• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Коли самоврядування стане реальним?

    Коли самоврядування стане реальним?

    Учасники «круглого столу» обговорили проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні

    Невідомо скільки тривали б ще розмови про реформування місцевого самоврядування, скільки б ще концепцій щодо цього розглядалося і успішно було поховано, якби не час «Ч». Мається на увазі наближення остаточного розгляду Європейським Союзом питання щодо приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС на Вільнюському саміті в листопаді цього року. Саме ця подія та необхідність приведення нашого законодавства у відповідність з європейським, у тому числі щодо діяльності самоврядних громад, стало тим мотивом, який змусив усі органи влади врешті-решт перейти від слів до конкретних справ.

    Повноваження розширять

    Як зазначив віце-прем’єр Олександр Вілкул у своєму виступі на засіданні «круглого столу», учасники якого обговорювали проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, мета цього документа — підвищити ефективність управління регіонами у відповідності з кращими світовими практиками. Йдеться передусім не про перекроювання адміністративно-територіальних кордонів, а про перерозподіл повноважень на користь місцевих органів влади. Віце-прем’єр наголосив на уніфікації стратегії розвитку регіонів. «Багато регіонів — одна країна. Всі стратегії розвитку — від найменшої громади до обласного рівня — мають бути розроблені на основі єдиних стандартів, — наголосив урядовець. І підкреслив, що цьому має сприяти нова концепція реформування органів самоврядування, яка розроблена урядом на вимогу глави держави.

    У принципі про те, що існуюча нині в Україні система місцевого самоврядування не задовольняє потреб суспільства, на всіх рівнях влади говориться не перший рік. Оскільки її функціонування в більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримки сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання населенню високоякісних і доступних адміністративних та соціальних послуг шляхом сталого розвитку громади.

    Парадоксальним можна вважати й те, що за останніх 22 роки кількість сільського населення України зменшилась на 2,5 мільйона, зникло 348 населених пунктів, а кількість сільрад збільшилась на 1067 одиниць. Із 12 тисяч територіальних громад у понад 4800 населення становить менше однієї тисячі, а у 1129 — менше 500 осіб. Щодо невеликих громад, то в більшості з них, згідно із законодавством, немає виконкомів місцевих рад, бюджетних установ, комунальних підприємств тощо. Фактично у них немає ніяких коштів на фінансування тих чи інших потреб населеного пункту, в якому вони проживають. Тож і не можуть здійснювати повноваження органів місцевого самоврядування та належним чином забезпечувати весь спектр послуг, які мають надаватися громадянам.

    Попри те, що необхідність розв’язання проблем місцевого самоврядування знаходить розуміння і підтримку на рівні керівництва держави, настав час переходити від слів до конкретних справ. Це, зокрема, зазначила старший програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні Юлія Щербиніна. Наголосивши, що реформа місцевого самоврядування є ключем до реформування країни в цілому, оскільки вона фактично розпаковує економічний і соціальний потенціал місцевих громад зокрема, а в кінцевому підсумку — всієї країни.

    На черзі також необхідність внесення змін не лише до законодавства, а й до Основного Закону держави. Адже Європейська хартія місцевого самоврядування була ратифікована Україною у 1997 році — вже після прийняття Конституції Україною.

    Фото з сайту ifactoring.ru

    Повноваження будуть. А фінанси?

    Важко не погодитися і з виконавчим директором Асоціації міст України Мирославом Пітциком, який, так би мовити, дещо приземлив учасників «круглого столу». Він нагадав, що до реформи місцевого самоврядування почали готуватися одразу ж після ухвалення Конституції України. Було проведено чимало заходів, розроблено як мінімум сім концепцій, проте жодна з них так і не набула конкретного втілення. Тому нинішня — це останній шанс для реформ, оскільки з ними в питанні місцевого самоврядування наша країна катастрофічно запізнюється. А брак концепції породжує хаос у реформуванні. Як наслідок, центральні відомства давно вже почали створювати свої територіальні представництва. Це і прокуратура, і суди, і податкова, проводиться медична реформа і т. д. Проте кожне міністерство і відомство створювало свої адміністративні центри, враховуючи власні, а не інтереси територіальних громад. І тепер людям, щоб звернутися в правоохоронні органи, треба їхати в один райцентр, до прокуратури — в другий, податкову — в третій, а до суду — в четвертий. До цього хаотичного реформування можна віднести й те, що повноваження сільських рад і виконкомів фактично передано районним державним адміністраціям. Хоча ніхто дозволу на це у територіальних громад не питав.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Про зміну у складі міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, Президент України

    Розпорядження  Президента України На часткову зміну пункту 3 Розпорядження Президента України від 6 липня 2011 року № 226( 226/2011-рп ) «Про міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів» (зі змінами, внесеними Розпорядженнями від 1 лютого 2012 року № 32, від 7 травня 2012 року № 81 та від 1 жовтня 2012 року № 183) увести до складу міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів ПОГОРЕЛОВА Олексія Валерійовича — генерального директора Української асоціації видавців періодичної преси (за згодою).

    Про необхідність усунення порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" Міністерством фінансів України, Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва

    Про необхідність усунення порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" Міністерством фінансів України

    Ще раз про зайвий центнер

    Гарної людини має бути багато свідчить відомий вислів і переконують деякі українці. Проте якщо жінка важить більше 100 кілограмів, то це вже, даруйте, трохи занадто. І навіть чоловіки, які зауважують, ...

    У Польщі повалили сильні снігопади і вдарили морози: троє людей загинули

    У Любліні від обморожень загинули троє людей, всі вони пиячили на вулиці. Температура повітря від мінус трьох до мінус семи.

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa