• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Як розпорядитися своїм серцем?

    Як розпорядитися своїм серцем?

    Триває обговорення змін до законодавства у сфері трансплантології

    Міністерство охорони здоров’я розробило та направило до Верховної Ради законопроект, згідно з яким кожен українець може стати донором органів після своєї смерті, якщо за життя юридично не оформить відмову від такої перспективи. Деякі фахівці стверджують, що саме ця законодавча норма здатна дати зелене світло подальшому розвитку вітчизняної трансплантології. Їхні опоненти вважають, що наше суспільство не готове до цього.

    Пересадка органів допомагає зберегти життя безнадійним хворим. Завдяки таким операціям у різних країнах врятовано тисячі людей, які раніше були приречені на смерть або інвалідність. Водночас розвиток цієї галузі медицини породжує певні моральні проблеми і може становити небезпеку для суспільства. Від початку трансплантологія поставила перед суспільством низку правових, медичних і етичних питань.

    Щоб зробити таку операцію, потрібна бригада з кількох десятків фахівців. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

    Лікарі рідко отримують згоду родичів

    Вважають, що коли людина помирає, після неї залишається тільки її безсмертна душа. А тіло, згідно з віковими традиціями, слід віддати землі. Але, виявляється, це не зовсім так. Навіть після смерті людина може врятувати комусь життя, віддавши свої органи. Ось тільки самостійно розпорядитися ними вона вже не в змозі. Це рішення має прийняти хтось інший. Хто має на це право?

    — Статистика сумна: через серцево-судинні хвороби в нашій країні щороку помирає близько 400 тисяч осіб, — каже директор столичного Центру серця головний кардіохірург Міністерства охорони здоров’я Борис Тодуров. — Частину з них могли б урятувати операції з пересадки серця. Але з 2001 року, коли було зроблено перше таке втручання, в Україні виконали всього шість трансплантацій: чотири провела наша команда, дві — колеги із Запоріжжя.

    Лікарі рідко отримують дозвіл рідних загиблої людини на те, щоб узяти її органи для пересадки. У нашому листі очікування чимало 20—30-річних, а пересадки печінки часто потребують і немовлята. Через те, що в Україні неможливо взяти органи для трансплантації, ці пацієнти живуть в очікуванні смерті.

    Ще недавно столичний Центр мікрохірургії ока щороку виконував до чотирьохсот трансплантацій рогівки і склери. І це не так уже й багато — щорічно виявляють близько семи тисяч хворих. 2011 року пересадок рогівки було всього 29, 2012-го — жодної. Пацієнти, які після такої трансплантації знову змогли б бачити, стають сліпими інвалідами.

    Донорські тканини використовують і в лікуванні важких опіків.

    — Але ми не маємо права взяти донорську шкіру без згоди рідних померлої людини. Ви тільки уявіть, яку відповідь отримаємо, поставивши це запитання убитим горем людям, — каже головний лікар столичної лікарні № 2, на базі якої розташований міський опіковий центр, Анатолій Воронін.

    За словами головного лікаря Київського центру трансплантації кісткового мозку Віктора Хоменка, в Україні галузі медицини, пов’язані з пересадкою органів і тканин, занепадають. А в усьому світі активно відбуваються зміни саме в трансплантології. Скажімо, в більшості країн виконують усі види пересадки кісткового мозку.

    — В Україні вважається благородною справою здати кров. Таких людей поважають і шанують. А кров — така сама тканина, як печінка або нирка. Для мене велике питання: чому моїм тілом після смерті повинні розпоряджатися родичі? Це неправильно. Ми можемо самі за життя вирішити, що робити зі своїми органами, — каже начальник Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи Володимир Юрченко.

    Ризик перебільшений?

    Згідно з ухваленим у 1999 році Законом «Про трансплантацію», в Україні існує презумпція незгоди. Це означає, що ніхто апріорі не згоден бути донором органів. Міністерство охорони здоров’я пропонує ввести презумпцію згоди. На практиці це матиме такий вигляд: кожен житель нашої країни за життя повинен розпорядитися своїми органами в разі смерті. Якщо хтось не згоден стати донором, він може написати відмову, і його ім’я внесуть у спеціальний реєстр. Згідно із запропонованим законопроектом, якщо людина не прийшла до найближчої лікарні й не оформила письмової відмови від донорства, то буде вважатися, що вона дала згоду.

    Заяву про відмову громадяни України повинні передати в поліклініку за місцем проживання або відіслати електронною поштою до Держслужби з трансплантації, яка створить єдиний реєстр відмовників, а також контролюватиме дії із забору органів і пошук потенційних донорів. Тож лікарям не потрібно буде звертатися до рідних померлої людини в скрутну для них хвилину. Іспанія, де зовсім недавно закон змінили таким чином, стала лідером за кількістю пересадок. Утім, не секрет, що проблеми трансплантології по?в’я?зані ще й із тим, що час від часу спалахують скандали щодо незаконних операцій. Фахівці, у чесності та компетентності яких немає сумнівів, запевняють, що підпільна трансплантологія неможлива.

    — Не можна виконати пересадку серця, печінки, нирки в якомусь сараї, — зазначає Борис Тодуров. — Для цього потрібна спеціальна апаратура, яка є тільки в кількох клініках країни. Таку операцію не може зробити один хірург — потрібна команда, приблизно 30 фахівців. Крім того, в Україні заборонена пересадка органів у приватних клініках. Серце, як і печінка, поза тілом може перебувати всього три з половиною години. Я особисто супроводжував донорське серце з однієї клініки Києва в іншу. І хоч машину супроводжували працівники ДАІ, дорога зайняла чимало часу. Вшиваючи серце пацієнтові, нервував, адже в запасі у нашої бригади лікарів не було жодної хвилини! І чому саме трансплантологів називають «чорними»? Чому ніхто не чув про «чорних гастроентерологів» або «чорних нейрохірургів»?

    Хто відповість на запитання

    На жаль, є в цій ситуації моменти, про які мовчать автори законопроекту. Хай вибачить мені лікар від Бога Борис Тодуров, але там, де немає чіткої впевненості, що тебе захистять від будь-якого зловживання, існують сумніви. Органи людини — велика цінність. Кращого засобу для трансплантації сучасна наука придумати не зуміла. Отже, завжди знайдеться той, хто захоче зробити на цьому великі гроші. Ніхто з тих, хто ратує за ухвалення нового закону, так і не зміг чітко відповісти на запитання: які механізми допоможуть запобігти випадкам «чорної» трансплантації? Якщо людина проти, щоб її органи використовували після смерті, де і як вона може захистити це право? Чиновники стверджують, що достатньо написати таку заяву. Кому? Куди? У законопроекті не визначено установ, де зберігатимуться такі відмови, немає жодного слова про відповідальність за втрату заяви або її приховування.

    Порада віднести заяву в поліклініку до свого дільничного лікаря має вигляд насмішки. У 2013—2014 роках усі поліклініки реформують у консультаційно-діагностичні центри, хворих прикріплять до центрів первинної меддопомоги та амбулаторій сімейної медицини. Забір і пересадку органів повинні проводити у спеціалізованих медичних центрах. Чи багато шансів, що про «заяву про незгоду» вчасно дізнаються трансплантологи і скасують операцію?

    Деякі фахівці вважають, що сучасні технології — мобільний зв’язок, Інтернет, телемедицина, комп’ютерна диспансеризація — дадуть змогу за лічені хвилини обробляти і передавати потрібну інформацію. Отже, будь-яка людина ще за життя може увійти в реєстр потенційних донорів. Правозахисники зазначають, що в групу ризику насамперед потрапляють жертви ДТП, техногенних аварій і катастроф. По-перше, є можливість послатися на травми, не сумісні з життям. По-друге, в такій ситуації немає часу шукати заяву про незгоду. По-третє, де гарантія, що лікарі боротимуться до останнього за життя людини, яка потрапила в аварію, якщо її органи підходять для трансплантації багатої або впливової? На жаль, давно відомо: там, де великі гроші, відбуваються найнеймовірніші події.

    І, нарешті, є ще один важливий нюанс, про який не можна промовчати. Це повага до людини, яка померла. Сучасні дослідження методом комп’ютерної томографії померлих показали, що електрична активність нейронів головного мозку існує ще кілька годин після клінічної смерті. Не випадково православна традиція приписує ховати людину через три дні після кончини.

    У християнстві мертве тіло залишається простором особистості. Вшанування померлого безпосередньо пов’язане з повагою до живих, зокрема його родичів. У нашій природі закладено уявлення про те, що ми повинні бути цілісними і після смерті. Звичайно, це спірне питання. І все-таки, від нього не можна відмахнутися.

    До речі. Презумпція згоди діє в Росії, Австрії, Бельгії, Іспанії, Англії, Чехії, Білорусі, Великобританії, Угорщині. Презумпція незгоди закріплена в законодавствах США, Канади, Німеччини, Франції, Португалії, Голландії, України.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    В Одесі вилучили п’ять тонн нітратних кавунів

    Державна ветеринарна служба Одеси закликає одеситів і гостей міста під час купівлі баштанних вимагати експертний висновок лабораторних досліджень якості.

    Відбудеться чергове засідання ради суддів адміністративних судів

     13 лютого 2014 року о 10 годині у приміщенні Вищого адміністративного суду України (м. Київ, вул. Московська, 8) відбудеться чергове засідання ради суддів адміністративних судів.

    Члены Высшей квалифкомиссии нотариата попросили Е.Лукаш разъяснить, чем их работа «не устроила» общественность

    Как сегодня сообщалось, был изменен состав Высшей квалифкомиссии нотариата при Министерстве юстиции Украины. На официальном сайте Министерства юстиции Украины был опубликован соответствующий ...

    що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 2 жовтня 2012 р. за № 1682/21994 Про затвердження Інструкції з діловодства за зверненнями громадян у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa