У містах, що приймають Євро-2012, зросли ціни в їдальнях та ресторанах. Дорогі ресторани в центрі столиці збираються ліквідувати традиційні бізнес-ланчі. У Львові дорожчають напої, а в Донецьку прибирають із вулиць дешевий фаст-фуд, йдеться у сюжеті ТСН.
До входу у столичну фан-зону — сотня метрів. Поряд їдальня, одна з найбільших на Хрещатику та найпопулярніша серед киян. В обідню перерву тут вишиковується черга відвідувачів. Олег обідає тут майже щодня. Сьогодні заплатив за стандартний обід із супу, м'яса та салату рівно 50 гривень. Іще кілька тижнів тому, каже, було дешевше гривень на 10.
Із протилежного боку Хрещатика, у пивному ресторані, сьогодні порожньо. Місцеві офіціанти скаржаться, що тиждень тому, до початку споруджування фан-зони, людей було втричі більше. Середній чек тут сягає ста п’ятдесяти гривень на персону. До сьогодні в обід тут можна було поїсти майже вдвічі дешевше, бо діяла система бізнес-ланчів. Чи будуть годувати дешевим обідом завтра, офіціанти не знають.
У престижному ресторані неподалік Андріївського узвозу під Євро систему бізнес-ланчів змінили. Фіксованих цін на обід тут тепер немає, є обіднє меню.
ТСН завітала у львівський ресторан, де середній чек теж приблизно дві сотні гривень. Уже від завтра він виросте на 20-30 відсотків.
Ресторатор Вардкес Арзуманян пояснює, що він вимушений обмежити меню та підвищити ціни на їжу, бо подорожчали продукти. Та роботи в офіціантів та кухарів стане більше.
«Люди будуть працювати цілодобово і вимагатимуть відповідні заробітної плати», — пояснює ресторатор.
Менеджер львівської мережі ресторанів Христина Тузяк розповідає, що у них їжа не подорожчає. Подорожчають напої.
«Це така сезонна особливість, виробники піднімають ціни, і у нас на 10-20 відсотків вони виростають», — запевняє жінка.