Восени цукор дорожчати не буде
Кілька днів тому зайшла до супермаркету, щоб купити кілограм цукру. Помітила: він трішки подорожчав. Якщо ще кілька тижнів тому на вагу можна було придбати солодкий пісок за 5 грн з копійками, тепер він коштує майже на гривню більше. На перший погляд дрібниця, і одна гривня не зробить «погоди» домашньому бюджету, проте неприємно. Адже це може бути лише початок великого цінового зростання. Та експерти заспокоюють, що цукру українцям вистачить. Водночас зазначають, що збитковість реалізації цукру може призвести до зменшення зацікавленості серед підприємців у вирощуванні буряку.
— Нині для нас мінімальні ціни на цукор на рівні витрат, враховуючи подорожчання природного газу, на який іде більш як 20% собівартості виробництва цукру, й інших матеріально-технічних ре?сурсів, — зазначає начальник управління аналітичних досліджень, прогнозування і розвитку ринків Національної асоціації виробників цукру України «Укрцукор» Марія Кравченко. — Цього року розрахункові витрати на виробництво однієї тонни становлять 6500—7500 грн. Проте через перенасиченість ринку цукром його реалізують у межах мінімальної ціни.
Виробничий сезон триває з вересня по грудень. Після його завершення ціни мають вирівнятися. Бажано, щоб вони були в межах витрат на виробництво цукру, оскільки збитковість його реалізації призведе до зменшення зацікавленості у підприємців до вирощування цукрового буряку, а це неодмінно вплине на внутрішній ринок.
— Ми плануємо виробити 1,8 млн тонн цукру, чого цілком достатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринку. Зараз працюють 50 заводів, проте плануємо долучити до 70 підприємств, — зазначає міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. — Нині цукрові буряки зібрано з площі 154 тисячі га та накопано 5,4 мільйона тонн за врожайності 350 ц/га. Станом на сьогодні (маємо прогнозовану тенденцію) врожайність цукрових буряків вища, ніж торік. Нині встановлено мінімальну ціну, за якою цукор продається із заводу за 5,9 тис. гривень за тонну. Щодо ціни на полицях магазинів, це питання торговельних мереж.
У минулому маркетинговому році в Україні вперше за 10 років відправили на експорт 164 тис. тонн цукру. Переважно у Казахстан, Киргизію, Таджикистан, а також Сирію, Ліван, Хорватію. Загалом український солодкий пісок споживали у більш ніж 20 країнах.
— Сприятливим для наших виробників виявилося збільшення експорту цукру, — впевнений аналітик ринку цукру Української аграрної конфедерації Денис Рубченко. — Зараз ціна коливається у межах собівартості. Якби у нас зовсім не було експорту, цифри на цінниках були б ще нижчими. Саме те, що виробники змогли «прибрати» з ринку майже 160 тис. тонн, сприяло стабільності ціни, яка протягом року була в межах 6 грн за кілограм. Хоч були періоди, коли вона зменшувалася до 5-5,3 грн за кілограм.
Проте цього маркетингового року ми можемо не досягти подібних успіхів в експорті, чимала частка якого припадала все-таки на Казахстан. Річ у тому, що цукрова асоціація Митного союзу звертає увагу на те, що Казахстан імпортує український цукор без мит, які діють у межах S 340 за тонну. Торік Казахстан не застосовував цього положення, але як буде цього року — питання.
Середня Азія — головний ринок, на якому відбуватимуться цукрові торговельні війни між Україною і країнами Митного союзу. Тому ситуація з експортом істотно впливатиме на нього і, можливо, спричинить зниження вартості цукру, чим не потішить виробників.
За споживання 170 млн тонн цукру в світі в минулому маркетинговому році надлишок був на рівні