• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Нагорода розповість про подвиг

    Нагорода розповість про подвигЧасто буває так, що після втрати близької чи знайомої людини з їх числа ми починаємо шкодувати, що мало знаємо про їхній бойовий шлях, за який подвиг і чим вони були нагороджені. Ще менше ми знаємо або взагалі нічого не знаємо про подвиги і нагороди учасників бойових дій навіть з числа близьких людей, які загинули на війні.

    Так було і з моїми родичами. В 1975 році через архів Міністерства оборони тепер уже колишнього СРСР мені вдалося розшукати орден Слави 3-го ступеня мого родича Івана Талімоновича Ширченка, жителя села Йосипівка Малинського району Житомирської області, яким він був нагороджений в 1944 році. Нагороду Іван Талімонович не отримав у роки війни, оскільки був тяжко поранений і довго лікувався в різних госпіталях, а після виписки за станом здоров’я признаний не придатним для подальшого проходження військової служби.

    Зустрічалися ми з Іваном Талімоновичем дуже рідко, а тому, на жаль, мені не вдалося за його життя дізнатися, за що конкретно він отримав високу солдатську нагороду. І ось недавно, згадавши цю історію, я зайшов на офіційну сторінку архіву Міністерства оборони Росії «Подвиг народа» — колишнього архіву Міністерства оборони СРСР — і знайшов нагородний лист на червоноармійця-розвідника 1130-го стрілецького Тернопільського полку 336-ї стрілецької Житомирської дивізії І. Т. Ширченка. Ось що сказано в нагородному листі про заслуги Івана Талімоновича.

    «Товарищ Ширченко в боях за деревню Кселикенци 20.08.1944 года, действуя со взводом пешей разведки, проявил смелость и отвагу, под сильным огнем противника ползком пробрался в деревню, выявил огневые точки противника, которые были уничтожены огнем нашей артиллерии.

    При захвате пленного в р-не Юзефув 10.10.44 г. тов. Ширченко ворвался в немецкие траншеи, уничтожив 2-х немецких солдат, обеспечил группе захват пленного». Так завдяки Інтернету мені вдалося дізнатися про бойові заслуги родича.

    Через цей веб-сайт також дізнався про бойові нагороди батька жительки села Пристанційного Малинського району Житомирської області Любові Миколаївни Козлової — гвардії старшини, виконуючого обов’язки командира шабельного взводу 21-го гвардійського кавалерійського полку Миколи Івановича Філоненка. Медаллю «За відвагу» його нагородили за те, що в бою 20.09.1944 року він знищив 10 фашистів. А от орден Слави 3-го ступеня, до якого воїна представили за вміле керівництво шабельним взводом 05.02.1945 року під час бою на лівому березі річки Одер, а також за особисту мужність та відвагу, бо, незважаючи на поранення, продовжував керувати взводом ще й знищив 4 фашистів, йому так і не вручили. Наступного дня він помер від ран.

    Дочка знала, що батько загинув у Німеччині, однак, де конкретно — ні. Не знала і про його нагороди. Тепер це відомо всій родині, а держава щомісячно доплачуватиме їй як інваліду з дитинства за нагороди батька 213 гривень до пенсії.

    Нині вирішується питання щодо вручення ордена героя дочці. Однак питання це дуже непросте. У відповідності з рішенням Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України від 1993 року та роз’ясненням Головного управління кадрів Міноборони від 1999 року особам, які були нагороджені за часів СРСР, але своєчасно не отримали нагород, передбачено вручення відповідних довідок про нагородження.

    Для цього слід звернутися до районного (міського) військового комісаріату з підтверджуючими документами, а в разі відсутності таких — для оформлення відповідного запиту до Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації (м. Подольськ, Московської області). Бо нагородну систему колишнього СРСР було скасовано без передачі правонаступництва країнам СНД: нагороди неіснуючої держави в Україні не виготовляються та нагородження ними не проводиться.

    Дуже шкода, що склалася така ситуація, бо довідка про нагородження мало компенсує саме вручення. Адже нагороди не просто символ воєнних заслуг колишніх вояків, а й сімейна реліквія, яка передається у спадок. Ось тому доньці солдата доводиться звертатися в різні державні установи Російської Федерації (архів Міністерства оборони м. Подольськ, Міністерство оборони, посольство Російської Федерації в Україні).

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Микола ШАМБІР: «Поетапне підвищення пенсій військових – шлях до усунення значних диспропорцій»

    Уряд намагається підвищувати соціальні стандарти життя, зокрема й у царині пенсійного забезпечення. Перерахунки пенсій з осучасненням заробітної плати, які відбулися в травні цього року, ...

    І штучним красуням пасує колір життя

    Найбільші міста світу хоч і неофіційно, та щороку змагаються за визнання їхньої різдвяної ялинки найкращою. Хтось віддає перевагу живим деревам, хтось штучним, хтось інсталяціям. Головну окрасу ...

    На Хрещатику замість центрального гастроному побудують 13-поверхівку?

    За адресою Хрещатик 40, де раніше знаходився центральний гастроном, може буде побудована 13-поверхівка. Про це під час прес-конференції сказав віце-президент київської організації національної ...

    Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк: «Електронний суд - це суд, двері якого відкриті цілодобово для кожного»

    26 червня 2013 року в агентстві УНІАН відбулася прес-конференція Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка та генерального директора ДП «Інформаційні судові системи» Леоніда ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa