• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Щоб менше води витекло

    Щоб менше води витекло

    Основна водна артерія індустріального краю — канал Сіверський Донець — Донбас потребує подальшої реконструкції

    Що роблять кандидати в депутати перед виборами? Правильно — щедро обіцяють золоті гори. А ось донецький чиновник, тоді ще тільки потенційний депутат, влітку взявся розповідати про… золоту воду. Причому він навіть не обіцяв забезпечити земляків якісною питною водою, а взявся їх переконувати, що вони вже й так споживають із кранів мало не найліпшу в Україні воду. Дещо ошелешені донеччани навіть збиралися поспівчувати жителям інших регіонів (це ж яку тоді вони, горопахи, вживають воду!), проте не встигли. З кранів у Горлівці, Донецьку, Єнакієвому та Краматорську враз потекла рідина із відчутним специфічним запахом. А трохи згодом у квартири одного з районів обласного центру (до речі, на виборчому окрузі отого кандидата) разом із питною водою навіть попливли напівпрозорі черви…

    Згадані перипетії зайвий раз переконують, що забезпечення мешканців промислового краю якісною питною водою залишається досить важливою проблемою не тільки місцевого масштабу. Саме тому для реконструкції каналу Сіверський Донець — Донбас прийнято відразу три програми — регіональну, державну і навіть міжнародну.

    Здалеку й довго

    Промислове виробництво, що почало активно розвиватися в Донбасі наприкінці ХІХ століття, істотно зменшило місцеві запаси прісної води. Щоб ліквідувати цей дефіцит, особливо у маловодних районах, у серпні 1955 року розпочалося будівництво каналу Сіверський Донець — Донбас. Штучну водну артерію ввели в експлуатацію в 1958 році, і спершу її пропускна спроможність становила 25 кубометрів води за секунду, а після реконструкції у 1979 році цей показник довели до 43 кубометрів. Нині канал подає воду через всю область із півночі на південь — від річки Сіверський Донець до Донецька, а далі міжрайонним Південно-Донбаським водогоном на берег Азовського моря в Маріуполь — всього на відстань 260 кілометрів. Щодоби споживачі краю отримують із нього майже 1,4 мільйона кубометрів питної води та 0,4 мільйона кубометрів технічної води. Безперечно, безперебійна робота протягом 54 років позначилася на «самопочутті» каналу Сіверський Донець — Донбас. Зношеність гідротехнічної споруди призвела до виникнення аварійно-небезпечних ділянок, де почала «втікати» вода. Тому тут розпочали навіть не ремонтні роботи у вигляді поспішного «латання дірок», а комплексну реконструкцію. Приміром, у 2005—2008 роках вже вдалося модернізувати 3 проблемні кілометри каналу, а цього року ремонту дочекався ще один двокілометровий відрізок. Причому це якраз той випадок, коли йдеться не про банальну ліквідацію пошкоджень чи аварій, а запобігання їм. А здійснюється цей проект за унікальною технологією — без відкачування води та навіть невеликої перерви в експлуатації каналу. За словами генерального директора комунального підприємства «Вода Донбасу» Вадима Котова, оскільки йдеться про єдину водну артерію регіону, яку неможливо перекрити чи відключити, будівельники заливали бетон і монтували плити прямо у воді.

    — Окрім нас, ніхто в світі за такою технологією не ремонтує водоканали, адже завжди попередньо зупиняють подачу води і відновлюють її аж після того, як приведуть до ладу проблемні ділянки, — зауважує Дмитро Котов.

    Модернізація згаданих кілометрів дасть змогу зняти загрозу розмивання дамб та припинити практику втрати води, яка через пошкодження текла «наліво». На ці роботи з державного бюджету вже виділено майже 100 млн грн, і після закінчення ремонту собівартість води може зменшитися, оскільки припиняться її невиправдані втрати через пошкодження на аварійних ділянках.

    — Канал активно використовують у регіоні, і такі інвестиції — гарантії на майбутнє, — вважає голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький, який під час робочої поїздки проінспектував хід реконструкції водної артерії. — Сьогодні зростають ціни на енергоресурси, і якщо паралельно до цього збільшуватимуться втрати енергоресурсів, ми змушені будемо перекладати витрати на споживача, а це може призвести до втрати конкурентоздатності регіону загалом. Подібного влада допустити не може.

    Ремонтом тільки однієї аварійної ділянки модернізація каналу Сіверський Донець — Донбас не обмежиться, адже, за підрахунками фахівців, тут існують ще, як мінімум, 5 проблемних кілометрів. Усунення пошкоджень дасть змогу заощаджувати щороку понад 20 мільйонів кубометрів води. Ось тільки де взяти мільйони гривень на ремонтні роботи, які є намір провести в наступні 2-3 роки?

    Тиха вода подекуди дамби розмиває. Фото надане автором

    Всерйоз взялися за холодну воду

    Міжнародний інвестиційний саміт, що в середині жовтня відбувся у Донецьку, вкотре підтвердив свій імідж своєрідного стартового майданчика для розвитку економіки та залучення інвестицій. Причому цього року серед головних регіональних проектів, які потребують іноземних капіталовкладень, фігурувала й головна водна артерія краю. «Ми чекаємо інвестицій у канал Сіверський Донець — Донбас, — чітко озвучив пріоритети Андрій Шишацький. — Завдяки ремонту тільки 2 кілометрів, який вже провели, втрати води зменшилися до 8 мільйонів кубометрів щороку, а в 2013-му буде заощаджено 7 мільйонів кіловат електроенергії».

    Те, що залучення іноземних інвестицій у реконструкцію — реальність, підтверджує співпраця з партнерами сусідньої країни. Адже ще на торішньому саміті обговорювали спільний проект щодо Сіверського Дінця за участю Російської Федерації, і вже розпочалася його реалізація. А в перспективі донеччани сподіваються залучити як грант потрібні кошти ще й від Євросоюзу.

    — Важливо отримувати європейські кредити під конкретні проекти, — каже керівник області. — Приміром, проект заміни обладнання насосних станцій на каналі Сіверський Донець — Донбас відпрацьований і може претендувати на отримання кредиту з відсотковою ставкою в межах 5-6% річних. Ми вже готові надати Європейському інвестиційному банку коротку презентацію цього проекту.

    Окрім розроблених регіональної та спільної українсько-російської, є ще й державна програма, що передбачає реконструкцію каналу. Зокрема державне агентство водних ресурсів і Міністерство екології та природних ресурсів України, готуючи загальнодержавну програму розвитку водного господарства на період до 2020 року, передбачає й оздоровлення басейну річки Сіверський Донець. Завдяки застосуванню сучасних технологій є наміри істотно поліпшити екологічну ситуацію найбільшої водної артерії Донбасу, яка забезпечує якісною водою населення краю та галузі економіки.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    До Києва завітали самураї

    Східний войовничий дух оповив Київський планетарій. Тут триває виставка Самураї. Мистецтво війни, на якій УК уже побував і поспішає поділитися враженнями від побаченого й почутого. Тож запрошуємо ...

    Реєстрація ТОВ

    Реєстрація ТОВ, допомога в реєстрації фірми, професійний сервіс, термінова реєстрація компанії

    Прокуратура требует уволить первого замначальника следственного управления финрасследований столичного Миндоходов

    Прокуратура города Киева в судебном порядке требует освободить от должности первого заместителя начальника следственного управления финансовых расследований столичного Миндоходов Ивана Куценко. ...

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa