• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про визнання права власності в порядку спадкування за законом на нерухоме майно - Заводський районний суд м. Дніпродзержинська - Ричка С. О.

  1. ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

справа № 208/7786/13-ц

№ провадження 2/208/2478/13

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

16 грудня 2014 р. м. Дніпродзержинськ

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Ричка С.О.

при секретарі - Щербацевич Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Заводського районного суду м. Дніпродзержинська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади Дніпродзержинської міської ради, треті особи: ОКП «Дніпродзержинське БТІ», Перша Дніпродзержинська державна нотаріальна контора, Реєстраційна служба Дніпродзержинського МУЮ в Д/О, про визнання права власності в порядку спадкування за законом на нерухоме майно, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2013 року позивач звернувся до Заводського районного суду з позовною заявою до Реєстраційної служби Дніпродзержинського МУЮ в Д/О, але згодом уточнив позовні вимоги та визначив відповідачем Територіальну громаду Дніпродзержинської міської ради а Реєстраційну службу Дніпродзержинського МУЮ в Д/О просив вважати третьою особою без самостійних вимог, щодо предмету спору, в інший частині свої вимоги залишив без змін, та просив суд визнати спадковим майном після смерті його батька ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, будинок АДРЕСА_1 та визнати за ним право власності на спадкове майно з подальшою реєстрацією у відповідних органах державної реєстрації речових прав та їх обтяжень.

В обґрунтування своїх вимог позивач суду зазначила, що він, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про народження, яке видане 01 грудня 1984 року та актовим записом № 3978, в якому в графі батько зазначено «ОСОБА_3». У власності батька позивача був будинок за адресою: АДРЕСА_1. Право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 було зареєстровано 08 квітня 2003 року на ім'я батька позивача на підставі свідоцтва про право на спадщину від 18 листопада 2002 року, посвідченого 1-ю дніпродзержинською ДНК реєстровий № 1-3074; свідоцтва про право на спадщину від 11.12.1987 року, посвідченого 1-ю дніпродзержинською ДНК реєстровий № 1/5941 та договору дарування від 22.032003 року посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_4 реєстровий № 542. ІНФОРМАЦІЯ_2 року батько позивача, помер, про що свідчить свідоцтво про смерть та актовий запис № 642. Позивач постійно мешкав разом з батьком а тому був впевнений, що є власником цього будинку, але згодом у вересні 2013 року звернувся із заявою до Державного нотаріуса Першої дніпродзержинської державної нотаріальної контори ОСОБА_5 для видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, яке залишилось після смерті його батька, ОСОБА_3, яке розташоване по АДРЕСА_1, але постановою державного нотаріуса позивачеві 03.09.2013 року було відмовлено у вченні нотаріальних дій на підставі того, що позивач, як спадкоємець не надав правовстановлюючі документи на нерухоме майно. В свою чергу державний нотаріус Першої дніпродзержинської державної нотаріальної контори ОСОБА_5 звернулась з запитом до ОКП «Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації» про реєстрацію право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1, у відповіді було зазначено, що 08 квітня 2003 року право власності на будинок було зареєстровано за ОСОБА_3. Але з 01 січня 2013 року державна реєстрація право власності на нерухоме майно здійснюється Міністерством юстиції України, а тому дублікат правовстановлюючих документів повинна видати реєстраційна служба дніпродзержинського міського управління юстиції дніпропетровської області, але це питання законом не врегульовано, а тому отримати дублікат правовстановлюючих документів на будинок немає можливим, тому було позивачу рекомендовано звернутись до суду. Виходячи з того, що батько позивача є власником будинку АДРЕСА_1, а позивач є єдиним спадкоємцем цього майна, але отримати спадщину він не маже, оскільки батько позивача, ще за життя загубив документи про право власності на будинок, тому позивач змушений звернутись до суду за захистом своїх прав та інтересів з цим позовом.

Позивач та його представник в судове засідання не з'явилися, але надали до суду заяву в якій просять позовні вимоги задовольнити у повному обсязі, та розглянути справу без хї участі та не заперечували проти розгляду справи без участі відповідачів при заочному розгляду справи та без застосування технічних засобів.

Представники відповідача та третіх осіб: в судове засідання не з'явилися, але надали до суду заяви в яких не заперечують проти позовних вимог, та просять розглянути справу без їх участі

В зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється на підставі ч.2 ст.197 Цивільного процесуального кодексу України

Судом досліджені докази по справі шляхом оголошення їх у судовому засіданні.

Вивчивши письмові докази та матеріали справи, з'ясувавши обставини справи та дослідивши їх доказами, суд вважає, позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа може звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права ти інтересу.

Згідно ч. 2 ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права тощо.

Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності зі ст. 8 ЦК України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

На підставі викладеного та керуючись пленумом Верховного Суду України своєю постановою від 28.07.1978 року № 3 ( із змінами та доповненнями, внесеними постановами Пленуму Верховного Суду України від 25.12.1992 року, № 13, та від 25.05.1998 року № 15), ст.ст.45, 46 ЦК (1963 року) України, ст.ст. 8, 16, 328, 357, 392, 1261, 1268-1270 ЦК України (2004 року) ст.ст. ст.ст. 10, 57, 60, 88, 209, 212, 213, 214, 215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Територіальної громади Дніпродзержинської міської ради, треті особи: ОКП «Дніпродзержинське БТІ», Перша Дніпродзержинська державна нотаріальна контора, Реєстраційна служба Дніпродзержинського МУЮ в Д/О, про визнання права власності в порядку спадкування за законом на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати спадковим майном після смерті ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, садибний житловий будинок АДРЕСА_1, А-1 житловий будинок, загальною площею 62,9 кв.м. та житловою площею 40,7 кв.м. у тому числі, Б-1 сарай, В-1 гараж, Г-1 вбиральня, 1/3 частка № 1 колодязя, № 2,3 огорожа, І,ІІ тротуар, який належав йому на підставі свідоцтва про право на спадщину від 18 листопада 2002 року, посвідченого 1-ю дніпродзержинською ДНК реєстровий № 1-3074; свідоцтва про право на спадщину від 11.12.1987 року, посвідченого 1-ю дніпродзержинською ДНК реєстровий № 1/5941 та договору дарування від 22.032003 року посвідченого приватним нотаріусом ОСОБА_4 реєстровий № 542.

Визнати за ОСОБА_1, ІПН НОМЕР_1, в порядку спадкування за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року батька ОСОБА_3, право власності на садибний житловий будинок АДРЕСА_1, А-1 житловий будинок, загальною площею 62,9 кв.м. та житловою площею 40,7 кв.м. у тому числі, Б-1 сарай, В-1 гараж, Г-1 вбиральня, 1/3 частина № 1 колодязя, № 2,3 огорожа, І,ІІ тротура, з подальшою реєстрацією у відповідних органах державної реєстрації нерухомого майна.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний термін скарги про апеляційне оскарження, або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України з дня його проголошення.

Суддя Ричка С. О.

Рейтинг: 4.7/5, базується на 12 голосах.
Юридичні новини
    В МВФ призвали Украину повысить ...

    В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

    На Дніпропетровщині пройшла акція ...

    На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

    Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

    Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

Це буде Вам цікаво:

Суд в России отклонил иски к певице Мадонне относительно пропаганды гомосексуализма

Московский районный суд Петербурга (РФ) вынес решение по искам местных жителей к американской певице Луизе Чикконе (Мадонне), обвинивших ее в нарушении запрета на пропаганду гомосексуализма на ...

На Черкащині відкривають дитячі садки

У селі Красносілля Чигиринського району на Черкащині радісна подія: урочисто відкрито новий дитячий садок Берізка.

Контакти

(044)

   Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

   Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

Наші Послуги

Юридичні консультації
Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
Послуги в суді
Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
Адвокат із карних справ
Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
Послуги сімейного адвоката
Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
Юридична допомога
Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
Спадкові справи
Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
Реєстрація підприємств
Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
Юридична адреса
Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
Адвокат у кримінальній справі
Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
Сімейний адвокат
Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
Автоадвокат
Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

Наші Вакансії

Вакансія юриста
Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

Суди Києва

Голосіївський районний суд
Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Дарницкий районний суд
Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Деснянский районний суд
Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Дніпровский районний суд
Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Оболонський районний суд
Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Печерський районний суд
Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Подільський районний суд
Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Святошинський районний суд
Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Солом'янський районний суд
Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Шевченківський районний суд
Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa