• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Гарна, святкова, весела, мов Великдень

    Гарна, святкова, весела, мов Великдень

    Всеукраїнську виставку декоративно-ужиткового мистецтва в Тернополі приурочили до великого християнського свята

    «Світ Божий, як Великдень» — Шевченкові слова дали назву цій виставці. Минулими роками подібну експозицію показували в Полтаві, Луганську, деяких інших обласних центрах. Цьогоріч до міста над Серетом привезли з усіх куточків країни 220 робіт. Напрямки також представили розмаїті — від текстилю, кераміки, розпису на склі до пластики, різьблення.

    Микола Кіщук, заступник голови Національної спілки художників України, особливістю експозиції в Тернополі називає те, що авторами майже половини представлених творів є молоді таланти. А ще Микола Миколайович завважує, що виставка «вийшла гарна, святкова, весела, одразу знайшла теплий відгук у відвідувачів». З таким твердженням важко не погодитися. Протягом місяця безплатно в цьому зможуть переконатися й тернополяни, й гості міста, які завітають у художню галерею.

    Семен Тлустий із селища Івано-Франкове на Львівщині демонструє яворівські забавки. Фото автора

    Кицька свистить, птахи крилами змахують

    Тут представили відразу обидва українські художні розписи — петриківський та яворівську «вербівку». Ось на петриківському тарелі дві жар-птиці у калиново-квітковому розмаї «Ніжної весни» Світлани Біленко. Ще одна художниця з Петриківки, Катерина Тимошенко, теж представила таріль на «весняну» тему. Її пташина пара, безперечно, оселилася в казковому царстві квітів.

    Птахи, тварини розмальовані й «вербівкою». Чому така назва художнього розпису? Все просто — візерунок нагадує гілку верби. З іграшками, розписаними у такий спосіб, я зростав. Тож зізнаюся: наче повернувся у своє дитинство, нахлинули спогади, все таке рідне, любе, світле. Ремеслу, що має назву «яворівська забавка», вже понад 400 років, принаймні так стверджують дослідники. Ляльки, свищики, коники-гойдалки, пташки, візочки, зайчики, деркачі, сопілки, тріскачки тощо, яскраво розмальовані, століттями тішили малечу. Як добре, що ці іграшки знову повертаються! Подвижником такої справи є уродженець Городоччини, що на Хмельниччині, Семен Тлустий.

    Микола Шевчук (м. Теребовля на Тернопіллі). «Прихилилося небо»

    До різьблення, малювання пан Семен відчув хист ще у дитинстві. У п’ятому класі вирізав з газети матеріал про училище в селищі Івано-Франкове Яворівського району на Львівщині, де, власне, й донині можна опановувати відповідні знання. Цю пожовклу від часу вирізку тримає й досі, вона, можна сказати, стала професійним дороговказом для нього. Адже Семен Тлустий не лише закінчив це училище, а й 29 років пропрацював тут викладачем.

    Основою творчої справи пана Семена стала «яворівська забавка». Він не лише досліджував її, повертав у сучасність, а й модернізував. На виставці майстер представив збірку свистунців у вигляді дятла, курочки, лисички, кицьки, баранчика, собачки, свинки, білочки. Для виготовлення їх застосовував токарний верстат. На виробах Семена Тлустого з’явився й четвертий колір. Треба сказати, що століттями яворівські майстри використовували триколір: зелений символізував траву й листя, червоний — плоди та ягоди, синій — небо та воду, а от жовтого (знаку сонця) не було. Цю четверту барву ввели на початку ХХ ст. Проте за радянських часів поєднання блакитного й жовтого (кольорів національного прапора) не було до снаги правителям. І тогочасні майстри змушені були «забути» про блакитну барву. Тепер Семен Тлустий її знову виніс на «яворівську забавку». Є в художника велике прагнення створити забавкарську школу та присвоїти їй ім’я митрополита Андрея Шептицького. І неспроста, адже наприкінці ХІХ ст. такий заклад у Яворові заснували й опікувалася ним саме родина Шептицьких.

    «Яворівська забавка» не шкодить здоров’ю малюків. Колись її розмальовували рослинними барвниками, нині використовують безпечні акрилові фарби. Іграшки виготовляють, звісно, з дерева. Така забавка ще здавна служила і оберегом, бо майстри здебільшого для її створення послуговувалися осикою — деревом, яке в розумінні українців відганяє все негативне.

    Яворівських птахів-оберегів Семен Тлустий теж представив на всеукраїнській виставці. Вони, коли їх підвісити на карниз, рухають крильцями, видають звук.

    Тернопільська художниця Соломія Бутковська біля власного гобелена «Легенда»

    І небо ладні прихилити, і легенду втілили

    За кожним експонатом — не лише талант конкретного автора, а і його міркування, осмислення, прагнення. Микола Шевчук з Теребовлі на Тернопіллі займається станковим і монументальним живописом, графікою та скульптурою. Працює й у декоративній техніці. Гадав, що перед Великоднем на виставці він репрезентуватиме на своїх полотнах писанки. Адже знаю, що понад десять років тому в нього виник задум взяти за основу для написання циклу робіт писанку. Але пан Микола вирішив своїм шанувальникам показати, як «прихилилося небо». До творення цієї роботи спричинилася радісна подія в особистому житті — художник кілька місяців тому став дідусем. Ця картина — стилізація на тему українських народних казок. Дідусь бавить онучку, до його хати прихилилося небо, як ознака щастя, втіхи, а лагідна хмаринка стала своєрідною забавкою-брязкальцем для немовляти.

    Олександра Діденко (м. Київ). «Писанка»

    На виставці показали також кілька гобеленів. Серед них — і «Легенду» тернопільської художниці Соломії Бутковської. Сюжет першої своєї творчої роботи вона побачила в… калюжі. Після дощу виглянуло сонечко і відбило в ній синь неба, жовтизну піску, якісь чудернацькі зображення. Це дуже вразило пані Соломію, й мовою ниток згодом вона розповіла про це всім. Загалом її гобелени особисто я б назвав філософськими, біля них треба стояти тривалий час і «читати» силою своєї уяви. У «Легенду» вона вклала народні перекази про двох закоханих, що стали скелями в мальовничій місцині у Бучацькому районі.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Уголовные производства из зоны АТО переноситься в суды других областей не будут

    Украинский парламент не проголосовал за основу и в целом проект Закона о внесении изменений в статью 34 Уголовно-процессуального кодекса Украины (относительно усиления гарантий осуществления ...

    Сотрудники ОБНОН и киевский адвокат подозреваются в коррупции

    В Киеве Служба безопасности Украины совместно со столичной прокуратурой разоблачила противоправную деятельность двух сотрудников отдела по борьбе с незаконным оборотом наркотиков одного из районных ...

    Гексахлораму тут не місце

    Понад 600 тонн заборонених та непридатних до використання отрутохімікатів вже вибрано у спеціальні мішки та ємності з бетонних бункерів отрутомогильника, розміщеного білясела Джурин на Вінниччині.

    Головними вулицями — у фаті

    Удруге в Тернополі провели західноукраїнський весільний фестиваль. Облаштували виставку, де свою продукцію, творчі роботи представляли салони, агенції, фото- та відеооператори, флористи, дизайнери, ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa