• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про затвердження Положення про Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України, Міністерство внутрішніх справ УкраїниМІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

  1. 06.02.2013  № 100
  2. Про затвердження Положення про Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України

    Відповідно до вимог Законів України "Про центральні органи виконавчої влади"( 3166-17 ), "Про державну таємницю"( 3855-12 ), "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах"( 80/94-ВР ), "Про Національну систему конфіденційного зв'язку" ( 2919-14 ), Положення про Міністерство внутрішніх справ України( 383/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 383/2011, та з метою нормативного врегулювання діяльності Департаменту режимно-секретного та документального забезпечення МВС України НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити Положення про Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України, що додається.

    2. Начальникові Державного науково-дослідного інституту МВС України Вербенському М. Г., начальникам головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, керівникам вищих навчальних закладів МВС України організувати приведення положень про управління (відділи, відділення) режимно-секретного та документального забезпечення у відповідність до Положення про Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України.

    3. Визнати такими, що втратили чинність:

    3.1. Наказ МВС України від 16 червня 2011 року № 338 "Про затвердження Положення про Режимно-секретне управління МВС України".

    3.2. Наказ МВС України від 17 квітня 2012 року № 330 "Про внесення змін до Положення про Відділ спеціального зв'язку".

    3.3. Наказ МВС України від 1 червня 2012 року № 498 "Про затвердження Положення про Управління документального забезпечення Міністерства внутрішніх справ України".

    4. ДРСДЗ МВС України (Терещенко Ю. В.) у двомісячний термін забезпечити приведення у відповідність до Положення про Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України наказ МВС України від 14 травня 2010 року № 184дск "Про організацію діяльності ВСЗ та органів спеціального зв'язку в системі МВС України".

    5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра — керівника апарату Лекаря С.І.

    Міністр генерал внутрішньої служби України

    В. Ю. Захарченко

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ МВС 06.02.2013  № 100

    ПОЛОЖЕННЯ про Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України

    I. Загальні положення

    1.1. Департамент режимно-секретного та документального забезпечення МВС України (далі — ДРСДЗ) є структурним підрозділом апарату Міністерства.

    До складу ДРСДЗ входять режимно-секретне управління, управління захисту інформації та спеціального зв'язку, державний архів та управління документального забезпечення.

    До складу управління захисту інформації та спеціального зв'язку входить Відділ спеціального зв'язку, який має особливий статус, є центральним органом спеціального зв'язку МВС України, веде окреме діловодство, самостійно здійснює організацію профільної діяльності та з цих питань безпосередньо підпорядковується заступникові Міністра — керівнику апарату.

    1.2. Департамент у своїй роботі керується Конституцією України ( 254к/96-ВР ), законами України, міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, актами та дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, а також цим Положенням.

    1.3. Департамент режимно-секретного та документального забезпечення є головним режимно-секретним органом у системі МВС, координацію та контроль за діяльністю якого здійснює заступник Міністра — керівник апарату.

    1.4. Департамент здійснює свої повноваження безпосередньо, а також через утворені в установленому порядку режимно-секретні органи, підрозділи документального забезпечення (канцелярії) (далі — підрозділи режимно-секретного та документального забезпечення) структурних підрозділів апарату Міністерства, управління, відділи (сектори) режимно-секретного та документального забезпечення ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів МВС, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління МВС, військових частин внутрішніх військ МВС.

    1.5. Діяльність ДРСДЗ здійснюється на основі поєднання колегіальності в обговоренні та єдиноначальності у вирішенні питань службової діяльності, чіткого розмежування посадових обов'язків особового складу, установлення особистої відповідальності за доручену ділянку роботи, дотримання режиму секретності та конспірації.

    1.6. Організаційною основою діяльності ДРСДЗ є перспективні та поточні плани роботи, які затверджуються заступником Міністра — керівником апарату, нормативно-правові акти МВС та доручення керівництва Міністерства.

    II. Завдання Департаменту режимно-секретного та документального забезпечення

    2.1. Забезпечує в межах повноважень реалізацію державної політики стосовно державної таємниці, захист інформації з обмеженим доступом, а також технічний захист інформації, контроль за їх збереженням у системі МВС.

    2.2. Забезпечує, у межах компетенції, функціонування, забезпечення безпеки спеціальних видів зв'язку, а також криптографічний захист інформації, яка є власністю держави, або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом.

    2.3. Установлює єдиний порядок документування управлінської інформації та роботи з документами із застосуванням сучасних автоматизованих систем, здійснює методичне керівництво і контроль за дотриманням установленого порядку роботи з документами в системі МВС.

    2.4. Організовує розгляд звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів України, запитів на інформацію та адвокатських запитів з питань, пов'язаних з діяльністю МВС, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління, а також стосовно актів, які ним видаються.

    2.5. Організовує в апараті Міністерства роботу з комплектування, зберігання, обліку та використання архівних документів.

    2.6. Організовує інформаційно-аналітичну діяльність за напрямками роботи ДРСДЗ, формує довідково-інформаційний фонд, у межах своїх повноважень здійснює обробку персональних даних, забезпечує режим доступу до інформації, надає інформаційні послуги.

    2.7. Здійснює організаційне забезпечення діяльності колегії МВС та нарад керівництва Міністерства.

    III. Функції Департаменту режимно-секретного та документального забезпечення

    3.1. Реалізація визначеної державної політики в питаннях додержання режиму секретності, державної таємниці, контроль за її збереженням в апараті Міністерства та органах внутрішніх справ України.

    3.2. Ведення обліку всіх документів, які надходять до апарату Міністерства із Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, організацій, від депутатів усіх рівнів, громадян, їх об'єднань, осіб без громадянства, запитів на інформацію, адвокатських запитів, підготовка проектів резолюцій до них, доповідь керівництву Міністерства і доведення їх до відома виконавців.

    3.3. Облік наказів, доручень, виданих керівництвом Міністерства, рішень колегії МВС, організація їх тиражування в друкарні та на копіювально-розмножувальній техніці, видача їх структурним підрозділам Міністерства та надсилання органам і підрозділам внутрішніх справ України за списками.

    3.4. Надсилання за призначенням документів структурним підрозділам апарату Міністерства та підпорядкованим органам і підрозділам для виконання доручень керівництва МВС.

    3.5. Організаційне забезпечення засідань колегії МВС та проведення нарад керівництва Міністерства, ведення їх протоколів.

    3.6. Попередній розгляд та доповідь керівництву Міністерства адресованих йому запитів і звернень народних депутатів України, запитів на інформацію, адвокатських запитів, пропозицій, заяв і скарг громадян, працівників органів внутрішніх справ та членів їх сімей (далі — звернення громадян). Надсилання структурним підрозділам апарату Міністерства і органам внутрішніх справ для виконання звернень громадян, які не потребують доповіді керівництву МВС.

    3.7. Здійснення прийому громадян, які звертаються до приймальні МВС України, організація їх прийому керівництвом Міністерства.

    3.8. За дорученням керівництва МВС проведення перевірки організації та стану діловодства, режиму секретності, технічного захисту інформації, роботи із запитами громадян, їх особистого прийому, розгляду запитів на інформацію, адвокатських запитів, запитів і звернень народних депутатів України в структурних підрозділах апарату Міністерства і органах внутрішніх справ та надання останнім необхідної практичної допомоги з цих питань.

    3.9. Узагальнення даних документообігу та їх аналіз; розроблення і здійснення заходів, спрямованих на вдосконалення діловодства, розгляд письмових і усних звернень громадян, запитів на інформацію, адвокатських запитів, запитів і звернень народних депутатів України, а також на скорочення внутрішнього листування.

    3.10. Організація роботи приймалень керівництва МВС.

    3.11. Розроблення в установленому порядку проектів нормативно-правових актів з питань, віднесених до компетенції ДРСДЗ.

    3.12. Нормативно-методичне забезпечення діяльності підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення МВС та організаційно-методичне керівництво ними.

    3.13. Розроблення та реалізація заходів, спрямованих на забезпечення охорони державної таємниці, збереження службової інформації, посилення режиму секретності в системі МВС України, запобігання розголошенню секретної інформації, випадкам утрати її матеріальних носіїв, здійснення контролю за станом режиму секретності, технічного (далі — ТЗІ) та криптографічного захисту інформації в органах і підрозділах внутрішніх справ.

    3.14. Облік фактів утрати матеріальних носіїв секретної інформації і розголошення такої інформації в системі МВС, аналіз причин та умов, що призвели до цього, координація і розроблення заходів, спрямованих на попередження таких випадків.

    3.15. У порядку, визначеному законодавством, у межах компетенції координація та контроль за діяльністю всіх органів і підрозділів внутрішніх справ та їх режимно-секретних органів щодо забезпечення збереження державної таємниці та технічного захисту інформації.

    3.16. Виявлення та закриття каналів витоку інформації з обмеженим доступом у процесі службової діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ.

    3.17. Забезпечення діяльності державних експертів МВС з питань таємниць.

    3.18. У межах компетенції участь у підготовці договорів (угод, меморандумів) про співпрацю з правоохоронними органами інших держав у частині, що стосується обміну інформацією з обмеженим доступом та інформацією, що віднесена до державної таємниці.

    3.19. У межах компетенції опрацювання та проведення експертизи проектів нормативно-правових актів, у тому числі проектів міжвідомчих договорів, у яких однією зі сторін є МВС, щодо їх відповідності вимогам законодавства в галузі охорони державної таємниці, технічного та криптографічного захисту інформації та інших питань.

    3.20. У межах компетенції здійснення експертизи матеріалів, які готуються до передачі іноземній стороні, та матеріалів, що будуть використовуватися під час міжнародних зустрічей, з метою вилучення відомостей, що становлять державну таємницю.

    3.21. Забезпечення режиму секретності та технічного захисту інформації під час проведення брифінгів, прес-конференцій, прийому іноземних делегацій в апараті МВС, а також контролю за цією діяльністю в підпорядкованих підрозділах.

    3.22. Забезпечення діяльності державних експертів з питань таємниць та експертів у галузі технічного захисту інформації.

    3.23. Здійснення експертизи рукописів, публікацій, видань з метою вилучення відомостей, що становлять державну таємницю, та підготовка висновків щодо можливості їх відкритої публікації.

    3.24. Опрацювання та погодження номенклатур посад структурних підрозділів апарату МВС, зайняття яких потребує оформлення допуску до державної таємниці.

    3.25. Оформлення матеріалів на допуск до державної таємниці особам, що призначаються на посади Міністра, заступників Міністра, командувача внутрішніх військ, начальників ГУМВС, УМВС, ректорів вищих навчальних закладів системи МВС, начальників науково-дослідних установ, підприємств, установ і організацій (крім особового складу ДОС, ГУБОЗ, ГУВВ МВС, ДДСО при МВС), підготовка проектів відповідних наказів з цих питань та зберігання облікових карток установленої форми на зазначених посадових осіб.

    Опрацювання, у межах компетенції, документів щодо встановлення вищезазначеним працівникам надбавок за роботу в умовах режимних обмежень чи скасування таких надбавок, підготовка відповідних проектів наказів.

    3.26. У межах компетенції тестування з метою визначення рівня знань вимог законодавчих та нормативно-правових актів у сфері охорони державної таємниці, технічного захисту інформації керівників та інших працівників режимно-секретних органів, підрозділів технічного захисту інформації, кандидатів на посади начальників і заступників начальників режимно-секретних органів, підрозділів технічного захисту інформації, а також працівників апарату МВС, яким надано допуск до державної таємниці, та визначення за результатами тестування можливості надання їм доступу до секретної інформації.

    3.27. Організація в процесі здійснення управлінських функцій (діловодство) роботи з документами, у тому числі з обмеженим доступом та тими, які містять державну таємницю.

    3.28. Організація роботи зі зверненнями громадян, запитами на інформацію, адвокатськими запитами, запитами і зверненнями народних депутатів України та особистого прийому громадян в органах і підрозділах внутрішніх справ України.

    3.29. Забезпечення невідкладного особистого прийому в приймальні МВС України народних депутатів України, а також прийому депутатів місцевих рад з питань, що належать до компетенції МВС.

    3.30. Погодження заявок структурних підрозділів апарату МВС на виготовлення печаток і штампів, у тому числі із зображенням Державного герба України.

    3.31. У межах компетенції здійснення (за напрямками діяльності) контролю за дотриманням структурними підрозділами апарату Міністерства, органами і підрозділами внутрішніх справ України:

    3.31.1. Вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони державної таємниці, збереження службової інформації, установленого порядку ведення діловодства, розгляду звернень і організації особистого прийому громадян, розгляду запитів на інформацію, адвокатських запитів, запитів і звернень народних депутатів України.

    3.31.2. Установленого порядку організації роботи підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення.

    3.31.3. Вимог щодо побудови і функціонування системи та порядку виконання заходів з ТЗІ, проведення експертизи комплексної системи захисту інформації (далі — КСЗІ) в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах.

    3.31.4. Вимог щодо забезпечення безпеки та функціонування спеціальних видів зв'язку, поводження з шифротелеграмами.

    3.31.5. Строків:

    підготовки до вищих органів державної влади і управління інформації щодо документів, заходів та іншої інформації, контроль за якими, відповідно до компетенції, здійснює ДРСДЗ;

    підготовки відповідей до міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, організацій та установ на їх запити та листи, що взяті ДРСДЗ на контроль;

    розгляду запитів і звернень народних депутатів України, документів прокуратур, звернень громадян, запитів на інформацію, адвокатських запитів, запитів щодо надання відомостей, зазначених у деклараціях, та підготовки відповідей на них, контроль за розглядом яких покладено на ДРСДЗ.

    3.31.6. Строків і якості виконання доручень керівництва Міністерства та заходів, визначених наказами, дорученнями керівництва Міністерства, якщо контроль за їх виконанням покладено на ДРСДЗ.

    3.32. Розроблення та реалізація заходів, спрямованих на посилення режиму секретності, технічного та криптографічного захисту інформації, удосконалення діловодства, роботи зі зверненнями громадян, запитами на інформацію, адвокатськими запитами, запитами і зверненнями народних депутатів України, організації прийому громадян посадовими особами органів внутрішніх справ, а також на впровадження в роботу позитивного досвіду, новітніх технологій та засобів оргтехніки. Надання практичної і методичної допомоги з цих питань підпорядкованим підрозділам.

    3.33. Організаційне забезпечення діяльності колегії МВС та нарад керівництва Міністерства, забезпечення режиму секретності та технічного захисту інформації при їх проведенні.

    3.34. Погодження призначення та звільнення керівників і заступників керівників управлінь, відділів, відділень режимно-секретного, документального забезпечення, технічного захисту інформації, органів спеціального зв'язку МВС, ГУМВС, УМВС.

    3.35. У сфері протидії технічним розвідкам та технічного захисту інформації:

    3.35.1. Організація, методичне керівництво та забезпечення функціонування системи ТЗІ в органах і підрозділах внутрішніх справ, профільне керівництво підрозділами. Супроводження створення КСЗІ в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах.

    3.35.2. Забезпечення реалізації визначеної державної політики у сфері захисту державних інформаційних ресурсів в інформаційно-телекомунікаційних системах. Супроводження робіт зі створення КСЗІ в інформаційно-телекомунікаційних, інформаційних, телекомунікаційних системах органів та підрозділів МВС.

    3.35.3. Розроблення і здійснення заходів у галузі ТЗІ згідно з визначеною державною політикою ТЗІ в Україні. Упровадження єдиної технічної політики щодо оснащення підрозділів ТЗІ системи МВС сучасними пошуковими та вимірювальними приладами. Розроблення норм належності пошукової та вимірювальної техніки в галузі ТЗІ.

    3.35.4. Дотримання єдності підходів щодо ТЗІ, які визначаються потенційними загрозами, потенційними каналами несанкціонованого доступу, моделями порушників безпеки інформації та режимами доступу до інформації.

    3.35.5. У межах компетенції організація та здійснення:

    3.35.5.1. Контрольно-інспекційної роботи щодо стану та ефективності функціонування системи технічного захисту інформації в органах і підрозділах МВС.

    3.35.5.2. Контролю за експлуатаційно-технічним і метрологічним забезпеченням засобів ТЗІ в органах і підрозділах системи МВС.

    3.35.5.3. Контролю за якістю та відповідністю вимогам ТЗІ техніки, що надходить до підрозділів ТЗІ системи МВС.

    3.35.5.4. Контролю за умовами обробки інформації в автоматизованих системах і телекомунікаційних мережах та станом її захищеності.

    3.35.6. Розроблення, організація та реалізація заходів з протидії технічним розвідкам. Координація діяльності органів, щодо яких здійснюються заходи ТЗІ, спрямовані на протидію технічним розвідкам на особливо важливих об'єктах МВС. Оцінка стану та ефективності цієї протидії.

    3.35.7. Підготовка проектів нормативно-правових актів з питань ТЗІ та оцінки стану захищеності інформації інженерно-технічними заходами і засобами.

    3.35.8. Організація підготовки, перепідготовки, стажування та підвищення кваліфікації спеціалістів ТЗІ системи МВС. Проведення перевірки відповідності фахового рівня працівників ТЗІ кваліфікаційним вимогам.

    3.35.9. Здійснення консультаційної та навчальної діяльності у межах компетенції.

    3.35.10. Підготовка пропозицій щодо розроблення нових видів технічних засобів у галузі ТЗІ, захищених технічних засобів та засобів технічного захисту інформації і впровадження їх у практичну діяльність служби ТЗІ і підрозділів системи МВС.

    3.35.11. Визначення реальних потреб підрозділів ТЗІ системи МВС у фахівцях, вимірювальній та пошуковій техніці, нормативно-методичних документах, нормативно-правових актах, засобах ТЗІ та захищених технічних засобах.

    3.35.12. Дослідження об'єктів інформаційної діяльності, інформаційних систем щодо безпеки інформації (вивчення і аналіз проектної та програмної документації, технологічних процесів, інформаційних потоків, умов функціонування об'єктів інформаційної діяльності, інформаційних систем з метою визначення загрози безпеці інформації щодо її витоку, блокування та порушення цілісності).

    3.35.13. Організація та проведення спеціалізованих досліджень ефективності застосованих засобів захисту.

    3.35.14. Опрацювання та погодження ескізних, технічних та робочих проектів документації стосовно створення автоматизованих систем класу "2" і "3", супроводження робіт з їх створення, удосконалення та введення в експлуатацію.

    3.35.15. Організація та забезпечення практичних заходів з виявлення та блокування можливих технічних каналів витоку інформації органів і підрозділів МВС.

    3.35.16. Проведення пошукових заходів з виявлення та блокування засобів негласного отримання інформації з об'єктів інформаційної діяльності органів і підрозділів МВС.

    3.35.17. Забезпечення запровадження заходів з протидії технічним розвідкам під час виконання всіх видів робіт, пов'язаних з державною таємницею, а також під час зустрічей іноземних делегацій, груп, окремих громадян та осіб без громадянства.

    3.35.18. У межах компетенції організація та проведення державних експертиз комплексних систем захисту інформації в автоматизованих системах класу "1" органів та підрозділів МВС.

    3.35.19. Взаємодія з підрозділами апарату Міністерства і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України з питань профільної діяльності та координація заходів, що здійснюються підрозділами технічного захисту інформації, спрямованих на запобігання витоку інформації з обмеженим доступом технічними каналами.

    3.36. За дорученням керівництва МВС проведення службових перевірок (розслідувань) за фактами втрат матеріальних носіїв інформації з обмеженим доступом і її розголошення та порушення норм і вимог ТЗІ I і II категорій.

    3.37. Підготовка матеріалів, проектів рішень, які підлягають розгляду експертною комісією при державних експертах МВС України з питань таємниць, та проектів висновків державних експертів з питань державних таємниць.

    3.38. Розроблення та реалізація заходів щодо вдосконалення роботи режимно-секретних підрозділів, підрозділів технічного захисту інформації, спеціального зв'язку, канцелярій структурних підрозділів апарату Міністерства і органів внутрішніх справ; узагальнення і поширення позитивного досвіду, ужиття заходів щодо впровадження в практичну діяльність новітніх технологій та технічних засобів.

    3.39. У межах компетенції організація разом із зацікавленими структурними підрозділами апарату Міністерства, вищими навчальними закладами МВС підвищення кваліфікації працівників підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення.

    3.40. У межах компетенції організація взаємодії з Головним управлінням Державної фельд'єгерської служби з питань відправлення та отримання кореспонденції керівництва МВС.

    3.41. Ведення обліку документів, які накопичуються в процесі діяльності ДРСДЗ.

    3.42. Визначення основних напрямків діяльності підпорядкованих підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення та ефективних методів і засобів організації їх роботи. Здійснення перевірок щодо знання та виконання особовим складом цих підрозділів законів та інших нормативно-правових актів України, директив, наказів, рішень колегії та нарад керівництва МВС, а також власних рішень.

    3.43. Унесення керівництву Міністерства пропозицій з питань удосконалення організаційно-штатної структури ДРСДЗ.

    3.44. Розроблення, організація та реалізація заходів з протидії технічним розвідкам. Координація діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ, спрямована на забезпечення ТЗІ об'єктів інформаційної діяльності. Оцінка стану та ефективності вжитих заходів.

    3.45. Організація та проведення контрольно-інспекторської роботи щодо стану та ефективності функціонування системи технічного захисту інформації в органах і підрозділах МВС України.

    3.46. Засвідчення копій документів, підписаних керівництвом Міністерства, які надсилаються за запитами судів, прокуратури та інших державних органів.

    3.47. Організація архівної роботи в ОВС.

    3.47.1. Контроль за схоронністю архівних документів та користуванням ними в органах внутрішніх справ, внутрішніх військах, навчальних закладах, науково-дослідних установах, організаціях системи МВС.

    3.47.2. Прийняття, облік, зберігання на паперових та інших носіях документів Національного архівного фонду, що утворюються в процесі діяльності структурних підрозділів апарату Міністерства, навчальних закладів, науково-дослідних установ системи МВС, громадських організацій, що входять до системи МВС.

    3.47.3. Складання та ведення списку джерел комплектування Національного архівного фонду.

    3.47.4. Розроблення довідкового апарату, упровадження інформаційних технологій в архівну справу МВС, формування інформаційних систем ретроспективної інформації.

    3.47.5. Проведення експертизи цінності документів, що зберігаються в архіві.

    3.47.6. Підготовка засідань Експертно-перевірної комісії Державного архіву МВС, ведення протоколів засідань.

    3.47.7. Підготовка відомчого Переліку документів, що утворюються в процесі діяльності органів внутрішніх справ, внутрішніх військ, навчальних закладів, підприємств, установ, організацій системи МВС, із зазначенням строків їх зберігання.

    3.47.8. Контроль за своєчасністю передачі документів Національного архівного фонду на архівне зберігання. Подання методичної допомоги фондоутворювачам у проведенні експертизи цінності документів, підготовці номенклатури справ.

    3.47.9. Погодження номенклатур справ джерел комплектування та актів про виділення до знищення документів, які не віднесені до Національного архівного фонду.

    3.47.10. Контроль за схоронністю документів Національного архівного фонду в архіві ГУВВ МВС, архівах ГУМВС, УМВС України в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та створенням умов для користування ними.

    3.47.11. Виконання запитів організацій і звернень громадян з питань соціально-правового характеру, реабілітації репресованих, отримання копій архівних документів, витягів та архівних довідок, установлення місцезнаходження архівних документів, інформаційне забезпечення цих потреб.

    3.47.12. Інформування органів влади, ДРСДЗ, керівництва Міністерства про склад та зміст архівних документів, створення умов для використання архівної інформації в наукових цілях та в практичній діяльності працівників органів внутрішніх справ.

    3.47.13. Публікація відповідно до законодавства документів, що знаходяться на зберіганні в Державному архіві МВС, надання їх для виставок, використання в засобах масової інформації.

    3.48. Організація функціонування спеціальних видів зв'язку та криптографічного захисту інформації.

    3.48.1. Організація функціонування, забезпечення безпеки, удосконалення та розвитку спеціальних видів зв'язку і криптографічного захисту інформації в системі МВС України.

    3.48.2. Визначення відомчої стратегії та пріоритетних напрямів діяльності у сфері організації, забезпечення безпеки спеціальних видів зв'язку та криптографічного захисту інформації.

    3.48.3. Здійснення методичного керівництва та координації діяльності органів спеціального зв'язку системи МВС України з питань, пов'язаних із організацією, функціонуванням, забезпеченням безпеки спеціальних видів зв'язку та криптографічного захисту інформації, запобіганням вчиненню порушень безпеки спеціальних видів зв'язку, надання їм практичної та методичної допомоги.

    3.48.4. Здійснення відомчого контролю за станом організації та забезпечення безпеки спеціальних видів зв'язку, криптографічного захисту інформації, яка є власністю держави, або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, а також за дотриманням вимог режиму секретності при здійсненні спеціальних видів зв'язку та криптографічного захисту секретної інформації в системі МВС України.

    3.48.5. Безпосереднє здійснення спеціального зв'язку та криптографічного захисту інформації, забезпечення їх безпеки, у тому числі в інформаційно-телекомунікаційних системах, мережах передачі даних, автоматизованих системах.

    3.48.6. Забезпечення в установленому порядку спеціальним зв'язком Міністра внутрішніх справ України, його першого заступника, заступників у місцях їх постійного і тимчасового перебування, а також керівників структурних підрозділів апарату МВС України та інших працівників за рішенням керівництва Міністерства в мирний час, в умовах надзвичайного та воєнного стану.

    3.48.7. Відповідно до законодавства організація експлуатації та експлуатація засобів криптографічного захисту, у тому числі в інформаційно-телекомунікаційних системах, мережах передачі даних, автоматизованих системах.

    3.48.8. Супроводження процесів проектування та впровадження інформаційно-телекомунікаційних систем, мереж передачі даних, автоматизованих систем, у яких захист інформації здійснюється з використанням засобів криптографічного захисту.

    3.48.9. Організація та проведення підготовки працівників органів внутрішніх справ з питань організації, забезпечення безпеки та здійснення спеціальних видів зв'язку.

    3.48.10. Ведення окремого діловодства з питань діяльності підрозділів спеціального зв'язку.

    3.48.11. Визначення можливості та надання допуску, доступу працівників системи МВС України до інформації з питань організації, функціонування, забезпечення безпеки спеціальних видів зв'язку та криптографічного захисту інформації, засобів криптографічного захисту інформації та ключових документів.

    3.48.12. Ведення централізованого обліку засобів криптографічного захисту, ключових та інших документів, визначених нормативно-правовими актами з питань спеціальних видів зв'язку та криптографічного захисту інформації.

    3.48.13. Здійснення відомчого контролю за додержанням вимог законодавства у сфері використання (надання) послуг електронного цифрового підпису в системі МВС України.

    3.49. Організація роботи довідково-інформаційного сектору.

    3.49.1. Забезпечення органів і підрозділів внутрішніх справ матеріалами з актуальних проблем службової діяльності ОВС, інформацією про новітні досягнення і тенденції розвитку відповідних напрямків вітчизняної та зарубіжної науки і практики з питань правоохоронної діяльності.

    3.49.2. Систематичне накопичення, опрацювання, облік, зберігання і популяризація нової літератури, подання методичної та практичної допомоги органам і підрозділам внутрішніх справ у роботі зі спеціальною літературою.

    3.49.3. Формування довідково-бібліотечного фонду, систематичного та алфавітного каталогу вітчизняної та зарубіжної літератури.

    3.49.4. Здійснення аналітичного забезпечення керівництва Міністерства та за його дорученням інших державних органів з питань службової діяльності, що належать до компетенції Департаменту.

    3.49.5. Надання відвідувачам довідково-інформаційного сектору літератури, що знаходиться у фондах; замовлення літератури через міжбібліотечний абонемент в інших бібліотеках.

    3.49.6. Облік відвідувачів довідково-інформаційного сектору, кількості виданих матеріалів; здійснення контролю за правилами користування літературою з грифом обмеження доступу.

    IV. Компетенція Департаменту режимно-секретного та документального забезпечення

    ДРСДЗ при виконанні покладених на нього завдань і функцій має право:

    4.1. У межах компетенції вимагати від усіх працівників органів і підрозділів внутрішніх справ неухильного виконання вимог законодавства України щодо забезпечення охорони державної таємниці, технічного захисту інформації та безпеки спеціального зв'язку, установленого порядку діловодства, роботи зі зверненнями громадян, запитами на інформацію, адвокатськими запитами, запитами і зверненнями народних депутатів України.

    4.2. Уносити керівництву Міністерства пропозиції про припинення робіт, пов'язаних з державною таємницею, у тих структурних підрозділах, де умови для їх виконання не відповідають вимогам законодавства та нормативно-правових актів у сфері охорони державної таємниці.

    4.3. За дорученням керівництва МВС здійснювати перевірки стану і організації роботи з питань охорони державної таємниці і забезпечення режиму секретності, інформації, що є власністю держави, та інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законодавством, організації спеціального зв'язку, несекретного діловодства, роботи зі зверненнями громадян та організації їх особистого прийому, запитами на інформацію, адвокатськими запитами, розгляду запитів і звернень народних депутатів України та інших питань, що належать до компетенції ДРСДЗ, у всіх органах і підрозділах внутрішніх справ, вищих навчальних закладах МВС, на підприємствах, в установах, організаціях, що належать до сфери управління МВС.

    4.4. Уносити керівництву МВС, органів та підрозділів внутрішніх справ клопотання про призначення службових перевірок за фактами порушення режиму секретності, секретного діловодства, норм і вимог ТЗІ, організації спеціальних видів зв'язку, установленого порядку діловодства, роботи зі зверненнями громадян, запитами на інформацію, адвокатськими запитами, запитами і зверненнями народних депутатів України та притягнення винних осіб до відповідальності, брати участь у службових розслідуваннях.

    4.5. Отримувати від працівників письмові пояснення щодо фактів розголошення секретних відомостей, утрати матеріальних носіїв інформації з обмеженим доступом, інших порушень режиму секретності, порушень норм і вимог ТЗІ, установленого порядку діловодства, роботи зі зверненнями громадян, запитами на інформацію, запитами і зверненнями народних депутатів України.

    4.6. Одержувати в установленому порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, органів та підрозділів внутрішніх справ інформацію, документи і матеріали, необхідні для виконання покладених на ДРСДЗ завдань.

    4.7. Залучати спеціалістів центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств та установ забезпечення, органів і підрозділів внутрішніх справ (за погодженням з їх керівництвом) до участі в підготовці експертних висновків та для опрацювання питань, що належать до компетенції ДРСДЗ.

    4.8. Брати участь у розгляді проектів штатних розписів органів і підрозділів внутрішніх справ у частині, що стосується підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення. Уносити пропозиції щодо їх структури і чисельності.

    4.9. Скликати в установленому порядку наради з питань, що належать до компетенції ДРСДЗ. Проводити заслуховування керівного складу та, у необхідних випадках, окремих працівників ДРСДЗ, підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів МВС, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління МВС.

    4.10. Клопотати перед керівництвом МВС з питань створення робочих груп з опрацювання проблемних питань, розроблення проектів нормативних актів з питань, віднесених до компетенції ДРСДЗ, та в разі необхідності — залучення до роботи в їх складі працівників інших структурних підрозділів апарату Міністерства, ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів МВС, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління МВС.

    4.11. Використовувати засоби зв'язку та вести в установленому порядку поштово-телеграфне листування з центральними та місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери управління МВС.

    4.12. Уносити пропозиції керівництву Міністерства, структурних підрозділів апарату МВС, ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів МВС, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління МВС, щодо призупинення діяльності, пов'язаної з обробкою інформації з обмеженим доступом, у разі виявлення грубих порушень установленого порядку, що може призвести до втрати чи розголошення такої інформації.

    4.13. Знімати з атестації об'єкти інформаційної діяльності в разі невиконання норм і вимог з ТЗІ, відключення користувачів від інформаційної мережі МВС у разі порушення режиму інформаційної безпеки, невиконання своїх обов'язків і вказівок служби захисту інформації. Забороняти обробку інформації в локальних інформаційних та інформаційно-телекомунікаційних мережах, автоматизованих системах, у яких не виконано вимоги з ТЗІ або виявлено суттєві порушення нормативно-методичних документів з технічного захисту інформації.

    4.14. ДРСДЗ, у межах компетенції, взаємодіє зі структурними підрозділами апарату МВС, ГУМВС, УМВС, Службою безпеки України, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України, Головним управлінням Державної фельд'єгерської служби, іншими державними органами.

    4.15. ДРСДЗ, у межах своїх повноважень, у встановленому порядку розробляє проекти нормативно-правових актів.

    V. Керівництво Департаменту режимно-секретного та документального забезпечення

    5.1. ДРСДЗ очолює директор, який призначається на посаду і звільняється з посади в установленому порядку Міністром внутрішніх справ України.

    5.2. Директор ДРСДЗ несе персональну відповідальність за стан службової дисципліни, виконання вимог цього Положення та повинен постійно їх контролювати.

    5.3. Директор ДРСДЗ є керівником головного режимно-секретного органу МВС.

    5.4. Директор ДРСДЗ:

    5.4.1. Керує Департаментом і відповідає за забезпечення в підрозділі збереження державної таємниці та службової інформації.

    5.4.2. Здійснює організаційно-методичне управління підрозділами режимно-секретного та документального забезпечення апарату Міністерства та органів внутрішніх справ України.

    5.4.3. Визначає завдання структурних підрозділів ДРСДЗ і розподіляє обов'язки між своїми заступниками, затверджує функціональні обов'язки особового складу.

    5.4.4. Подає на затвердження заступникові Міністра внутрішніх справ України — керівнику апарату плани роботи ДРСДЗ.

    5.4.5. У межах компетенції забезпечує відбір та розстановку кадрів ДРСДЗ, створення кадрового резерву для висунення на посади з більшим обсягом роботи, умов для підвищення рівня професійної підготовки та кваліфікації працівників, додержання ними в роботі режиму секретності та законності.

    5.4.6. Подає в установленому порядку матеріали для призначення на посади і звільнення з посад працівників ДРСДЗ.

    5.4.7. Готує подання щодо присвоєння рядовому і начальницькому складу ДРСДЗ перших і чергових спеціальних звань молодшого, середнього і старшого начальницького складу до полковника міліції включно, рангів державних службовців, також клопотання щодо нагородження відомчими відзнаками МВС та державними нагородами України.

    5.4.8. У межах своєї компетенції видає акти організаційно-розпорядчого змісту, обов'язкові для виконання працівниками ДРСДЗ.

    5.4.9. Запитує від підпорядкованих підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення інформаційні та звітні документи і матеріали, необхідні для виконання покладених на ДРСДЗ завдань, підготовки узагальнених матеріалів до проектів управлінських рішень та проведення нарад керівництва Міністерства і засідань колегії МВС.

    5.4.10. Погоджує положення про управління, відділи, відділення підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення апарату Міністерства, ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів, підприємств та установ забезпечення МВС.

    5.4.11. У межах компетенції погоджує подання керівництва структурних підрозділів апарату Міністерства, ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів, підприємств та установ забезпечення МВС про призначення на посади і звільнення з посад начальників управлінь, відділів, відділень режимно-секретного та документального забезпечення, а також їх заступників, установлення їм надбавок і доплат.

    5.4.12. Затверджує акти управління захисту інформації та спеціального зв'язку ДРСДЗ про обстеження об'єктів інформаційної діяльності та приписи на їх експлуатацію.

    5.4.13. Здійснює особистий прийом громадян, що звернулися до МВС з питань роботи ДРСДЗ і Міністерства в цілому.

    5.4.14. У встановленому порядку розглядає кореспонденцію, звернення громадян, запити на інформацію, адвокатські запити, запити і звернення народних депутатів України, що надходять до ДРСДЗ, і дає доручення щодо їх своєчасного розгляду та вирішення.

    5.4.15. У межах компетенції уживає заходів стосовно атестації начальницького та рядового складу ДРСДЗ.

    5.4.16. Відповідно до законодавства в разі службової необхідності, у межах передбачених законодавством термінів покладає на працівників ДРСДЗ виконання обов'язків тих працівників, що тимчасово відсутні на роботі.

    5.4.17. Установлює розміри премій працівникам ДРСДЗ та вносить клопотання щодо надання їм матеріальної допомоги.

    5.4.18. У межах наданих повноважень порушує клопотання перед керівництвом Міністерства щодо заохочення особового складу ДРСДЗ та накладання дисциплінарних стягнень, порушує перед керівництвом Міністерства клопотання про заохочення, у тому числі державними нагородами, особового складу ДРСДЗ та підпорядкованих підрозділів режимно-секретного та документального забезпечення, а також про накладення дисциплінарних стягнень.

    5.4.19. Уносить на розгляд керівництва Міністерства пропозиції щодо зміни структури і штату ДРСДЗ.

    5.4.20. У межах своїх повноважень та відповідно до законодавства уживає заходів, спрямованих на покращання правового та соціального захисту працівників ДРСДЗ, зокрема їх пенсійного забезпечення, а також покращання житлових та соціально-побутових умов.

    5.4.21. Здійснює контроль за режимом і умовами роботи працівників ДРСДЗ, їх поведінкою на службі, додержанням установленої форми одягу, порядку в службових приміщеннях і вживає відповідних заходів реагування. Забезпечує дотримання правил з охорони праці, техніки безпеки та пожежної безпеки.

    5.4.22. Здійснює аналітичне забезпечення керівництва Міністерства та за його дорученням інших державних органів з питань службової діяльності, віднесених до компетенції ДРСДЗ.

    5.4.23. Взаємодіє з підрозділами органів державної влади і управління, Служби безпеки України, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Генеральної прокуратури України, Головним управлінням Державної фельд'єгерської служби, структурними підрозділами апарату Міністерства, ГУМВС, УМВС, вищих навчальних закладів МВС, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління МВС, з питань, що віднесені до компетенції ДРСДЗ.

    5.4.24. Взаємодіє з друкарнею МВС у питаннях своєчасного та якісного виготовлення друкованої продукції на замовлення ДРСДЗ.

    5.4.25. Зберігає печатку МВС із зображенням Державного герба України та завіряє нею підписи Міністра, першого заступника Міністра, заступника Міністра — керівника апарату та заступника Міністра, а також осіб, уповноважених керівництвом Міністерства підписувати документи від імені МВС на службових документах.

    Директор Департаменту режимно-секретного та документального забезпечення МВС України

    Ю. В. Терещенко

    {Текст взято з сайту МВС України http://mvs.gov.ua}

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.5/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Про анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку Відповідно до пункту 11 глави 4 Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку ( z0976-06 ), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 23.06.2006 за № 432 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.08.2006 за № 976/12850 (зі змінами) (далі — Порядок), НАКАЗУЮ:

    Работа киевского метро зависит от решения антитеррористического центра

    Киевское метро начнет функционировать, когда соответствующее решение примет антитеррористический центр при Службе безопасности Украины. Об этом сообщил помощник председателя Киевской городской ...

    У Маріїнському парку столична ДАІ влаштувала для дітей уроки з Правил дорожнього руху

    У минулу суботу, 22 вересня в Центральному парку культури та відпочинку відбулося традиційне свято київської молоді під гаслом Юнь Києва запрошує. Організатором заходу виступив Київський міський ...

    що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 18.05.2006 № 305, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 липня 2012 р. за № 1272/21584 Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 18.05.2006 № 305

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa