• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Підроблені медпрепарати відстежуватимуть

    Підроблені медпрепарати відстежуватимуть

    Держлікслужба підключить аптеки та лікарні до автоматизованої системи відстеження обігу лікарських засобів

    За оцінками експертів, в Україні продають до 5% (деякі фахівці вважають, що ця цифра значно вища) підроблених медпрепаратів. Причому якщо в інших країнах переймаються дорогим фальсифікатом, то в нас підробляють практично все, починаючи від активованого вугілля й валеріанки. Фармацевти визнають, що нинішніми методами подолати чорний ринок неможливо.

    Повідомлення про те, що якість ліків та ціни на них не відповідають належним параметрам, не лишились поза увагою уряду. Тож незабаром цій проблемі буде дано високотехнологічну відповідь: Державна служба з лікарських засобів планує до 2017 року запровадити автоматизовану систему відстеження обігу ліків, до якої підключать усі аптеки та лікувальні заклади. Кожну упаковку позначатимуть двовимірним штрих-кодом стандарту GS1 ECC200 (data-matrix), який уже випробуваний в Європейському Союзі й був рекомендований Європейською федерацією фармацевтичної промисловості (EFPIA). За допомогою цього коду можна прочитати всю інформацію про ліки: від виробника і до місця перебування упаковки на цю мить.

    За допомогою двомірного коду можна з’ясувати всю інформацію про ліки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

    Дані з нього заноситиме до центральної бази даних Державної лікарської служби спочатку виробник, потім дистриб’ютор, а далі мережа аптек. За допомогою цієї системи і відстежуватимуть рух препаратів.

    Фальсифікат, якщо він і потрапить до аптеки, продати не зможуть. Касовий апарат, під’єднаний до лікарської бази даних, просто не спрацює. Двічі просканувати одну й ту саму упаковку, замінивши її вміст, буде неможливо. Запустити автоматичну систему відстеження обігу лікарських засобів в Україні планують через півроку, а цілковито перейти на таку систему — через три роки одночасно з країнами Європейського Союзу. Нині ця система працює лише в Туреччині.

    Запроваджувати її в Україні планується поетапно. Скажімо, цьогоріч створюватиметься база даних. Друга черга (2013—2014 роки) — підключення до системи виробників та оптових компаній для відслідковування та ідентифікації упаковки лікарського засобу на етапі проходження від виробника до дистриб’ютора. Третя (2015—2016 роки) — підключення до системи кінцевих реалізаторів: аптек, лікувальних та лікувально-профілактичних закладів, із впровадженням функцій контролю за рухом лікарського засобу від виробництва до реалізації, з контролем реалізації засобів за рецептами їх вартості та формуванням даних для відшкодування витрат пільговим категоріям громадян.

    На запровадження системи вже витрачено 16 млн грн. Виробникам та власникам мереж теж треба викласти гроші на придбання технічного обладнання. Але чиновники запевняють, що впровадження технічних новацій до подорожчання ліків не призведе.

    Нещодавно відбулася публічна апробація запуску системи. За словами керівника Держлікслужби Олексія Соловйова, дані про лікарські засоби зберігатимуться до закінчення терміну реалізації плюс один рік. Варто зауважити, що запуск проекту в Україні відбувається паралельно з упровадженням аналогічної системи в Євросоюзі. Однак при цьому ми вже враховуємо досвід і вади, котрі були виявлені в країнах ЄС.

    — У нас не буде помилок, які виникали під час випробування системи в Євросоюзі, — запевнив Олексій Соловйов. — Потрібно розуміти: зміни в законодавстві ЄС, що вступають в дію вже з 2013 року, не тільки вкрай ускладнять можливість обігу фальсифікованих лікарських засобів на теренах Євросоюзу, а й потенційно призведуть до виштовхування таких лікарських засобів на менш контрольовані ринки, серед яких найпривабливішими за рядом ознак (географічне положення, обсяг ринку) є український, російський та білоруський. Таким чином, запровадження аналогічних заходів нагальне для України.

    Представники Держлікслужби сподіваються, що за 6—8 місяців їм вдасться запустити пілотний проект, в якому, можливо, візьме участь кілька іноземних та один вітчизняний виробник.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    До декабря 2015 года будет разработана новая редакция военной доктрины Украины

    Кабинет министров Украины поручил до декабря 2015 года разработать новую редакцию военной доктрины Украины и программы развития Вооруженных сил Украины. Об этом говорится в плане имплементации ...

    На шельфі достатньо вуглеводнів

    Зустріч із представниками американської компанії ЕксонМобіл провів перший віце-премєр-міністр Сергій Арбузов. Сторони обговорили співпрацю між Україною та ЕксонМобіл в енергетичній сфері, зокрема ...

    Банки не повинні користуватися грошима вкладників для спекуляцій на біржах

    Гроші європейських вкладників банки не повинні використовувати для фінансових спекуляцій на біржах. Це один з заходів з запобігання банківських криз у майбутньому. З такою пропозицією виступила ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa