• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2012 році та завдання на 2013 рік, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справПЛЕНУМ ВИЩОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО СУДУ УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

ПОСТАНОВА

  1. 08.02.2013  № 2
  2. Про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2012 році та завдання на 2013 рік

    Заслухавши та обговоривши інформацію виконуючого обов'язки Голови, секретарів судових палат у цивільних і кримінальних справах та керівника апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2012 році та завдання на 2013 рік, пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відзначає, що упродовж звітного періоду робота суду із забезпечення здійснення правосуддя здійснювалася на належному рівні.

    Аналіз статистичних даних, що характеризують діяльність Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2012 році, свідчить про суттєве збільшення кількості справ, що надійшли до суду.

    У 2012 році на розгляді суддів судової палати у цивільних справах перебувало 79,3 тис. касаційних скарг, справ та заяв, що розглядаються в порядку цивільного судочинства. Середньомісячне надходження на кожного фактично працюючого суддю становило 130,7 касаційних скарг, справ та заяв (у 2011 році — 116). Закінчено провадження майже у 55 тис. касаційних скарг. Залишок нерозглянутих касаційних скарг у цивільних справах становить 2,5 тис., із них залишено без руху — 2,4 тис.

    У 2012 році на розгляді суддів судової палати у кримінальних справах перебувало 24,8 тис. касаційних скарг, кримінальних справ та заяв, закінчено провадження (із урахуванням повернутих) у 24,2 тис. Середньомісячне надходження на кожного фактично працюючого суддю становило 60 справ і матеріалів (у 2011 році — 43,6). Нерозглянутими залишилося лише 672 справи і матеріали.

    У 2012 році Верховний Суд України, переглянувши судові рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, скасував 90 судових рішень у цивільних справах, що становить майже 3% від загальної кількості заяв, у кримінальних справах скасував 9 судових рішень, що становить 2,6% від загальної кількості заяв про перегляд.

    У зв'язку з набранням чинності Кримінальним процесуальним кодексом України ( 4651-17 ) (далі — КПК) та з метою надання суддям методичної допомоги з питань його застосування у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ було розроблено план заходів щодо їх реалізації, який успішно виконується. Зокрема, підготовлено відповідні роз'яснення положень КПК, які постійно доводяться до відома суддів апеляційних та місцевих судів; запроваджено проведення відеоконференцій із суддями апеляційних судів для напрацювання єдиних підходів до застосування КПК.

    Судовими палатами у цивільних та у кримінальних справах постійно напрацьовувались правові позиції, що були викладені у відповідних інформаційних листах з метою забезпечення єдності судової практики.

    У 2012 році пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ працював систематично та послідовно, відповідно до положень частини третьої статті 36 Закону України "Про судоустрій і статус суддів"( 2453-17 ). На його засіданнях прийнято 16 постанов.

    Крім того, суддями та працівниками апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ здійснено понад 50 виїздів у регіони, проведено відповідну роз'яснювальну роботу серед суддів апеляційних і місцевих судів з метою надання методичної та практичної допомоги для однакового застосування норм Конституції( 254к/96-ВР ) та законів України на практиці.

    Пленум наголошує на необхідності вжиття подальших заходів Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ щодо забезпечення однакового та правильного застосування законодавства судами цивільної і кримінальної юрисдикції, надання їм методичної допомоги.

    Підвищеної уваги Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ потребує робота з розробки та опрацювання проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів, спрямованих на вдосконалення цивільного і кримінального судочинства, судоустрою і статусу суддів, зокрема, правового захисту суддів від втручання у здійснення ними правосуддя, посягання на їх життя, здоров'я, честь і гідність.

    Пленум відзначає тенденцію до покращення інформування громадськості про діяльність Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. На офіційному веб-сайті та в інших засобах масової інформації систематично оприлюднюються повідомлення про заходи, які відбувалися у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ або за участю його представників.

    Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ ПОСТАНОВЛЯЄ:

    1. Інформацію виконуючого обов'язки Голови, секретарів судових палат у цивільних і кримінальних справах та керівника апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2012 році та завдання на 2013 рік взяти до відома.

    2. Вищому спеціалізованому суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ:

    - за наслідками роботи півріччя і року аналізувати та доводити до відома суддів причини скасування Верховним Судом України судових рішень Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та вживати заходів з метою усунення причин скасування;

    - згідно з Планом роботи суду на I півріччя 2013 року провести узагальнення судової практики, підготувати відповідні постанови пленуму щодо застосування судами законодавства з метою забезпечення єдності судової практики;

    - постійно залучати членів Науково-консультативної ради Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ до вивчення та наукового аналізу й узагальнення судової практики з метою підготовки відповідних постанов пленуму; провести у I півріччі 2013 року пленарне засідання та засідання секцій Науково-консультативної ради;

    - надавати методичну та практичну допомогу судам нижчого рівня під час робочих виїздів у регіони. Невідкладно надати таку допомогу у цивільних справах апеляційному суду м. Києва, у кримінальних справах — апеляційним судам Львівської, Рівненської та Івано-Франківської областей;

    - активізувати роботу з підготовки пропозицій щодо внесення змін до законодавства України;

    - вживати заходів з метою забезпечення захисту незалежності суддів та запобігання втручанню в їх професійну діяльність;

    - доопрацювати та затвердити на засіданні пленуму Комунікаційну стратегію Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ на 2013 — 2015 роки з метою забезпечення права громадян на доступ до правосуддя та налагодження ефективної взаємодії суду із суспільством.

    3. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на секретаря пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

    Головуючий

    С. М. Міщенко

    Секретар пленуму

    Д. Д. Луспеник

    {Текст взято з сайту Вищого спеціалізованого суду http://www.sc.gov.ua/}

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.7/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Резолюція 2081 (2012), 17 грудня 2012 року, Організація Об'єднаних НаційРЕЗОЛЮЦИЯ 2081 (2012),

    Совет Безопасности, ссылаясь на свои резолюции 827 (1993) от 25 мая 1993 года( 995_d66 ), 1503 (2003) от 28 августа 2003 года( 995_b80 ) и 1534 (2004) от 26 марта 2004 года( 995_c40 ), а также на свои предыдущие резолюции, касающиеся Международного трибунала,

    Про затвердження Державної цільової програми реалізації Договору з відкритого неба, Кабінет Міністрів України

    Про затвердження Державної цільової програми реалізації Договору з відкритого неба Кабінет Міністрів України постановляє: 1. Затвердити Державну цільову програму реалізації Договору з відкритого неба (далі — Програма), що додається.

    Розпочався тиждень нобелівських урочистостей

    Цими днями засніжений Стокгольм вшановує нових лауреатів найвідомішої наукової премії. Однак перший пункт традиційної програми відвідання Нобелівського музею змогли виконати не всі: дехто став ...

    Про проведення інвентаризації обладнання в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, Міністерство охорони здоров'я України

    Про проведення інвентаризації обладнання в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa