• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Нечесний позичальник: тікати нікуди

    Нечесний позичальник: тікати нікуди

    Фінустановам розв’язали руки у справі боротьби із кредитними «злодіями», що домагалися визнання недійсними у судах договорів позики і застави

    Банківська спільнота таки домоглася значних поступок зі сторони влади. 30 жовтня Президент України підписав Закон № 5405-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов’язань», згідно з яким запроваджено практику арешту за рішенням суду заставного майна та у випадках визнання недійсним кредитного договору.

    Цим актом вносяться зміни до цілої низки положень Господарського, Цивільного та Господарського процесуального кодексів України, законів «Про виконавче провадження», «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

    Фото з сайту crediting.biz

    Недобросовісні—не пройдуть

    Завдяки цій законодавчій новації недобросовісні позичальники втрачають можливість виведення майна з-під обтяження кредитора. Отже, втрачається сенс звертатись до суду з надуманими позовами проти банківських установ. Раніше такі горе-кредитоотримувачі за допомогою кваліфікованих адвокатів часто-густо домагалися від Феміди визнання недійсними кредитних договорів. Фактично вони використовували схему виведення з-під застави майна для його незаконної реалізації. І банки були у повному програші.

    Документ розв’язав руки банкірам у справі боротьби із кредитними «злодіями». Втім, як вважає старший партнер адвокатського об’єднання Arzinger Сергій Шкляр, законом чітко не визначено, чи поширюється дія документа на всіх — і юридичних, і фізичних осіб.

    Однак, як повідомив кореспонденту «УК» голова Комітету Незалежної асоціації банків України (НАБУ) з питань захисту прав кредиторів, старший радник Альфа-Банку (Україна) Роман Шпек, зазначені зміни стосуються як юридичних, так і фізичних осіб (оскільки законодавець вніс відповідні доповнення до Цивільного (ст. 1057-1), Господарського (ст. 345) і Господарського процесуального (ст. 86) кодексів України.

    До цього слід додати вагому подробицю (і цього не заперечують банкіри) — відсоток таких «злодіїв» незначний.

    Усе вирішується мирним шляхом

    Утім, сьогодні чимало кредитоотримувачів (особливо власників іпотечних позик) схвильовані. Вони побоюються, що цей закон можуть спрямувати й на добропорядних клієнтів банків, які у наші нелегкі часи часто не в змозі розраховуватися за своїми боргами. І люди вже сьогодні собі вимальовують жахливі «картини», коли у масовому порядку виконавчі служби за рішенням судів відбиратимуть у них іпотечне житло.

    «Взагалі, якщо кредитоотримувач добропорядний, то він доведе до відома керівництва банку інформацію про труднощі у поверненні заборгованості і «мирним» шляхом залагоджуватиме проблему — переговори про реструктуризацію боргу, укладення додаткових угод застави, поруки тощо.

    Коментований закон здебільшого присвячений тим випадкам, коли з ініціативи власника кредиту договір визнається недійсним. На такі вчинки, зазвичай, не йдуть добропорядні боржники, їм набагато простіше домовитися з банком і не вступати у відкритий конфлікт», — наголошує С. Шкляр.

    Те, що на чесних кредитоотримувачів цей закон не вплине ніяким чином, зазначає і Р. Шпек.

    І справді, таке не вигідно насамперед самим фінустановам. Адже їм набагато легше «вести», як кажуть, до кінця «адекватного» іпотекоутримувача, всіляко допомагаючи йому, ніж визнавати договори кредитів чи застави недійсними. Кредитний договір — засіб заробляння грошей банком, якого він примусово позбавляється за рішенням суду. Аналогічно і з заставою. Її не вигідно втрачати, бо це засіб забезпечення виконання зобов’язання, додаткова пересторога банку на випадок ускладнень із виконанням боржником умов кредитного договору.

    Винагороду для торгівців істотно знижено

    Крім цього, фінансові структури домоглися ще одного дуже важливого моменту, закріпленого у законі, — комісійну винагороду організацій, що проводять прилюдні торги, знижено втричі (!) — з 15 до 5% вартості реалізації арештованого майна. Як відомо (і про це «УК» писав неодноразово. — Авт.), 26 вересня НАБУ звернулася з відкритим листом до голови Антимонопольного комітету України з проханням втрутитися в цю ситуацію, і проблема набула широкого розголосу. Як ми бачимо, її було доволі швидко розв’язано на вищих щаблях влади.

    Голова ради НАБУ Борис Тимонькін вважає, що таке «відсоткове» зниження є дуже корисним не лише для банків, а й для позичальників, — зменшує їхні потенційні витрати. І з цим важко не погодитися — адже обидві сторони після проведення аукціонів з продажу арештованого майна отримували лише 25—35% суми його вартості. Решта залишалася спеціалізованим компаніям з проведення торгів.

    Утім, як зазначив кореспонденту «УК» голова Комітету з інформаційної політики Українського кредитно-банківського союзу Олександр Новіков, законом не визначено кількість установ, які повинні проводити такі аукціони. А саме проти «засилля» лише чотирьох компаній банкіри і боролися також зовсім недавно. Однак фахівець стверджує, що їхня кількість визначатиметься не законом, а підзаконними актами. А останні ще треба ухвалити, на що піде певний час.

    Отже закон, який значною мірою змінює правила гри між банками та позичальниками, в цілому можна лише вітати. Він справді піде на користь обом сторонам, і слід сподіватися, що фінустанови ще більше цінуватимуть чесного кредитоотримувача, адже «злодіям» документ начебто перекрив кисень.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    На Львівщині вихованці шкіл-інтернатів та малюки з багатодітних родин отримали дарунки від Святого Миколая

    На Львівщині працівники Державтоінспекції допомагають Святому Миколаю розвозити дарунки для діток. Сьогодні правоохоронці побували у Сколівському районі, куди принесли гостинці для вихованців ...

    Парламентарий просит временную спецкомиссию проверить 42 судьи, которые рассматривали дела участников Евромайдана

    Народный депутат, член фракции УДАР Виталия Кличко Оксана Продан направила депутатское обращение во Временную специальную комиссию по проверке судей общей юрисдикции с просьбой дать оценку действиям судей, которые помогали режиму В. Януковича оказывать давление на участников Евромайдана и запрещали проведение митингов.

    На Рівненщині в ДТП загинуло двоє людей, ще п’ятеро травмовано

    2 травня, о 8 годині 10 хвилин, у Рівненський області, сталася дорожньо-транспортна пригода з тяжкими наслідками.

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa