• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Вкрали дівчинку, аби підмінити вбиту

    Вкрали дівчинку, аби підмінити вбиту

    На Луганщині багатодітні батьки так «виховували» усиновлених дітей, що двоє з них померли від побоїв

    Сутеніло. Діти гралися за будинком, як завжди. Але тут до подвір’я під’їхав мотоцикл, жінка в чорній квітчастій хустці, що сиділа на ньому разом з «чорним чоловіком», вхопила три-річну Христинку Кабакову і зникла за обрієм. Усе сталося миттєво і майже на очах бабусі дівчинки. Саме так здалося шестирічному хлопчику, що грався разом із білявкою зі шрамом на лобі. Взагалі-то він першим впав в очі викрадачам, але в нього дістало сил викрутитися з цупких рук, хоча його тягли до себе з криком: «Покажеш, де тут у вас магазин». А от малявку просто перекинули в «люльку» мотоцикла. Хлопчик встиг запам’ятати червоний шолом водія, тітку в синьому халаті та дівчину-підлітка, що сиділа поруч і кричала: «Їдьмо швидше, бо доженуть!» Напевно, найближчим часом у селищі Сімейкине Краснодонського району Луганщини складуть страшну повчальну казку про ці події, а поки що дівчинку в малинових шортах та білій майці у помаранчеву смужку шукали всім селом. Підключилося майже 200 співробітників міліції двох держав, бо до кордону з Росією звідси рукою подати.

    Слава Богу, знайшлася!

    «У зв’язку з викраденням дитини були підняті на ноги всі підрозділи, — розповідає начальник відділу зв’язків з громадськістю УМВС у Луганській області Тетяна Погукай.

    — Наші співробітники перевіряли всі можливі версії: викрадення дитини з метою змусити жебракувати, помста батькові дівчинки. З хлопчиком, що мимоволі став свідком негідного вчинку, працював психолог. З його слів були складені фотороботи злодіїв.

    Ці «портрети», а також наявну інформацію ми максимально поширили по телебаченню та в соціальних мережах Інтернету. Від людей почали надходити дзвінки. Зателефонували жителі з Краснодона (це лише за півтора кілометра від рідного села Христини, бо побачили на фотороботах схожих на їхніх сусідів людей, у яких був і схожий мотоцикл.

    Об одинадцятій ночі правоохоронці прибули в означений будинок. Почали шукати дівчинку. Дорослі відмовлялися допомагати. Знайшли Христинку мало не під ліжком. На сплячу дитину було накинуте якесь ганчір’я. А мати сімейства називала дівчинку зовсім іншим ім’ям. Біленьку дівчинку зі шрамом на лобі розбудили і... Христинка усміхнулася рідній мамі. Тут усі зітхнули з полегшенням: жива, здорова, неушкоджена! Дитину забрали додому.

    А дорослих, у чиєму будинку знайшли викрадене маля, забрали до райвідділу міліції, аби встановити, навіщо був скоєний злочин.

    Подробиці, від яких розривається душа

    Про сім’ю 48-річного чоловіка та його 43-річної дружини відомо, що вони виховали 11 дітей. У грудні 2010 року рішенням суду троє маленьких дітей-погодків (2006, 2007 і 2008 років народження, дві сестрички та братик) були віддані на виховання цьому подружжю з Краснодонського району. На той момент у сім’ї виховувалося 8 дітей, п’ятеро з яких уже виросли і жили самостійно.

    Тепер під час допиту, відповідаючи на запитання про те, навіщо знадобилося викрадати Христину, «мати-героїня» заявила, що у неї самої два роки тому вкрали двох усиновлених дівчаток-сестричок. Міліціонери зажадали відповіді, чому від батьків ще тоді не надійшло заяви? Чому взагалі про це ніхто не знав? Тут жінка впала у ступор і відмовилася відповідати на запитання. Та почали давати свідчення її рідні діти. Не витримав і чоловік.

    Виявилося, два роки тому рішення взяти ще трьох дітей на виховання було прийнято недаремно — після їхнього усиновлення жінці присвоїли звання «Мати-героїня», а родина отримала 5-кімнатну квартиру.

    Однак уже через три місяці, в лютому 2011, «мати-героїня» у виховних цілях до смерті побила старшу з дівчаток. Від отриманих травм маленька померла. За вказівкою жінки чоловік і старша донька поклали її тіло в сумку, відвезли на дачу, де і спалили у металевому чані. «Кремація» тривала чотири години, поки від тіла залишився тільки попіл. У листопаді 2011 року подібна доля спіткала й молодшу з усиновлених дівчаток. Тіло другої забитої до смерті дитини за вказівкою матері вивезли і закопали в 300 метрах від дачі.

    Шукаючи вкрадену дівчинку, міліція переплутала її ім'я і назвала Анастасією замість Христини... Фото з Інтернету

    Знущання замість виховання

    Контролюючі органи, в обов’язки яких входить стежити за долями усиновлених дітей, не помітили зникнення двох прийомних малюків.

    А зі слів затриманих, саме для того, щоб не втратити пільги та приховувати зникнення двох дітей і надалі, вони викрали маленьку Христину Кабакову.

    Наразі співробітники слідчо-оперативної групи встановили місце поховання однієї з убитих дівчат. Її особа ідентифікована. Проведено відтворення обставин трагедії. Всі троє — мати, батько і старша донька — затримані.

    Інших дітей цієї родини передано до притулку. Щоправда, в лікарні знаходиться хлопчик, старший з усиновлених дітей. Він весь у синцях, саднах і шрамах. У лікарні і наймолодша рідна дитина, немовля з’явилося на світ цього року. Йому, напевно, доведеться «подорожувати» з мамою по в’язницях. Адже те, що скоїли багатодітні батьки, заслуговує покарання на довічне ув’язнення.

    Виявилося, що спроба вкрасти чужу дитину сталася напередодні чергової перевірки опікунської служби, представники якої от-от мали відвідати родину. Тож Христина Кабакова з сусіднього села була не єдиною мішенню «усиновителів». І якби правоохоронці не зупинили страшний перебіг подій, десь ще одна мати волала б про допомогу у пошуках зниклої дитини.

    Цією родиною... пишалися

    «Сімейний ансамбль. Брали участь у фестивалях «Родинні скарби». Книжки видавали, казки для дітей, — розповідає начальник відділу в справах дітей Краснодонської міськраді Олександр Квітка. І зізнається: — Ніколи б не подумали, що вони на таке здатні». Справді, достатньо зайти до Інтернету та вписати прізвище багатодітної родини, як екран комп’ютера зарясніє повідомленнями.

    Ще 10 липня на святкуванні Івана Купала в Краснодоні виступив їхній сімейний ансамбль: «вокальний ансамбль та козачий хор співали купальські пісні». Або інше повідомлення, щоправда кілька років тому: «У ПК ім. «Молодої Гвардії» відбулися урочистості з приводу присвоєння почесного звання «Мати-героїня». А почалися вони з виступу сімейного ансамблю. У його виконанні прозвучала пісня про трепетну дитячу любов до своїх мам». Можна, навіть знайти книжку «Зайкина любовь», автором якої є «мати-героїня».

    Зараз сусіди кажуть, що неодноразово помічали, як діти потерпають від знущань. Згадують і про те, що багатодітна сім’я ні з ким із сусідів не спілкувалася, не дружила. Начебто «мати-героїня» вважала, що навколо живуть «лише відьми», тільки вона — хороша. Але чому люди не звернулися вчасно в органи опіки? Невже треба було чекати, доки обидві дівчинки життям заплатять за можливість жити у родині і прагнення батьківської любові?

    Під контролем, але на папері

    У посадовій інструкції, згідно з постановою Кабінету Міністрів від 8 жовтня 2008 року №905, зокрема, чітко зазначено: «служба у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів щороку протягом трьох років одразу після всиновлення дитини перевіряє умови її проживання, та в подальшому один раз на три роки до досягнення дитиною 18 років».

    Тобто раз на рік, а може й частіше, працівники служби у справах дітей мали б відвідувати вихованців, цікавитися, як організоване їхнє дозвілля, яке їхнє самопочуття в новій родині, нарешті, чим харчуються?

    Чому взагалі стало можливим, що 48-річний чоловік та його 43-річна дружина, здобувши повагу в суспільстві за продовження власного роду, могли так по-звірячому поставитися до дітей, яких народили інші батьки? Чому у нас батьки можуть жити на «дитячі» гроші, які виділяє держава? Напевне, час виставити якісь законодавчі бар’єри «професійним усиновителям», щоб відрізняти їх від справді душевних та небайдужих до дитячих сліз людей. А може, варто вимогливіше ставитися до працівників опікунських структур щодо виконання ними своїх посадових обов’язків.

    Ця жахлива трагедія взагалі полишає по собі багато запитань і до опікунських, і до правоохоронних органів. І до нас самих, бо мораль — то справа суспільна.

    КОМЕНТАРІ

    Микола ВАСІЛІН, в. о. прокурора Луганської області:

    — За даними фактами порушено кримінальну справу за статтею 115 частина 2 (навмисне вбивство). Розслідується кримінальна справа слідчим управлінням УМВС області. Уже з’ясовано, що в місті Краснодоні проживає родина, де виховували 11 дівчат та хлопців, троє з яких були прийомними. Це одна з форм сімейного виховання для дітей, що залишилися сиротами, за умови правильної організації благородної справи.

    У цій родині протягом 2011 року сталися дві трагедії — вбито двох прийомних дівчаток. Як і коли це сталося, поки слідча таємниця. Але вже встановлено, що в сім’ї дітей били, і саме тих, яких дорослі взяли на всиновлення. Чому так трапилося — зараз з’ясовується. Дорослі поки заявляють про неслухняність «чужаків». Чоловік і дружина затримані за підозрою в скоєнні злочинів. Вирішується необхідність їхнього арешту та подальше перебування під вартою.

    Сьогодні прокуратурою області щодо заступника начальника відділу — завідувачки сектору опіки та піклування виконкому Краснодонської міськради порушено кримінальну справу за статтею 367 частини 2 (службова недбалість). Загалом, ми вважаємо, що необхідно переглянути деякі питання роботи служб у справах дітей.

    Правоохоронні органи мають намір звернутися до органів влади з вимогою посилити контроль при відборі кандидатів в усиновлювачі, а також контроль за умовами перебування дітей в усиновителів та прийомних сім’ях. Робота з такими родинами — надскладна складова людських відносин. Та цей інцидент необхідно розглядати швидше як нонсенс, бо 99% усиновителів це справді чесні та порядні люди. І держава допомагає їм у нелегкій праці виховання колишніх сиріт. Було б несправедливо, якби такий інцидент вплинув на гуманну справу подолання сирітства методами всиновлення загалом.

    Раїса РОДІНА, начальник служби в справах дітейу Луганській області:

    — Ми проводимо власне розслідування інциденту. В області така жахлива подія сталася вперше. І для всіх це шок.

    Сім’ю, яку підозрюють у скоєнні злочину, багато хто знав. Відзначали досвід виховання, відкритість, активність в участі у різних творчих конкурсах. Одним словом, ніщо не віщувало біди. Що могло трапитися з цими людьми?

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Про затвердження Положення про Всеукраїнський конкурс професійної майстерності серед майстрів виробничого навчання системи професійно-технічної освіти, Міністерство освіти і науки України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 р. за № 978/23510 Про затвердження Положення про Всеукраїнський конкурс професійної майстерності серед майстрів виробничого навчання системи професійно-технічної освіти

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 28.12.2011 № 136, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 28.12.2011 № 136 Відповідно до Законів України «Про засади функціонування ринку природного газу» ( 2467-17 ), «Про природні монополії»( 1682-14 ) та Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059( 1059/2011 ) «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики», до Методики розрахунку тарифів на транспортування та постачання природного газу для підприємств з газопостачання та газифікації( v0983227-02 ), затвердженої постановою НКРЕ від 04.09.2002 № 983, та Процедури встановлення та перегляду тарифів на послуги з транспортування, розподілу, постачання природного газу, закачування, зберігання та відбору природного газу ( z0685-13 ), затвердженої постановою НКРЕ від 03.04.2013 № 369, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    У Луганську чорношкірий грабіжник банку плеснув кислотою в обличчя жінці

    У Луганську невідомий, намагаючись пограбувати відділення банку, плеснув в обличчя кислотою жінці-вахтеру.

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa