• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Іван БОГДАН: «Здоров’ям мене Бог, справді, не обділив»

    Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Іван БОГДАН: «Здоров’ям мене Бог, справді, не обділив»Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Іван БОГДАН

    Після закінчення блискучої спортивної кар’єри неодноразовий чемпіон світу викладав у Суворовському училищі, був начальником футбольної команди СКА (Київ), трудився в столичній школі Вищої спортивної майстерності та директором армійської СДЮШОР з греко-римської боротьби. Нещодавно легендарному спортсменові вручили орден Національного Олімпійського комітету.

    — В армії ви і познайомилися з греко-римською боротьбою?

    — Я взагалі не хотів займатися спортом. Але здоров’ям мене Бог не обділив. Фізичну роботу в селі мав колосальну. Працював у кузні, косив пшеницю. На руках такі мозолі були, що можна було взяти ніж, зрізати сантиметр шкіри з пальців — і кров навіть не пішла б. При цьому я дуже любив степ і колгосп. Пам’ятаю, вийдеш на світанку на роботу, береш плуг і ореш землю. Скиби перекидаються і видають специфічний звук «паф». І запах — квітів, степу, тієї самої землі. Нині, мені здається, такої землі немає: її добривами безглуздими зіпсували. А раніше запорозькі козаки брали в торбинку жменю своєї землі. І коли отримували поранення, прикладали рідну землю до ран — вони швидше гоїлися.

    — Тому в армії більше думали про повернення в рідний колгосп, ніж про борцівський килим?

    — Звичайно. Коли мені запропонували боротися, відповів: «Мій батько цього хліба не їв, я теж не хочу». Але в березні 1950 року в столиці України проходила Спартакіада Київського військового округу. Мене просто змусили брати участь в наказовому порядку. Я тоді важив близько 100 кілограмів. Накази не обговорюють — довелось боротися у важкій вазі.

    — Свою першу сутичку запам’ятали?

    — Я тоді про греко-римську боротьбу нічого не знав. Навіть про те, що борці виступають у різних вагових категоріях. Першими на килим вийшли хлопці у ваговій категорії до 52 кілограмів. Я побачив їх — і ледь не розсміявся: мовляв, оце з ними я боротимуся?! Мені пояснили, що потрібно дочекатися виступу борців у важкій вазі. Дочекався, вийшов на килим, навпроти мене з’явився пузатий чолов’яга на прізвище Мамонтов. А ми тоді якраз в армії на політзаняттях проходили історію громадянської війни — розповідали нам про кінноту Мамонтова і Краснова. Думаю, помру, але білякові не піддамся. Почали боротися, я його повалив. Лежу на ньому, дивлюся, суддя притулився обличчям до килима й уважно дивиться на нас. Питаю його: «Чому не свистите?» — «Прибери кулаки з лопаток суперника», — попросив арбітр.

    Я ж правил тоді ще зовсім не знав. Прибрав, зафіксували перемогу. У суддівській кімнаті після сутички наді мною всі сміялися. Далі закрутилося-завертілося. Через рік виконав норматив майстра спорту СРСР. Але думки були тільки про те, як повернутися в колгосп.

    — Хто ж відрадив?

    — Маршал Гречко. Я вже демобілізувався. Стою на зупинці, чекаю автобус. Вилітає черговий, питає, чи я Богдан. І каже, що мене викликає командувач Київського військового округу, тоді ще генерал-полковник Андрій Гречко. Він і вмовив мене залишитися. Мовляв, якщо є талант, негоже ним не скористатися. Я залишився служити і паралельно вчився — спочатку закінчив спецшколу при Інституті фізкультури. Коли закінчив інститут, став чемпіоном світу. А потім одружився і назавжди залишився в Києві.

    Перед сутичкою Іван Богдан (ліворуч) любив зазирнути суперникові в очі. Фото з сайту cska.kiev.ua

    — Для того щоб потрапити до збірної Союзу, потрібно бути на голову вищим за росіян?

    — У нас чемпіонат СРСР був як чемпіонат світу. Я там часто програвав. Пам’ятаю, 1957 року посів у союзній першості четверте місце. Але мене все одно відправили на чемпіонат світу-1958, який я виграв. Перед Олімпіадою в Римі в першості СРСР-1960 посів третє місце. Але на Ігри поїхав і повернувся із золотою медаллю. Тому що тренери збірної все правильно прораховували — хто буде головним суперником наших борців у тій чи іншій ваговій категорії на Іграх і чемпіонатах світу, хто з ними зуміє впоратися. Зазвичай у важкій вазі вибирали мене.

    — Як вийшло, що в 1973 році ви стали начальником футбольної команди СКА (Київ)?

    — Закінчивши активну кар’єру, я вісім років пропрацював викладачем Суворовського училища. Був капітаном. Звернувся до керівництва, що хочу піти на пенсію вже в ранзі майора. Ось за заслуги перед Батьківщиною і призначили на майорську посаду — начальником футбольної команди. СКА тоді в Чернігів перевели — замість «Десни», яка вибула. Коли я прийшов, команда закінчила чемпіонат країни в другій лізі на 17-му місці. Я відпрацював у футболі два роки. За підсумками першого сезону команда фінішувала сьомою, а через рік посіла друге місце.

    — У цьому була заслуга і начальника команди? Адже вважається, що за результати відповідає тренер...

    — Довелося і мені включатися в тренувальний процес. Дивлюся, якось мляво гравці тренуються. І після заняття футболки у них ледь вологі. Поїхали на виїзд — програли. У наступному матчі знову поступилися. Я зрозумів, що потрібно щось змінювати. Зібрав команду, сказав, що у футболі я, можливо, мало розумію, але що таке витривалість і фізичні навантаження знаю добре. Тож відтепер курируватиму тренувальний процес — розминка проходитиме безпосередньо під моїм керівництвом.

    — Футболістам сподобалося?

    — Головне, що витривалість у хлопців стала на порядок вищою. Розминка у мене тривала 45 хвилин. Після неї у всіх гравців футболки можна було викручувати. А хороша фізична готовність завжди впливає на результат: незабаром СКА почав регулярно вигравати. Плюс тренери хороші були — Анатолій Богданович і тоді ще молодий Юхим Школьников. Після двох років в СКА я демобілізувався, 12 років відпрацював завучем у Школі вищої спортивної майстерності, а у вересні 1986-го став директором армійської СДЮШОР з греко-римської боротьби.

    — Свою золоту медаль ви продали на початку 1990-х. Змусили життєві обставини?

    — Так, тоді за медаль можна було купити однокімнатну квартиру в Києві. Я мав допомогти з житлом дочці. Продав медаль колекціонерові за три з половиною тисячі доларів. Плюс ще за олімпійський факел з Ігор у Москві-1980, який я ніс на церемонії відкриття (запалював його в Москві і віз у Київ, де пройшло кілька футбольних матчів олімпійського турніру), виручив 500 доларів. За ці гроші і придбав житло доньці.

    — У Римі коли востаннє були?

    — Їздив два роки тому. Італійці відзначали півстолітній ювілей Ігор, запросили всіх колишніх олімпійських чемпіонів. В Україні таких залишилося троє — я, легкоатлети Віктор Цибуленко і Людмила Гуревич. Поїхали з дружинами, у Вічному місті пробули тиждень. Нас приймали дуже гостинно.

    Святослав РОЗЕНКОдля «Урядового кур’єра»

    ДОСЬЄ «УК»

    Іван БОГДАН. Народився 29 лютого 1928 року в селі Дмитро-Білівка Миколаївської області. Заслужений майстер спорту СРСР з греко-римської боротьби.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Про що знають швець та кравець?

    Загалом цим майстрам годиться знати, як найкраще викроїти і пошити. Та нинішні фахівці, котрі працюють на чималому підприємстві, воліють мати ще й упевненість у стабільності свого виробництва. ...

    В Британии осуждены организаторы несостоявшегося теракта – «второго 11 сентября»

    В Великобритании организатор несостоявшегося теракта 31-летний Ирфан Насир приговорен к пожизненному лишению свободу, сообщает Sky News. Вместе с восемью сообщниками он планировал взорвать восемь ...

    Про схвалення інвестиційних програм ПАТ «Волиньгаз» на 2013 рік, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про схвалення інвестиційних програм ПАТ «Волиньгаз» на 2013 рік Відповідно до Законів України «Про засади функціонування ринку природного газу» ( 2467-17 ), «Про природні монополії»( 1682-14 ), Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059( 1059/2011 ) «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики» та постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 28.11.2011 № 2255( z1502-11 ) «Про затвердження порядку формування інвестиційних програм газопостачальних, газорозподільних, газотранспортних та газозберігаючих підприємств», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 22.12.2011 за № 1502/20240, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa