• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Володимир ПОПОВИЧ: «Спрямовуємо бізнес-потенціал у конструктивне русло»

    Володимир ПОПОВИЧ: «Спрямовуємо бізнес-потенціал у конструктивне русло»Директор департаменту — заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимир ПОПОВИЧ

    Здавалося б, сухий офіціоз — а як приємно читати! Взяти хоча б перше півріччя цього року. Індекс обсягів виробництва промислової продукції в Івано-Франківській області становить 106,4% (торік він був взагалі найвищим за останнє десятиліття — безмаль 126%), а обсяг її реалізації зріс майже на третину, досягнувши 12 млрд грн. Хай і не набагато (на 0,6%), але збільшилося виробництво продукції сільського господарства, а також посівні площі під урожай 2012. Введено в експлуатацію 212,7 тис. м2 житла, низку соціально-господарських об’єктів. До місцевих бюджетів надійшло 918,8 млн грн, що на 106,5 млн грн більше від затвердженого піврічного плану. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 125,0 млн грн. До всього економіка краю нарешті продемонструвала позитивне сальдо у $3 млн у балансі зовнішньої торгівлі. А це означає, що експортована продукція івано-франківських підприємств (на $425 млн) є конкурентоспроможною на світових ринках.

    У місті Городенка запрацювала станція пом'якшення води. Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк (ліворуч) і голова Городенківської райдержадміністрації Іван Мороз на оглядинах потрібного людям об'єкта. Фото Миколи МАЦЮКА

    Негативну тенденцію подолано

    — Один із найважливіших здобутків, який, власне, і забезпечив усі економічні та соціальні плюси, — подолання негативної тенденції відтоку кадрів з промислового комплексу. Торік було створено понад 1100 нових робочих місць. Наголошую: нових, при утриманні кількості тих, що були в промисловості. Таких прикладів у країні небагато, — зазначає директор департаменту — заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Попович. — Заробітна плата зайнятих в економіці штатних працівників у І півріччі цього року зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 16,3% — до 2463,0 грн. Відповідно на 15,9% підвищився оборот роздрібної торгівлі, він становить 9,2 млрд грн. Як бачите, усе гармонійно збалансовано. У 2010 році нам вдалося подолати негативну тенденцію щорічного зниження обсягів промислового виробництва, що тривала з 2005 року.

    — Як казав Джон Кеннеді, у перемоги завжди багато батьків. Хто вони?

    — Ті слова звучали, правда, в дещо іншому контексті, але в цьому разі — це справді так. Наші підприємства поступово розвиваються в усіх галузях. Виробничі обсяги істотно зросли у хімічній та нафтохімічній промисловості (на 29,1%), целюлозно-паперовому (18,7%) та металургійному виробництві (22,7%), машинобудуванні, виробництві та розподіленні електроенергії, газу і води.

    Впевнено нарощує потужності державне виробниче об’єднання «Карпати», де створено за два останні роки 600 нових робочих місць. За січень—червень у 1,7 раза збільшили випуск найсучаснішої електрокабельної продукції, 90% якої постачається на зовнішні ринки.

    Успішно працює ТОВ «Електролюкс Україна», що експортує автоматичні пральні машини у 12 країн світу, випуск яких у І півріччі зріс порівняно з минулорічним періодом у 1,4 раза. Зараз, до речі, на підприємстві планують виробляти ще й холодильники і кухонні комбайни.

    Таких прикладів роботи промисловості області можна навести чимало.

    — Чи триватимуть надалі такі тенденції? Є ще резерви?

    — Безумовно. Наприклад, Калуський трубний завод, модернізувавши потужності, розпочав випуск нового виду продукції — труб із поліетилену для механічного захисту волоконно-оптичних кабелів зв’язку. Рік тому «Карпатнафтохім» вивів на проектний режим єдине в Україні виробництво полівінілхлориду суспензійного (ПВХ-С) річною потужністю 300 тис. тонн. А це не тільки імпортозаміщення та нарощування експортних показників. Зараз із ПВХ-С виготовляється металопластикова продукція для будівельної галузі та житлово-комунального господарства. Першу партію такого віконного профілю вже направлено споживачам.

    Величезний резерв — у деревопереробній галузі, де є і виробничі лінії, і сировина. На ТОВ «Уніплит» налагоджено виробництво нового виду конкурентоспроможної ламельної продукції. Розвивається інфраструктура сільськогосподарського сектору. Цього року введено в дію сучасні зерно- та овочесховища. А місяць тому у Галицькому районі запрацював новозбудований свинокомплекс проектною потужністю майже 12 тис. голів.

    Під лежачий камінь вода не тече

    Володимире Васильовичу, яку роль відіграють органи влади? Дехто вважає, що «невидима рука ринку» сама розставить підприємства на економічній шахівниці, і всі виробничі проблеми вирішаться самі собою.

    — Хтозна, чи знайшли б взагалі господаря занепалі площі підприємства «Коломиясільмаш», якби ми віддали ситуацію на відкуп «сліпої гри ринкових сил». Це було нелегко — завести в область французьку фірму «Камелін Інвестментс», як, врешті, й інших іноземних інвесторів. Сьогодні французи відкривають на викуплених у процедурі санації площах автоматизоване токарне виробництво деталей для сучасних автомобілів, запуск якого передбачається вже у вересні.

    Так само завдяки тривалому процесу переговорів залучено 100 млн інвестицій австрійської фірми «Шфайгоферхольц», яка вже розпочала підготовку майданчика під будівництво заводу, здатного переробляти 500 млн кубів деревини. Лише завдяки зусиллям облдержадміністрації маємо угоди зі шведською компанією «Електролюкс» щодо випуску високоякісної побутової техніки і з французькою фірмою «Сен Гобен», що вироблятиме у нас гіпсокартон.

    Загалом маємо багато планів з інвесторами і не лише закордонними. До речі, у І кварталі освоєно у 2,2 раза більше капітальних інвестицій, аніж за такий самий період минулого року. А все тому, що облдержадміністрація сьогодні, смію запевнити, повністю володіє ситуацією на економічній шахівниці краю. Завдяки цьому спрямовуємо бізнес-потенціал у конструктивне русло, оперативно узгоджуючи його з нагальними суспільними потребами, а також із вирішенням стратегічно важливих для області завдань.

    — Як визначаються значимі на даний момент промислові та соціальні об’єкти?

    — Нагадаю, що Івано-Франківщина першою в країні запровадила паспорт соціально-економічного розвитку населеного пункту, запатентований, до слова, нашим Головним управлінням статистики. Це особлива технологія комп’ютерного моніторингу стану розвитку усіх міст і сіл області, а також її районів, окремих підприємств і галузей. Саме завдяки такому моніторингу ми з’ясовуємо найзначиміші на даний момент промислові та соціальні об’єкти. Так-от, торік в області побудовано, реконструйовано і капітально відремонтовано 430 таких об’єктів, а це означає, що вирішено чимало питань на користь жителів Прикарпаття.

    Важливим кроком для подальшого соціально-економічного розвитку краю стало створення при облдержадміністрації Громадської ради з питань наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, яка працює над практичним впровадженням науково-технічних розробок наших університетів у реальний сектор регіональної економіки. Зараз якраз формуємо єдиний портфель інвестиційних та інноваційних проектів області для їх подальшого впровадження у різних сферах суспільного виробництва.

    Спеціалісти облдержадміністрації склали виробничу карту Івано-Франківщини, зокрема, з електронним реєстром вільних виробничих площ для продажу чи оренди. У будь-який момент можемо запропонувати потенційному інвесторові максимально вигідні для нього умови становлення бізнесу в нашому краї.

    Результат залежить від умов

    — А як щодо розвитку і підтримки підприємництва?

    — Намагаємося створити максимально сприятливі умови для бізнесу. Для цього, наприклад, першими в державі на базі обласної податкової адміністрації відкрили центр обслуговування платників податків. Сьогодні такі центри вже діють в багатьох містах і районах області. За нашим прикладом пішла вся Україна. Саме в Івано-Франківську в жовтні 2010 року було відкрито перший у країні центр надання адміністративних послуг, який працює на рівні європейських вимог. А з січня цього року діє обласний дозвільний центр, де 13 регіональних дозвільних органів через державних адміністраторів видають понад 40 видів документів дозвільного характеру за принципом «єдиного вікна».

    Потурбувались ми і про те, щоб підприємцям, особливо початківцям, було де працювати. За рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках Програми прикордонного співробітництва європейського інструменту сусідства та партнерства впроваджено проект зі створення бізнес-інкубаторів: одного в обласному центрі і двох — у районних. Суб’єкти господарювання можуть без будь-якої плати винайняти офіс з усією технікою та упродовж року спокійно напрацьовувати свою справу. До того ж, цьогорічний обласний бюджет на фінансово-кредитну підтримку малого бізнесу передбачив 1,5 млн грн з кредитною ставкою 15%. У І півріччі укладено договори на фінансування 10 бізнес-проектів на загальну суму 1,3 млн грн (станом на 1 серпня вже профінансовано 1041 тис. грн).

    — Бізнес задоволений нововведеннями?

    — Принаймні його представники мають можливість висловити свою думку і свої пропозиції щодо покращення як бізнес-клімату в області, так і партнерської співпраці з органами влади, правоохоронними і фіскальними структурами. При голові облдержадміністрації відновлено роботу регіональної ради підприємців. Сьогодні такі ради діють при кожній райдержадміністрації. Проводимо регулярні зустрічі з громадськими об’єднаннями підприємців, на яких розглядаємо насущні проблеми ведення підприємницької діяльності, накреслюємо подальші конкретні плани.

    Певна річ, до всеосяжного щастя ще далеко. Аби істотно до нього наблизитися, треба зменшити, на мою думку, вдвічі ставку єдиного соціального внеску, яка наразі для бізнесу є завеликою та обтяжливою. Ми однозначно компенсуємо її іншими показниками. Як колишній податківець я цю ситуацію добре розумію.

    Світлана ІСАЧЕНКО,«Урядовий кур’єр»

    ТІЛЬКИ ЦИФРИ

    В області нараховується 102 об’єкти інфраструктури підтримки малого підприємництва:

    16 бізнес-центрів, Регіональний фонд підтримки підприємництва та 4 його відокремлених підрозділи;

    ♦ 1 технопарк;

    ♦ 7 лізингових центрів;

    ♦ 25 кредитних спілок;

    ♦ 1 інноваційний та 2 інвестиційні фонди;

    ♦ 29 інформаційно-консультативних установ і 2 центри трансферу технологій;

    ♦ 11 навчально-консультативних центрів та 3 бізнес-інкубатори.

    ДОСЬЄ «УК»

    Володимир ПОПОВИЧ. Народився 10 липня 1960 р. в селищі Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківської області. Закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут за спеціальністю «Фінанси і кредит».

    З 1985 р. — в органах виконавчої влади. Очолював виконком Ланчинської селищної ради, головне управління економіки Івано-Франківської ОДА, Державну податкову адміністрацію в Івано-Франківській області. З 2012 р. — директор департаменту — заступник голови Івано-Франківської ОДА. Депутат Івано-Франківської обласної ради.

    Нагороджений відзнакою обласної державної адміністрації «За розвиток регіону», ювілейною медаллю «5 років Державної податкової адміністрації України» та почесною грамотою голови Державної податкової адміністрації України.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Про Міністерство доходів і зборів України, Президент України

    Міндоходів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань: забезпечення формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування ...

    Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до Бюджетного кодексу України, Верховна Рада України

    ПОСТАНОВА  Верховної Ради України Верховна Рада України постановляє: 1. Прийняти за основу проект Закону України про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 11272), поданий народними депутатами України Лук'яновим В. В. та Борисовим В. Д.

    Анатолій Сіренко: співпраця ДАІ та громадськості дозволить створити міцне підґрунтя для роботи над оновленням законодавства та зниженням рівня аварійності

    У Департаменті ДАІ відбулося перше засідання ініціативної групи щодо проведення Загальнонаціонального Форуму з безпеки дорожнього руху. Як повідомлялося раніше, проведення заходу було ініційовано ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa