• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про визнання права власності - Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської об - Процько Я. В.

  1. РІШЕННЯ
  2. І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.08.2014 Справа №607/10473/14-ц Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі

головуючого судді Процько Я.В.,

при секретарі Костиник О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1, котрий діє в інтересах ОСОБА_2, до ОСОБА_3 про визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1, котрий діє в інтересах ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_4 про визнання дійсним договору купівлі - продажу гаража, що знаходиться по АДРЕСА_1, укладеного 30 грудня 1997 року на товарній біржі «Тернопільська біржа нерухомості», зареєстрованого в реєстрі за № 129, та визнання права власності на нього. В обґрунтування вказаних вимог зазначає, що вона придбала вказаний гаража у недобудованому стані в ОСОБА_4 на товарній біржі. Надалі, у встановленому законом порядку, завершила будівництво, однак оформити на нього права власності не може тому і звернулась до суду. У подальшому представник позивача просила замінити відповідача на ОСОБА_3, що є сином ОСОБА_4, котрий помер.

Позивачка у судове засідання не з'явилась, однак забезпечила явку свого представника, який позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явився, не повідомивши про причини таких дій та не надіславши на адресу суду заяв про розгляд справи за його відсутності, тому, на підставі ч. 2 ст. 77 ЦПК України, дану неявку суд розцінює як таку, що допущена без поважних причин і вважає, що розгляд справи слід провести без його участі на підставі наявних доказів.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов слід задовольнити з огляду на таке.

Як вбачається з копії архівної виписки № 400 від 23 грудня 1997 року, на підставі протоколу № 34 засідання виконавчого комітету Тернопільської міської ради народних депутатів від 13 грудня 1995 року «Про розгляд заяв громадян міста з питань будівництва», розглянувши звернення громадян міста Тернополя, у відповідності до ДБН-360-92 таблиця 7.5 та погодження пожежної інспекції та санітарно - епідеміологічної станції, виконавчий комітет Ради народних депутатів вирішив: «Дозволити гр. ОСОБА_4, що мешкає за адресою АДРЕСА_1, будівництво гаража у дворі житлового будинку.

ОСОБА_4 розпочав будівництво вказаного гаражу і коли його готовність була 95% відчужив останнього позивачці, що стверджується копією договору купівлі - продажу гаража від 30 грудня 1997 року, укладеного на товарній біржі «Тернопільська біржа нерухомості», зареєстрованого в реєстрі за № 129.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про товарну біржу» цей договір не був нотаріально посвідчений.

Позивачка, завершила будівництво вищенаведеного гаража та 25 квітня 2012 року отримала технічний паспорт, де зазначено, що на гараж під літерою «А», загальною площею - 40,9 м2, що знаходиться по АДРЕСА_1, побудований та завершений у 1998 році.

Відповідно до Порядку, затвердженого Наказом № 95 від 19 березня 2013 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2013 року за № 612/23144 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення І та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж» - п. 2.5. На основі інформації, отриманої під час технічного обстеження, з урахуванням даних технічного паспорта, а також проектної та іншої технічної документації на об'єкт складається звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта.

17 червня 2014 року на замовлення позивачки проведено таке технічне обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта та надано звіт, затверджений експертом з технічного обстеження будівель і споруд. Згідно висновків вищенаведеного звіту, за результатами проведення технічного обстеження об'єкта: гараж під літерою «А», загальною площею - 40,9 м2, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, встановлено його відповідність вимогам надійності і можливості безпечної експлуатації та придатності для подальшого використання за призначенням.

У відповідності до вимог ст. 331 Цивільного Кодексу України (далі ЦК України) право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речи Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Згідно з приписами ст. 392 ЦК України власник може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підставі ч. 2 ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Захист права власності, відповідно до ст. 16 ЦК України, здійснюється, зокрема, шляхом його визнання.

За даних обставин судом установлено, що позивачка на законних підставах набула у власність незавершене будівництво та закінчила його. Однак оформити права власності щодо нього не може. Таке її порушене право підлягає захисту шляхом визнання дійсним договору купівлі-продажу даного майна та визнання на нього права власності.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 213, 214, 215 ЦПК України, ст.ст. 328, 331, 392 ЦК України, ст. 15 Закону України «Про товарну біржу», суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати дійсним договір купівлі - продажу, укладений 30 грудня 1997 року на товарній біржі «Тернопільська біржа нерухомості», зареєстрований в реєстрі за № 129, згідно якого ОСОБА_2 придбано у ОСОБА_4 незавершений будівництвом гараж, що знаходиться по АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_2, право власності на гараж, під літерою «А», загальною площею - 40,9 м2, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддя Процько Я.В.

Рейтинг: 4.8/5, базується на 12 голосах.
Юридичні новини
    В МВФ призвали Украину повысить ...

    В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

    На Дніпропетровщині пройшла акція ...

    На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

    Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

    Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

Це буде Вам цікаво:

Про затвердження Плану діяльності Національної комісії, з підготовки проектів регуляторних актів на 2014 рік, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг

Про затвердження Плану діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, з підготовки проектів регуляторних актів на 2014 рік

Маю право на два земельні наділи чи ні?

У 1992 році я не приватизував, а викупив свою квартиру. Отже, тоді ми з дружиною не використали наші приватизаційні чеки. Такими вони залишаються і досі, про що маємо офіційні довідки від Ощадного ...

Про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку За підсумками розгляду заяви та документів, поданих заявником до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, відповідно до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії( z0890-06 ), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 за № 345, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28.07.2006 за № 890/12764 (із змінами), відповідно до рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 12.02.2013 № 180 НАКАЗУЮ:

Щодо внесення змін до деяких наказів Голови НКЦПФР, які встановлюють опис розділів та схем XML-файлів електронної форми адміністративних даних та інформації учасників фондового ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Щодо внесення змін до деяких наказів Голови НКЦПФР, які встановлюють опис розділів та схем XML-файлів електронної форми адміністративних даних та інформації учасників фондового ринку

Контакти

(044)

   Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

   Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

Наші Послуги

Юридичні консультації
Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
Послуги в суді
Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
Адвокат із карних справ
Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
Послуги сімейного адвоката
Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
Юридична допомога
Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
Спадкові справи
Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
Реєстрація підприємств
Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
Юридична адреса
Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
Адвокат у кримінальній справі
Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
Сімейний адвокат
Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
Автоадвокат
Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

Наші Вакансії

Вакансія юриста
Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

Суди Києва

Голосіївський районний суд
Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Дарницкий районний суд
Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Деснянский районний суд
Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Дніпровский районний суд
Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Оболонський районний суд
Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Печерський районний суд
Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Подільський районний суд
Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Святошинський районний суд
Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Солом'янський районний суд
Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
Шевченківський районний суд
Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa