• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Щодо гарантійного ремонту (обслуговування) та гарантійної заміни товарів українськими компаніями, що є імпортерами та продавцями технічно складних побутових та інших товарів, Міністерство доходів і зборів УкраїниМІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

  1. 18.06.2013  № 5135/6/99-99-19-03-02-15-13
  2. Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> стосовно податкового обліку операцій, пов'язаних із виконанням гарантійних зобов'язань щодо гарантійного ремонту (обслуговування) та гарантійної заміни товарів українськими компаніями, що є імпортерами та продавцями технічно складних побутових та інших товарів, і повідомляє.

    Відповідно до преамбули Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-XII ( 1023-12 ) "Про захист прав споживачів", зі змінами та доповненнями (далі — Закон), цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

    У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати: пропорційного зменшення ціни; безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; відшкодування витрат на усунення недоліків товару (ч. 1 ст. 8 Закону( 1023-12 )).

    На товари, що ввозяться на територію України, повинен бути передбачений законодавством документ, який підтверджує їх належну якість (ч. 3 ст. 6 Закону( 1023-12 )).

    Згідно з ч. 3 ст. 8 Закону( 1023-12 ) вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті, пред'являються на вибір споживача продавцеві за місцем купівлі товару, виробникові або підприємству, що задовольняє ці вимоги за місцезнаходженням споживача.

    Зазначені вимоги за місцезнаходженням споживача задовольняють також створені власником продавця торговельні підприємства та філії, що здійснюють продаж аналогічних придбаним споживачем товарів, або підприємства, на які ці функції покладено на підставі договору. Функції представників підприємств-виробників виконують їх представництва та філії, створені виробниками для цієї мети, або підприємства, які задовольняють зазначені вимоги на підставі договору з виробником.

    Відповідно до п. 3 Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери( 1200-2009-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 р. № 1200, дистриб'ютор — суб'єкт господарювання, який уповноважений виробником на здійснення продажу транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, і організацію проведення передпродажної підготовки, гарантійного та післяпродажного обслуговування через свою дилерську мережу і поставлений на облік відповідно у департаменті Державтоінспекції МВС і Держсільгоспінспекції.

    У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків вимоги споживача, зазначені у ч. 1 ст. 8 Закону( 1023-12 ), щодо товарів, виготовлених за межами України, задовольняються за рахунок продавця (імпортера) (ч. 13 ст. 8 Закону( 1023-12 )).

    Згідно з пп. 140.1.4 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України( 2755-17 ) (далі — Кодекс) при визначенні об'єкта оподаткування враховуються такі витрати подвійного призначення, як будь-які витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів, у розмірі, що відповідає рівню гарантійних замін, прийнятих/оприлюднених платником податку, які відповідно до абз. "є" пп. 138.10.3 п. 138.10 ст. 138 Кодексу( 2755-17 ) включаються до складу інших витрат платника податку.

    У разі здійснення гарантійних замін товарів платник податку зобов'язаний вести облік покупців, що отримали таку заміну товарів або послуги з ремонту (обслуговування), у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

    На виконання пп. 140.1.4 п. 140.1 ст. 140 Кодексу( 2755-17 ) наказом Міністерства фінансів України від 03.12.2012 р. № 1263, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.12.2012 р. за № 2158/22470, затверджено Порядок обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування)( z2158-12 ) (далі — Порядок), та Книгу обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування)( z2158-12 ) (далі — Книга обліку). Цей Порядок застосовується при визначенні витрат платника податку на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів (п. 2 Порядку( z2158-12 )).

    Облік покупців ведеться платниками податку самостійно в паперовій або в електронній формі (з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу), в тому числі на основі звітів, отриманих від третіх осіб (центрів сервісного обслуговування), що здійснювали гарантійні ремонти (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платниками податку, у Книзі обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування)( z2158-12 ), яка повинна містити реквізити, зазначені у пункті 7( z2158-12 ) цього Порядку, та обліковуватись за формою, що додається (п. 5 Порядку ( z2158-12 )).

    Крім того, слід зазначити, що п. 3 Порядку( z2158-12 ) обліку встановлено, що у разі здійснення гарантійних замін товарів або послуг з гарантійного ремонту (обслуговування) платник податку зобов'язаний вести окремий облік покупців, що отримали таку заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування), у тому числі якщо такі гарантійні заміни товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) здійснені платником податку через третіх осіб (центри сервісного обслуговування).

    Тобто юридична особа (в т. ч. центри сервісного обслуговування) або фізична особа — підприємець, які надають послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) або здійснюють гарантійну заміну товарів, зобов'язані самостійно в паперовій або в електронній формі вести Книгу обліку ( z2158-12 ).

    Водночас зазначаємо, що Книга обліку( z2158-12 ) заповнюється з врахуванням вимог Закону( 1023-12 ) та Порядку ( z2158-12 ).

    Здійснення заміни товару без зворотного отримання бракованого товару або без належного ведення зазначеного обліку не дає права на збільшення витрат продавця такого товару на вартість замін.

    Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійних замін, а також перелік товарів, на які встановлюється гарантійне обслуговування, визначаються Кабінетом Міністрів України на підставі норм законодавства з питань захисту прав споживачів.

    Згідно з п. 22 ст. 1 Закону( 1023-12 ) споживач — фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.

    З урахуванням викладеного, не можуть бути враховані при визначенні об'єкта оподаткування витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юридичним особам, оскільки на таку категорію покупців не поширюються норми законодавства з питань захисту прав споживачів.

    Згідно з зазначеною нормою Кодексу( 2755-17 ) та Закону ( 1023-12 ) Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів( 506-2002-п ) (постанова від 11.04.2002 р. № 506), який визначає відносини між споживачами, які придбавають технічно складні побутові товари для власних побутових потреб, та їх виробниками, продавцями і виконавцями робіт з гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни товарів.

    Відповідно до п. 1 Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів( 506-2002-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 р. № 506, взаємовідносини виробника, продавця, виконавця визначаються відповідними договорами.

    Згідно зі ст. 837 Цивільного кодексу України( 435-15 ) (далі — ЦК) за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

    Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

    Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню), визначений у постанові Кабінету Міністрів України "Про реалізацію окремих положень Закону України "Про захист прав споживачів" від 19.03.94 р. № 172( 172-94-п ).

    З урахуванням викладеного, оскільки продавці (імпортери) несуть витрати на надані послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, то на них поширюються обмеження, передбачені пп. 140.1.4 п. 140.1 ст. 140 Кодексу( 2755-17 ), в частині витрат на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юридичним особам.

    Тому продавці (імпортери) зацікавлені в отриманні від підрядників (сервісних центрів обслуговування) переліку покупців, що отримують заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування), у тому числі якщо такі гарантійні заміни товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) здійснені через третіх осіб (центри сервісного обслуговування).

    Порядок визначення об'єкта оподаткування податком на додану вартість, порядок формування податкових зобов'язань та податкового кредиту з податку на додану вартість регламентовані розділом V Кодексу( 2755-17 ).

    Виникнення права у імпортерів на віднесення до складу податкового кредиту сум податку на додану вартість, сплачених у складі вартості послуг з гарантійного ремонту (обслуговування) імпортованих ними побутової техніки і приладів, та виникнення податкових зобов'язань у зв'язку із здійсненням та понесенням витрат на такий ремонт (обслуговування), залежить від договірних відносин між постачальником продукції та імпортерами і між імпортерами та суб'єктами господарювання, які безпосередньо здійснюють такий ремонт (обслуговування), а також від джерел покриття витрат за операціями з надання послуг з гарантійного ремонту (обслуговування).

    Заступник Міністра

    А. Ігнатов

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.8/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    В Донецке умер известный адвокат и правозащитник С.Салов

    В г. Донецке умер известный адвокат и правозащитник Сергей Салов. Об этом «Комментариям» сообщили друзья умершего.

    Адвокатов хотят одеть в мантии, пока добровольно

    Комитет Верховного Совета Украины по вопросам верховенства права и правосудия на своем заседании 17 апреля 2013 года рассмотрел проект закона №1115 «О внесении изменений в некоторые законодательные ...

    Щодо надання роз'яснення стосовно порядку засвідчення копій документів, Державна реєстраційна служба України

    Начальнику реєстраційної служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, начальникам реєстраційних служб головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa