• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про відшкодування збитків в порядку регресу - Заводський районний суд м. Дніпродзержинська - Похваліта С. М.

  1. ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

справа № 208/8417/13-ц

№ провадження 2/208/2634/13

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

30 грудня 2014 р. м. Дніпродзержинськ

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська в складі: головуючого - судді Похвалітої СМ., при секретарі - Пентраковській М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Страхова компанія «Країна» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків в порядку регресу,-

встановив:

Позивач Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія «Країна» звернулось до суду із позовом, в якому зазначив, що 18 червня 2012 року відповідач, керуючи автомобілем «Мерседес», д.н. НОМЕР_1, порушив вимоги правил дорожнього руху, внаслідок чого скоїв наїзд на автомобіль «Хонда», д.н. НОМЕР_2. Дана обставина підтверджується постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська від 09.07.2012 р. про притягнення відповідача до адміністративної відповідальності. Цивільно-правова відповідальність відповідача за збиток заподіяний при експлуатації забезпеченого автомобіля була застрахована позивачем на підставі страхового полісу № АА/7145505 від 30.11.2011 р. Позивач виконуючи договірні зобов'язання за полісом цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АВ/7145505 від 30.11.2011 року, на підставі заяви потерпілої особи від 18.06.2012 року, звіту про оцінку матеріального збитку № 30/06/12 від 30.06.2012 року, страхового акту № 07-79/2851/3.2.29 від 17.09.2012 року, відшкодував потерпілому ОСОБА_3, заподіяний відповідачем збиток у розмірі 7077, 50 грн.

Тому просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача завдані збитки в порядку регресу в розмірі 7077, 50 грн. та судові витрати.

Представник позивача у судове засідання не з'явився надав заяву про розгляд справи без участі представника, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, не заперечував про розгляд справи в порядку заочного розгляду.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, хоча був повідомлений належним чином, причини не явки до суду не повідомив.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Вивчивши матеріали цивільної справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно до заяви про страхове відшкодування від ОСОБА_3, який просить виплатити страхове відшкодування за шкоду, заподіяну особою відповідальність якої застрахована в ПАТ СК «Країна», а саме за те, що 18 червня 2012 року стався страховий випадок, дорожньо -транспортна пригода по пр. Аношкіна водій ОСОБА_1, який керував автомобілем «Мерседес», перед зміною напрямку руху не переконався, що це буде безпечним, внаслідок чого скоїв зіткнення з автомобілем «Хонда». Постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у вчинені вище зазначеній дорожньо - транспортній пригоді, визнано винним відповідача ОСОБА_1.

Згідно до технічного паспорту власником автомобіля «Хонда - Аккорд», д.н. НОМЕР_2 є ОСОБА_3.

Згідно до звіту експерта Е.Ю. Кориновського про оцінку вартості матеріальної шкоди завданої пошкодженням транспортного засобу «Хонда - Аккорд» від 30.06.2012 року, збиток на ремонт автомобіля складає в розмірі 7577, 50 грн.

Відповідно до відомості про виплати коштів страхових відшкодувань одержувачам №72 від 25.09.2012 р. ПАТ СК «Країна» перерахувала кошти ОСОБА_3 в розмірі 7077, 50 грн..

Відповідно до ст. 993 ЦК України, до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Згідно до ст. 6 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземним транспортних засобів», страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю та/або майну потерпілого.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземним транспортних засобів», у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Позивач виконуючи договірні зобов'язання за полісом цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, на підставі заяви потерпілої особи від 18.06.2012 року, звіту про оцінку матеріального збитку № 30/06/12 від 30.06.2012 року, страхового акту № 07-79/2851/3.2.29 від 17.09.2012 року, відшкодував потерпілому ОСОБА_3 заподіяний відповідачем збиток в розмірі 7077,50 гривень.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших атів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами ст. 33 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземним транспортних засобів», учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов'язання вжити заходів для невідкладного, але не пізніше трьох робочих днів, повідомлення страховика, з яким було укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, або у випадках передбачених цим Законом, МТСБУ про настання дорожньо-транспортної пригоди.

Згідно до ст. 38 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземним транспортних засобів», страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, якщо він не повідомить страховика про настання ДТП у встановленому законом строку, зазначеного обов'язку відповідач не виконав.

Виходячи з вище наведеного суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, у зв'язку з тим, що відповідач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 визнаний винним у скоєнні дорожньо - транспортної пригоди, а позивачем були сплачені витрати пов'язані з ремонтом автомобіля «Хонда - Аккорд», д.н. НОМЕР_2, власником якого є ОСОБА_3.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтвердженні судові витрати в розмірі 229,40 грн., а тому сплачені позивачем судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 526 ЦК України, ст.ст. 22,33,38 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземним транспортних засобів», ст. ст. 3, 11, 88, 209, 214, 215, 224, 233 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Страхова компанія «Країна» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків в порядку регресу, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Публічного акціонерного товариства «Страхова компанія «Країна» (код ЄДРПОУ 20842474), місце розташування: 04176 м. Київ, вул. Електриків, 29А):

- 7077 (сім тисяч сімдесят сім) грн. 50 коп. - сума завданих збитків;

- 229 (двісті двадцять дев'ять) грн. 40 коп. - сума судового збору.

Усього: 7306 (сім тисяч триста шість) грн. 90 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний термін апеляційної скарги, з дня його проголошення.

Суддя Похваліта С. М.

Рейтинг: 4.6/5, базується на 12 голосах.
Юридичні новини
    В МВФ призвали Украину повысить ...

    В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

    На Дніпропетровщині пройшла акція ...

    На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

    Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

    Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

Це буде Вам цікаво:

Ліцензія на торгівлю агрохімікатами та пестицидами

Допомога в оформленні ліцензії на торгівлю агрохімікатами та пестицидами,торгівля агрохімікатами та пестицидами в Києві, в Україні, консультування з приводу отримання ліцензії на торгівлю агрохімікатами та пестицидами, ліцензія торгівля агрохімікатами та пестицидами, збір документів для ліцензії на торгівлю агрохімікатами та пестицидами.

На Харківщині в ДТП загинуло троє людей, ще п’ятеро отримали травми

11 серпня, о 6-й годині ранку, сталася дорожньо-транспортна пригода, у якій загинули троє людей, ще пятеро отримали травми.

Про затвердження Типового переліку бюджетних програм та результативних показників їх виконання для місцевих бюджетів у галузі "Фізична культура і спорт" за видатками, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, Міністерство фінансів України

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 грудня 2012 р. за № 2012/22324 Про затвердження Типового переліку бюджетних програм та результативних показників їх виконання для місцевих бюджетів у галузі "Фізична культура і спорт" за видатками, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів

У Чернівцях пройшла розширена нарада з безпеки пасажирських перевезень

З ініціативи Буковинської автоінспекції та управління Укртрансінспекції у Чернівецькій області відбулась нарада з перевізниками області.

Контакти

(044)

   Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

   Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

Наші Послуги

Юридичні консультації
Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
Послуги в суді
Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
Адвокат із карних справ
Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
Послуги сімейного адвоката
Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
Юридична допомога
Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
Спадкові справи
Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
Реєстрація підприємств
Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
Юридична адреса
Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
Адвокат у кримінальній справі
Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
Сімейний адвокат
Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
Автоадвокат
Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

Наші Вакансії

Вакансія юриста
Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

Суди Києва

Голосіївський районний суд
Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Дарницкий районний суд
Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Деснянский районний суд
Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Дніпровский районний суд
Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Оболонський районний суд
Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Печерський районний суд
Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Подільський районний суд
Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Святошинський районний суд
Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Солом'янський районний суд
Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Шевченківський районний суд
Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa