• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Модні тенденції минулого

    Модні тенденції минулого

    У Дніпропетровському історичному музеї ім. Д. Яворницького представили одяг від козацької доби до кінця минулого століття

    Дізнатися, що таке фільдеперсові (а є ще й фільдекосові) панчохи, звідки походить слово «чепець», а також подивитися на… чоловічий сарафан можна на виставці «Мода крізь століття», яка днями відкрилася в історичному музеї Дніпропетровська. Також тут можна помилуватися старовинним вбранням та аксесуарами до нього, порівнявши їх із сучасними дизайнерськими моделями, представленими на виставці. В експозиції близько ста предметів із тканинного фонду ДНІМ від козацької доби до 1980-х років: козацькі кунтуші ХVІІІ століття, зразки народного вбрання ХІХ-го, сукні та костюми, спідній одяг кінця ХІХ — початку ХХ сторіччя, капелюшки, одяг 1950—1980-х років.

    Костюм жіночий український. Катеринослав, ХІХ ст. Фото автора

    Найдавніші і найдорожчі експонати — вбрання, яке носили запорожці у ХVІІІ столітті, — куртка (кажанок) з парчевим позументом, жупан із сукна, опоясаний шовком. Надзвичайний шовковий пояс, вироблений у Франції, свідчить про те, що козацька старшина була в курсі модних тенденцій і могла собі дозволити коштовні закордонні аксесуари.

    Ось російське і українське вбрання з Катеринославщини ХІХ сторіччя, а також подарований музею К. Ворошиловим угорський жіночий костюм. Головною складовою цього вбрання є сарафан. Старший науковий співробітник ДНІМ Алла Москалець розповіла, звідки з’явився сарафан у слов’янських народів. Виявляється, первісно це був чоловічий одяг без рукавів, який носили чиновники високого рангу спочатку Середньої Азії, а потім Росії. Сарафани видавали як нагороду, для кожного чина —відповідного фасону і з певної тканини. Зручний у спеку і вітер чоловічий халат без рукавів, із застібкою попереду розповсюдився серед слов’ян ще у ХІІ сторіччі, і лише у ХІV його почали одягати жінки — спочатку як домашній одяг, а пізніше і як парадний.

    Цікаво, що в українському національному вбранні, який зазвичай поділений на спідню і верхню частину, ми взагалі не бачимо сарафанів! Чому? Залишимо це запитання спеціалістам з історії одягу і перейдемо до не менш цікавої експозиції — дамських капелюшків. Наприкінці ХІХ століття жінки дуже полюбляли капелюхи, а на початку ХХ у 30-ті роки їх забороняли як частину буржуазної культури. Однак жінки в будь-які часи до капелюшків мають особливе ставлення, і після війни ці головні убори увійшли у вуличну моду. До речі, капелюхи 20-х і 50-х років минулого століття дуже схожі.

    А далі Алла Москалець пропонує перейти до предметів, виставка яких за радянських часів була б неможливою. Адже збирання музеєм таких фривольних речей, як білизна, тоді не віталося.

    — Ми виявили жахливу прогалину у цьому питанні. Якось одна жінка принесла до музею фільдеперсові панчохи, схожі на сучасні гетри. Вони викликали серед наших співробітників справжній ажіотаж. Фільдеперсовий — це вироблений з вовни овець, розведених у Персії. А фільдекосовий — з овець, розведених у Шотландії. Потім ми стали цілеспрямовано збирати предмети спідньої білизни. Одне з недавніх придбань музею — жіночий корсет кінця ХІХ — початку ХХ століття, з китовим вусом, атласною стрічкою і французьким мереживом. Поряд у вітрині можна побачити жіночі спідні батистові сорочки з ручним мереживом, дитячий і дамські чепці того ж періоду. До речі, слово чепець пішло від назви скріплювального шва. Волосся теж треба було чимось скріпляти, зчіплювати. Отже — чепець для зчеплення волосся.

    Взуття, яке носили радянські жінки у довоєнні й 1950-ті роки, цілком схожі на сучасні. Варто лише подивитися на шкіряні високі чоботи із шнурівкою і боти на підборах із застібкою на гудзик. Правда, останні — гумові!

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Тренер «Мілану» Массіміліано АЛЛЕГРІ: «Барселона» показувала видатний футбол»

    Тренер Мілану Массіміліано Аллегрі прокоментував розгромну поразку від Барселони у повторному матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

    Щодо усунення порушень законодавства про цінні папери ТОВ "Ріомак", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Щодо усунення порушень законодавства про цінні папери ТОВ "Ріомак" Відповідно до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"( 448/96-ВР ), керуючись статтею 108 Цивільного кодексу України( 435-15 ), на підставі листа Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі — Комісія) у зв'язку з виявленням в діях товариства з обмеженою відповідальністю "Ріомак" (код за ЄДРПОУ 23154543), яке є правонаступником закритого акціонерного товариства "Ріомак" (код за ЄДРПОУ 23154543), порушення вимог пункту 3 розділу III Порядку скасування реєстрації випусків акцій( z0822-13 ), затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04.2013 № 737, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.05.2013 за № 822/23354 (пункту 3.1 глави 3 розділу III Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій ( z0180-99 ), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.98 № 222, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.03.99 за № 180/3473) (далі — Порядок), з метою захисту інтересів держави та інвесторів у цінні папери Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 21.12.2011 № 4, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 21.12.2011 № 4 Відповідно до Закону України "Про електроенергетику" ( 575/97-ВР ), Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059 ( 1059/2011 ) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", постанови НКРЕ від 26.10.2006 № 1419( v1419227-06 ) "Про затвердження Порядку визначення відрахувань коштів на поточні рахунки постачальників електричної енергії за регульованим тарифом та на поточний рахунок із спеціальним режимом використання оптового постачальника електричної енергії", ураховуючи звернення Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (лист від 20.12.2012 № 03/13-5614), Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Стандарт надання соціальних послуг із соціальної інтеграції та реінтеграції дітей, які постраждали від торгівлі людьми, Міністерство соціальної політики УкраїниЗАТВЕРДЖЕНО

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства соціальної політики України 30.07.2013 № 458 ( z1327-13 ) Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 серпня 2013 р. за № 1329/23861

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa