• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про затвердження Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу, Міністерство фінансів УкраїниМІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

  1. 05.12.2012  № 1277
  2. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2012 р. за № 2186/22498

    Про затвердження Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу

    Відповідно до пунктів 87.5, 87.6 статті 87, пункту 95.22 статті 95 глави 9 розділу ІІ Податкового кодексу України( 2755-17 ) та підпункту 64 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України ( 446/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 446, НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити Порядок використання додаткових джерел погашення податкового боргу, що додається.

    2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державної податкової адміністрації України від 24 грудня 2010 року № 1040( z1435-10 ) "Про затвердження Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30 грудня 2010 року за № 1435/18730.

    3. Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України (Чмерук М. О.), Департаменту погашення податкового боргу Державної податкової служби України (Тарасенко В. О.) у встановленому порядку забезпечити:

  3. подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
  4. оприлюднення цього наказу.
  5. 4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра фінансів України Мярковського А.І., заступника Голови Державної податкової служби України Ігнатова А. П.

    Міністр

    Ю. Колобов

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства фінансів України 05.12.2012  № 1277

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2012 р. за № 2186/22498

    ПОРЯДОК використання додаткових джерел погашення податкового боргу

    І. Загальні положення

    1.1. Цей Порядок розроблений відповідно до пунктів 87.5 і 87.6 статті 87 та пункту 95.22 статті 95 глави 9 розділу ІІ Податкового кодексу України( 2755-17 ) (далі — Кодекс) і визначає механізм стягнення з дебіторів платника податків, що має податковий борг, сум дебіторської заборгованості, строк погашення якої настав та право вимоги якої переведено на органи державної податкової служби, у рахунок погашення податкового боргу такого платника податків.

    1.2. Терміни, що використовуються у цьому Порядку, вживаються у значенні, наведеному в Кодексі( 2755-17 ).

    1.3. У разі коли здійснення заходів щодо продажу майна платника податків не привело до повного погашення суми податкового боргу, орган стягнення може визначити додатковим джерелом погашення податкового боргу дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав та право вимоги якої переведено на органи державної податкової служби.

    1.4. Документи, передбачені цим Порядком, складаються в тій кількості примірників, яка відповідає кількості осіб, що їх підписують.

    1.5. Визначення сум дебіторської заборгованості, яка є додатковим джерелом погашення податкового боргу, здійснюється на підставі даних бухгалтерського та аналітичного обліку платника податків, договорів, оформлених належним чином.

    ІІ. Порядок організації укладення договору про переведення права вимоги дебіторської заборгованості платника податків на органи державної податкової служби

    2.1. Орган державної податкової служби повідомляє платника податків про визначення додатковим джерелом погашення податкового боргу дебіторської заборгованості платника податків за формою згідно з додатком 1 ( z2186-12 ) до цього Порядку.

    2.2. Повідомлення розглядається як пропозиція для укладання договору про переведення права вимоги дебіторської заборгованості платника податків на органи державної податкової служби (далі — договір).

    2.3. Переведення платником податків прав вимоги дебіторської заборгованості, що випливає з відносин платника податків з дебітором, на орган стягнення здійснюється на основі договору, укладеного в письмовій формі між платником податків та органом державної податкової служби.

    2.4. У разі згоди платника податків орган державної податкової служби укладає договір з таким платником податків.

    Договір повинен містити, зокрема:

  6. назву договору та місце його укладання;
  7. найменування платника податків та органу державної податкової служби;
  8. предмет договору;
  9. порядок виконання зобов’язань за договором;
  10. права та обов’язки сторін;
  11. умови укладання, зміни та припинення договору;
  12. місцезнаходження та реквізити сторін.
  13. 2.5. На орган державної податкової служби як орган стягнення можуть переводитися всі види дебіторської заборгованості, а саме:

  14. дебіторська заборгованість за товари (роботи, послуги);
  15. дебіторська заборгованість, пов’язана із підзвітними особами;
  16. дебіторська заборгованість працівників, акціонерів перед підприємством;
  17. дебіторська заборгованість за претензіями;
  18. інші види дебіторської заборгованості.

    2.6. Визначення такої дебіторської заборгованості здійснюється шляхом перевірки органом державної податкової служби дебіторської заборгованості, яка відображена на рахунках бухгалтерського обліку платника податків та в аналітичному обліку.

    2.7. Платник податків передає органу державної податкової служби всі документи, що свідчать про право вимоги.

    2.8. У договорі обов'язково зазначається, що платник податків переводить на орган державної податкової служби своє право вимоги до дебітора в рахунок погашення податкового боргу.

    2.9. Платник податків та орган стягнення повідомляють дебітора про переведення на орган державної податкової служби права вимоги. Повідомлення дебітора органом державної податкової служби складається за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

    2.10. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо стягнення з дебіторів платника податків, що має податковий борг, сум дебіторської заборгованості, строк погашення якої настав та право вимоги якої переведено на органи державної податкової служби, у рахунок погашення податкового боргу такого платника податків.

    2.11. Така дебіторська заборгованість продовжує залишатися активом платника податків, що має податковий борг, до надходження коштів до бюджету за рахунок стягнення цієї дебіторської заборгованості, про що зазначається у договорі між платником податків і органом стягнення, та повинна бути відповідним чином розкрита в примітках до фінансової звітності.

    2.12. До моменту стягнення органом державної податкової служби у судовому порядку такої дебіторської заборгованості платежі продовжують надходити на рахунки платника податків, що має податковий борг.

    2.13. Надходження за дебіторською заборгованістю негайно спрямовуються в рахунок погашення податкового боргу.

    2.14. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо стягнення з дебіторів платника податків, що має податковий борг, сум дебіторської заборгованості, строк погашення якої настав та право вимоги якої переведено на органи державної податкової служби, у рахунок погашення податкового боргу такого платника податків.

    2.15. Орган державної податкової служби направляє платнику податків повідомлення про надходження коштів до бюджету на погашення податкового боргу такого платника за рахунок стягнення дебіторської заборгованості за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку.

    ІІІ. Порядок погашення податкового боргу філій, відокремлених підрозділів за рахунок майна юридичної особи

    3.1. У разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з Кодексом ( 2755-17 ).

    3.2. Повідомлення про визначення додатковим джерелом погашення податкового боргу платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, направляється юридичній особі філії, відокремленого підрозділу за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку.

    3.3. Стягнення коштів, опис, оцінка, продаж майна та зарахування коштів проводяться у порядку, встановленому нормативно-правовими актами.

    Директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку

    М. О. Чмерук

    Додаток 1 до Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу

    _____________________________________ (найменування платника податків, код за ЄДРПОУ)

    _____________________________________                           (місцезнаходження)

    ПОВІДОМЛЕННЯ про визначення додатковим джерелом погашення податкового боргу дебіторської заборгованості платника податків

    м. __________

    "___" ____________ 20__ року

    ______________________________________________________________________________                                                    (найменування органу державної податкової служби)

    повідомляє, що заходи з продажу майна платника податків не привели до повного погашення суми податкового боргу, та визначає, що додатковим джерелом погашення податкового боргу на підставі пункту 87.5 статті 87 та пункту 95.22 статті 95 глави 9 розділу II Податкового кодексу України( 2755-17 )

    ______________________________________________________________________________                                      (найменування платника податків, що має податковий борг)

    є дебіторська заборгованість, строк погашення якої настав та право вимоги якої переводиться на орган державної податкової служби у рахунок погашення податкового боргу.

    Керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби

    ______________ (підпис)

    _____________________ (ініціали, прізвище)

    М. П.

    Додаток 2 до Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу

    _____________________________________ (найменування платника податків, код за ЄДРПОУ)

    _____________________________________                           (місцезнаходження)

    ПОВІДОМЛЕННЯ про переведення права вимоги дебіторської заборгованості платника податків на органи державної податкової служби

    м. __________

    "___" ____________ 20__ року

    ______________________________________________________________________________                                           (найменування органу державної податкової служби)

    повідомляє, що відповідно до пункту 87.5 статті 87 та пункту 95.22 статті 95 глави 9 розділу II Податкового кодексу України( 2755-17 )

    ______________________________________________________________________________                                                                                    (найменування платника податків)

    право грошової вимоги відповідно до договору про переведення права вимоги дебіторської заборгованості платника податків на органи державної податкової служби від "___" __________ 20__ року № ______ переведено на орган державної податкової служби.

    За даними бухгалтерського (аналітичного) обліку платника податків дебіторська заборгованість становить

    ______________________________________________________________________________                                                                                           (сума словами)

    Керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби

    ______________ (підпис)

    _____________________ (ініціали, прізвище)

    М. П.

    Додаток 3 до Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу

    _____________________________________ (найменування платника податків, код за ЄДРПОУ)

    _____________________________________                           (місцезнаходження)

    ПОВІДОМЛЕННЯ про надходження коштів до бюджету за рахунок стягнення дебіторської заборгованості

    м. __________

    "___" ____________ 20__ року

    ______________________________________________________________________________                                       (найменування органу державної податкової служби)

    повідомляє, що за рахунок стягнення дебіторської заборгованості відповідно до пункту 87.5 статті 87 та пункту 95.22 статті 95 глави 9 розділу II Податкового кодексу України( 2755-17 )

    ______________________________________________________________________________                                                            (найменування платника податків)

  19. до бюджету в рахунок погашення податкового боргу надійшло
  20. ______________________________________________________________________________                                                                           (сума словами)

    Керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби

    ______________ (підпис)

    _____________________ (ініціали, прізвище)

    М. П.

    Додаток 4 до Порядку використання додаткових джерел погашення податкового боргу

    _____________________________________ (найменування платника податків, код за ЄДРПОУ)

    _____________________________________                           (місцезнаходження)

    ПОВІДОМЛЕННЯ про визначення джерелом погашення податкового боргу платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом, майна юридичної особи філії, відокремленого підрозділу

    м. __________

    "___" ____________ 20__ року

    _____________________________________________________________________________                                          (найменування органу державної податкової служби)

  21. повідомляє, що у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом
  22. _____________________________________________________________________________,                                              (найменування філії, відокремленого підрозділу)

  23. відсутнє майно, достатнє для погашення його податкового боргу у розмірі
  24. _____________________________________________________________________________,                                                                                   (сума словами)

    а тому відповідно до пункту 87.6 статті 87 глави 9 розділу II Податкового кодексу України( 2755-17 ) джерелом погашення податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи

    _____________________________________________________________________________,                                                  (найменування юридичної особи, код за ЄДРПОУ)

  25. на яке може бути звернено стягнення згідно з Податковим кодексом України( 2755-17 ).
  26. Керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби

    ______________ (підпис)

    _____________________ (ініціали, прізвище)

    М. П.

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.9/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    У главы КГГА новый советник

    Распоряжением Киевской городской государственной администрации от 9 апреля № 502 Александр Мазурчак назначен советником председателя КГГА.

    NASA запустило супутник зв'язку третього покоління

    Національне аерокосмічне агентство США (НАСА) здійснило запуск комунікаційного супутника третього покоління TDRS K, який використовуватиметься в системі стеження і передачі даних агентства.

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa