• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Бібліограф-дослідник Людмила Саприкіна: «Давно вже нібито зниклі літери епітафії раптом проступили на камені під час зливи»

    Бібліограф-дослідник  Людмила Саприкіна: «Давно вже нібито зниклі літери епітафії раптом проступили на камені під час зливи»Бібліограф-дослідник Людмила САПРИКІНА

    Бібліографа, архіваріуса від Бога Людмилу Саприкіну можна назвати людиною-інститутом. Вона знаходила і виправляла помилки навіть у словнику Брокгауза і Ефрона. Її квартира — справжнє сховище книг, бібліографічних карток, сегрегаторів, файлів, касет, папок, ящиків з газетами і журналами. Її послугами, консультаціями послуговуються найсолідніші наукові установи, редакції і музеї.

    Людмило Іванівно, скільки одиниць налічує ваше зібрання знань?

    — Навіть не можу сказати точно. Багато. Тільки сегрегаторів з файлами маю майже 600. Тут зберігаються знання з історії Російської держави часів Петра I, земель, на яких ми живемо, населених пунктів. Знання про прізвища людей, їхню діяльність. Пов’язану з родинним оточенням, фаховими якимись надбаннями, з навчанням, військовими баталіями.

    — Коли захопилися справою, якій вірні й досі?

    — Ще в дитинстві. Одного разу нас, п’ятикласників київської школи №137, повели на екскурсію в Музей російського мистецтва, де я звернула увагу на «Портрет невідомої». Мене, 12-річну дівчинку, це глибоко вразило й засмутило. Дуже захотілося дізнатися, хто ця чарівна панна, надзвичайно вродлива жінка. І нині мені відоме її ім’я.

    — Хто ж вона?

    — Це комерційна таємниця.

    — Ваші авторські наукові статті є в енциклопедії «Мистецтво України»…

    —Так, їх там 28. Окрім цього, на прохання головного редактора енциклопедії Анатолія Кудрицького, нині вже, на жаль, покійного, я робила для них спецредагування. Тож мені дуже прикро, що енциклопедію видали не повністю. А нещодавно я допомогла науковцям Московського музею Марини Цвєтаєвої, які вивчають життя і творчість Максиміліана Волошина, Миколи Бердяєва, Аделаїди Герцег, розшукати садибу поміщиків, меценатів Павла Івановича і Віри Степанівни Гриневичів. Московські спеціалісти звернулися до мене після того, як упевнилися, що в Полтаві ніхто, крім мене, цією інформацією не володіє.

    — Де розташована ця садиба?

    —У селі Вільховий Ріг Красно?градського району на Харківщині. А вважалося, що вона під Пол?тавою.

    — А вам доводилося грішити проти істини, щоб задовольнити своїх клієнтів?

    — Ні, бо як сказав Омар Хайям, «Кому судьба дает вино познанья пить, тот кроме истины обязан все забыть!» А Сервантес вважав, що брехливих істориків треба було б страчувати, як фальшивомонетників.

    — Над чим ви працюєте нині?

    — Мене цікавлять особистості: майстра сонета, графа Петра Дмитровича Бутурліна, мемуариста Михайла Дмитровича Бутурліна і, особливо, бібліофіла Дмитра Петровича Бутурліна. В якого було дві потужні бібліотеки — Московська, яка налічувала 40 тисяч книжок і згоріла в полум’ї пожежі вітчизняної війни 1812 року, і Флорентійська. Бутурліни тісно пов’язані з Трощинськими, які були родичами з Гоголями, і Понятовськими. А останній польський король Станіслав Август Понятовський узагалі постійно в сфері моїх інтересів. Це розумні люди, якими я захоплююсь. У них були маєтки в Київській губернії. Мені доводилось ними займатися. Це зовсім незвичайні і час, і маєтки, і життя. До того ж останній польський король був визначним ученим і мав унікальну книжкову колекцію, яка зберігається в Національній бібліотеці України імені Вернадського. Поляки дуже б хотіли її забрати...

    Збираю матеріали про воєнну кампанію 1812 року та її учасників, дворянські «гнізда». Одна така знаменита садиба була в Решетилівці, належала Василю Степановичу Попову (1743—1822), якого я обожнюю, незважаючи на те що нас розділяють два століття.

    — Високоосвічений чоловік?

    —Так, секретар Катерини II, дійсний таємний радник. Допомагав імператриці керувати державою. За це вона його нагородила, дала 1800 душ і маєток Решетилівку в Полтавській губернії. Він володів двома дуже цінними архівами: Решетилівським, що нині у Петербурзі, у відділі рукописів Російської національної бібліотеки, і Тевельським. Він був будівничим імператорської публічної бібліотеки, комплектував її фонди.

    — Якими були будови садиби Василя Попова і його нащадків?

    — Величними! Коли у 1787 році Катерина II здійснювала свою знамениту подорож у приєднаний до Російської імперії Крим, у її свиті їхало 2700 осіб, не рахуючи обслуги. Там були і дипломати, і живописці, зокрема англійський майстер пензля Хатфільд. Так ось, проїжджаючи через Полтавську губернію, всі ці люди зупинилися на відпочинок у Решетилівці, в маєтку Попова. І, уявіть собі, всім знайшлося місце! Цю садибу двічі змальовував Тарас Шевченко. Але, на жаль, тільки зовні. Для того, щоб дізнатися, якою вона була в цілому, треба звернутися до творчості Хатфільда. Ось я вам показую гравюри «Імператорські галери, що відпливають з Києва по Дніпру» і «Прибуття імператорських галер у Кременчук» з його малюнків. Вражає? Хатфільд замальовував не тільки Кременчук, а й Решетилівку.

    Жоден науково-дослідний інститут не може похвалитися такими бібліотекою, картотекою і оглядом періодики, які є у фондах Людмили Іванівни Саприкіної. Фото автора

    — В яких архівах і музеях вам пощастило працювати?

    — Крім київських і полтавських зібрань, я неодноразово працювала в обласному і художньому архівах Харкова, в бібліотеках і архіві Житомира. На Житомирщині розшукувала надгробок дружини барона Шодуара, роботи Торвальдсена. Для цього мені довелося побувати навіть на кладовищі в Івниці, це біля Житомира. Але предмет моїх пошуків був де б ви думали? У Житомирському краєзнавчому музеї.

    У Петербурзі, у відділі історії російської культури Ермітажу, якось знайшла в їхньому каталозі помилку. Там було написано «А. Кер-Портер», а я встановила, що це «Сер Роберт Кер-Портер». Помилку оперативно виправили.

    Працювала в Пушкінському домі. У всіх відділах — газетному, естампів і рукописів колишньої імператорської публічної бібліотеки; Петербурзькому військово-морському архіві, Російському центральному державному архіві у Петербурзі.

    — А було таке, що кудись не вдалося потрапити?

    — Ні. Нині відкриті всі архіви, навіть музеї служби безпеки. І в нас, і в Росії. А далеке зарубіжжя мене мало цікавить.

    — Хто фінансує ваші поїздки?

    — Коли ще був живий мій чоловік, підполковник, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Георгій Олександрович Саприкін, то він фінансував. І всіляко допомагав та підтримував мене. Тепер усі витрати, пов’язані з моєю професійною діяльністю, утриманням моєї бібліотеки, її поповненням, оплачую самостійно, з пенсії.

    — Ось у вас на полиці «Воєнний збірник. 1909 рік»…

    — Ця книга вийшла накладом 300 примірників у 2009 році. Вона приурочена до 300-річчя Полтавської битви. Я її упорядковувала, написала до неї розлогу, на 6 сторінок, передмову.

    — В чому її наукова й історична цінність?

    — Тут вміщені важливі для науки і суспільства історичні документи: ілюстративні матеріали з пояснювальними текстами з колекції генерал-лейтенанта Павла Платоновича Потоцького, його портрет. Титульний лист з журналу «Военный сборник», який видавався щомісячно «по Височайшому повєлєнію государя імператора Олександра II» з 1857 року. І, найголовніше, що тут надруковано список військових частин, полків, які брали участь у генеральній баталії під Полтавою 7 червня 1709 року. Разом з їхніми командирами, покажчиком втрат і воєнних трофеїв.

    — Ця інформація була закритою?

    — Вона була похована в анналах Бібліотеки імені Вернадського. Там величезні фонди. Багатомільйонні! Спільно з директором бібліотеки, академіком Олексієм Оніщенком і меценатом Олександром Головкіним ми зробили цю інформацію доступною для людей.

    — Знаю, що ви тісно співпрацюєте з Інститутом української архівографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського.

    — Не тільки співпрацюю, а й беру участь у наукових конференціях, які там проходять. Мене залучили до створення довідника «Полтавський некрополь». У процесі роботи над ним довелося вивчити й описати усі 9 полтавських цвинтарів. Ви навіть не уявляєте, скільки у нас тут поховано визначних діячів минулого, про яких сьогодні ніхто не знає. Принагідно встановила точні дати їхніх народжень і смерті. Наприклад, Єлизавети Іванівни Милорадович, рідної тітки останнього гетьмана України Павла Скоропадського. Або Миколи Григоровича Ісаєва, Кобеляцького повітового військового начальника, портрет якого у 1850-ті роки малював Кобзар. Він помер у Полтаві, похований на старому кладовищі. Але його могилу знищили разом з некрополем. Інститут літератури імені Т. Г.Шевченка Академії наук УРСР в статті про нього вказав неправильну дату народження, а дата смерті взагалі залишалася невідомою. Я встановила, що він народився у 1822 році, а помер у 1908-му.

    Тривалий час не знали, кому належить єдиний надгробок, що зберігся до наших днів біля Спаської церкви. Я теж намагалася прочитати напис на старій плиті. Але безрезультатно. Допоміг випадок. Під час зливи нібито давно вже зниклі літери епітафії раптом проступили на камені. І я під дощем прочитала повний текст напису. Виявляється, біля храму покояться останки священика Михайла Опанасовича Кирієнка-Волошина. Розумієте, кожного дня якісь відкриття.

    — Нам можуть зауважити, що якусь частину інформації, яку ви зібрали, можна знайти в Інтернеті.

    — В одній редакції журналістка мене запитала приблизно про те ж саме, що й ви. «Ой, мені так шкода ваших зусиль! Адже в Інтернеті все є». А я їй кажу: «А що там є?». «Та все, що захочете!». Я говорю : «Ну, подивіться, будь ласка, в честь кого названа наша Карлівка?» Вона подивилася в Інтернеті і сказала. Я розсміялася: відповідь була неправильною.

    Інтернет корисний тому, хто щось знає і здатний зіставляти, аналізувати і бачити, де там правда, а де ні.

    Олександр ДАНИЛЕЦЬ, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Дело банды Дикаева передано в суд

    Прокуратура Одесской области завершила расследование и передала в суд уголовное дело против трех человек по подозрению в убийстве двух и ранении четырех милиционеров в перестрелке, которая произошла ...

    Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус), Міністерство інфраструктури України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 листопада 2013 р. за № 2035/24567 Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус)

    Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 22 травня 2013 року № 70, Державна судова адміністрація України

    Про внесення змін до наказу Державної судової адміністрації України від 22 травня 2013 року № 70 На часткову зміну пункту 1 ( v0070750-13 )наказу Державної судової адміністрації України від 22 травня 2013 року № 70( v0070750-13 ) "Про організацію відбору кандидатів на навчання до вищих навчальних закладів" НАКАЗУЮ:

    Общине Киевщины вернули 15 тыс. га угодий, ранее принадлежавших сыну В.Пшонки

    Хозяйственный суд Киевской области принял решение о расторжении договора аренды 15 тыс. га охотничьих угодий в Фастовском районе на Киевщине, которыми, в частности пользовался и Артем Пшонка, ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa