• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Вибори 2012: що посіяли — те жнивуємо

    Вибори 2012: що посіяли — те жнивуємоМАЄМО ТЕ, ЩО МАЄМО

    Пошуки виходу з правової колізії тривають

    Зарубіжним колегам дуже важко пояснити, чому в нас так багато заслужених юристів. Вони ще можуть зрозуміти сенс наукового звання того чи того правника, приміром, доктор права чи академік НАНУ. Та для чого з-поміж нардепів усіх скликань замалим не кожен, окрім всяких інших регалій, ще й заслужений юрист, як, утім, і серед членів ЦВК, суддівського чи чиновницького загалу, — тільки гадати доводиться.

    Та от під завісу цьогорічної виборчої кампанії виникла певна правова колізія щодо встановлення результатів волевиявлення наших громадян лише на п’яти з 225-ти одномандатних округів, тобто якраз і знадобилася відповідна правова кваліфікація законодавчих, нормотворчих та інших інституцій. І вітчизняне суспільство, на жаль, допоки нізвідки ще не отримало ясної та зрозумілої відповіді на прості запитання: «Хто винен?» і «Що робити?».

    Надто, щоби це рішення було юридично вмотивоване і передусім відповідало букві закону. Бо, як справедливо завважував давньогрецький філософ Арістотель, саме досконало укладені закони повинні залишати якомога менше місця для свавілля суддів, тому, що закони складаються людьми на грунті тривалих роздумів, а судові вердикти виносяться нашвидкуруч.

    Прозора урна, на жаль, ще не прозорий підрахунок... Фото УНІАН

    Закон — до обставин, а не навпаки

    Увечері, 5 листопада, ЦВК постановила визнати вибори в п’яти округах (94, 132, 194, 197, та 223) такими, які відбулися з порушеннями законодавства, оскільки достовірність результатів встановити неможливо, і провести повторні вибори в січні наступного року.

    Заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна зазначила при цьому, що Верховна Рада мала б ухвалити спеціальний закон, який регулюватиме проведення повторних виборів, пояснивши представникам ЗМІ, що «в низці округів ситуація склалася таким чином, що ми маємо не латентну (ред. — приховану, патологічну) , а абсолютно відкриту кризу політичного характеру» і законодавство цю ситуацію не врегульовує. Колегу підтримав член ЦВК Михайло Охендовський: «Лише парламент за цих обставин може прийняти рішення, необхідне для призначення виборів. Ідеально це повинно бути рішення про внесення змін до закону про вибори».

    У вівторок, 6 листопада, Верховна Рада ще чинного скликання своєю ухвалою рекомендувала ЦВК самостійно призначити дату повторних виборів у згаданих вище п’яти одномандатних округах і визначити обсяг витрат на проведення таких виборів. Водночас цією ж постановою парламент створює тимчасову слідчу комісію та рекомендує ЦВК вжити додаткових заходів для встановлення результатів виборів, зокрема і на так званих проблемних округах.

    ЦВК вустами заступника голови Центрвиборчкому Андрія Магери 7 листопада по обіді заявляє: якщо парламент не збереться на екстрене засідання і не ухвалить спеціальну норму щодо проведення повторних виборів у п’яти проблемних округах, до 12 листопада (ред. — дня завершення строків проголошення офіційних результатів), то ЦВК діятиме в рамках чинного законодавства. Для цього, цитуємо, «є протоколи з багатьох одномандатних округів, протоколи дільничних комісій. Будемо їх уважно аналізувати, вивчати інші матеріали, рішення судів і на загал робити якийсь спільний висновок з цього питання».

    Причім від слів члени комісії перейшли до справ — дали завдання окружній комісії №223 встановити достовірні підсумки волевиявлення громадян як в загальнодержавному (у межах своєї території), так і в одномандатному виборчому окрузі. Навіть встановили жорсткі терміни: не пізніше 15.00 9 листопада цього року.

    Тінь 2004-го

    Пригадуєте: історія вчить хоча б того, що вона нічого не вчить. Вимога до Верховної Ради зібратися і ухвалити спеціальний закон про порядок проведення повторних виборів чи повторного голосування нагадує ситуацію, яка вже була після проблемних виборів 2004-го. Справді, ЦВК може взяти на себе повноваження щодо визначення результатів замість окружної комісії, та, на жаль, в чинному виборчому законі не записано, коли настає неправомочність окружкому і якою має бути процедура призначення повторних виборів.

    Це зрозуміло не лише юристам, а й політологам. Так, Андрій Бала застерігає: таку процедуру має визначити закон, а не підзаконний акт, а Володимир Фесенко небезпідставно гадає, що рішення про неможливість встановлення результатів не передбачене законом для призначення повторних виборів. Тобто все сходиться до того, що вихід із правової колізії має бути єдиний — на основі закону. Хоча багато хто відстоює іншу позицію: результати все-таки можна встановити шляхом перерахунку.

    Як бачимо, погляди на ситуацію довкола окресленої правової колізії існують різні. Тим часом об’єднана опозиція подала позов до Вищого адміністративного суду щодо відміни рішення ЦВК про перевибори.

    Глава держави Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору здійснити аналіз порушень в одномандатних виборчих округах і доповісти до наступного понеділка, 12 листопада. Президент також звільнив з посади заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Віталія Травянка, кандидата в депутати по одному з найпроблемніших округів — №132 .

    А голова Місії спостерігачів Європарламенту на виборах в Україні Павел Коваль, виступаючи в Брюсселі на засіданні Комітету з питань закордонних справ Європарламенту, оцінив наші перегони як «кращі, ніж в інших пострадянських країнах, але гірші, ніж були раніше».

    ОКРЕМА ДУМКА

    Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, народний депутат України, співавтор кількох вітчизняних законів про вибори, заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування:

    — Парламент не має повноважень розглядати призначення повторних виборів депутатів Верховної Ради в мажоритарних округах. А рішення ЦВК щодо неможливості встановлення достовірних результатів виборів у п’яти одномандатних округах, як і звернення Центрвиборчкому до Верховної Ради з проханням ухвалити рішення щодо проведення повторних виборів, є незаконними.

    Відповідно до чинного законодавства повторні вибори призначаються ЦВК у разі визнання виборів в округах такими, які не відбулися, лише за таких підстав: коли в одномандатному окрузі після закінчення строку реєстрації не зареєстровано жодного кандидата в депутати, або якщо у виборах брав участь один кандидат, і за нього віддали голоси менш як половина виборців, які брали участь у голосуванні. Крім того, закон забороняє визнання голосування в одномандатному окрузі недійсним.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    У квітні набувають чинності зміни законодавства у сфері дорожнього руху!

    Департамент ДАІ МВС України нагадує громадянам, що з 15 квітня вступають в силу зміни до діючих Правил дорожнього руху. Нововведення зумовлені перш за все необхідністю приведення діючого законодавства ...

    Про затвердження Правил експлуатації та типових норм забезпечення шахтними вогнегасниками, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 березня 2013 р. за № 512/23044 Про затвердження Правил експлуатації та типових норм забезпечення шахтними вогнегасниками

    СБУ расследует нарушения, выявленные на ОИК №217 в столице

    Служба безопасности Украины открыла уголовное производство по факту нарушений, выявленных на ОИК №217 в столице. Об этом сообщил советник председателя СБУ Маркиян Лубкивский. Следователи Главного ...

    Микола АЗАРОВ: «Ми вас підтримуватимемо»

    Премєр-міністр Микола Азаров зустрівся з чемпіонками світу з фехтування на шаблях і вручив їм урядові нагороди.Хочу привітати вас із перемогою на чемпіонаті світу з фехтування. Це прекрасний ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa