• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Про затвердження Положення про порядок визначення банків-агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Фонд гарантування вкладів фізичних осібВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

РІШЕННЯ

  1. 12.07.2012  № 6
  2. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 вересня 2012 р. за № 1494/21806

    Про затвердження Положення про порядок визначення банків-агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

    Відповідно до пункту 5 частини третьої статті 12( 4452-17 ), пункту13 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»( 4452-17 ) виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ВИРІШИЛА:

    1. Затвердити Положення про порядок визначення банків-агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (додається).

    2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 25 грудня 2003 року № 28( z0094-04 ) «Про затвердження Положення про порядок визначення банків-агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», зареєстроване в Міністерстві юстиції України21 січня 2004 року за № 94/8693 (із змінами).

    3. Відділу економічного аналізу та поточного моніторингу разом з юридичним відділом забезпечити подання цього рішення до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

    4. Це рішення набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» ( 4452-17 ), але не раніше дня його офіційного опублікування.

    5. Відділу зв‘язків з громадськістю та міжнародними організаціями забезпечити розміщення цього рішення на офіційній сторінці Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в мережі Інтернет після його державної реєстрації.

    Директор-розпорядник

    О.І. Шарова

    ЗАТВЕРДЖЕНО Рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 12.07.2012  № 6

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 вересня 2012 р. за № 1494/21806

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок визначення банків-агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

    І. Загальні положення

    1. Це Положення розроблене відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»( 4452-17 ) з метою врегулювання відносин між Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі — Фонд) і банками при визначенні банків-агентів Фонду.

    2. Цим Положенням встановлюються порядок, умови відбору та взаємовідносини з банками-агентами, через які Фонд може проводити виплати гарантованих сум відшкодувань вкладникам банку (далі — Вкладники) у разі прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

    3. Організатором визначення банків-агентів та регулювання подальших взаємовідносин з ними є Фонд.

    4. Процедура відбору проводиться щорічно до 1 липня та додатково в міру необхідності за рішенням виконавчої дирекції Фонду.

    5. У цьому Положенні терміни вживаються в таких значеннях:

    банк-агент — банк, через який Фонд здійснює виплату гарантованої суми відшкодування за вкладами відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»( 4452-17 );

    банк-претендент — банк, який надав до Фонду інформацію для участі у процедурі визначення банків-агентів відповідно до пункту 3 розділу ІІІ цього Положення;

    додатковий відбір банків-агентів — додаткове обрання банків-агентів з метою якісної та своєчасної виплати відшкодувань Вкладникам.

    Інші терміни, які використовуються в цьому Положенні, уживаються відповідно до їх значень, наведених у Законах України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»( 4452-17 ), «Про банки і банківську діяльність»( 2121-14 ).

    ІІ. Вимоги до банків-агентів Фонду

    1. Банки-агенти повинні відповідати таким вимогам:

    а) належати за розподілом Національного банку України до I або II групи за розміром активів на поточний рік;

    б) за останньою аудиторською перевіркою мати аудиторський висновок аналогічний висновку, який подається згідно з Положенням про порядок подання банками до Національного банку України звіту аудитора за результатами щорічної перевірки фінансової звітності( z0871-03 ), затвердженим постановою Правління Національного банку України від 09 вересня 2003 року № 389, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 вересня 2003 року за № 871/8192;

    в) мати позитивний фінансовий результат станом на кінець звітного місяця за даними балансу банку;

    г) мати регіональну мережу відокремлених підрозділів, представлену в усіх населених пунктах України обласного підпорядкування, в Автономній Республіці Крим, та мережу в населених пунктах районного підпорядкування;

    ґ) володіти сучасними технологіями обслуговування грошових переказів за допомогою внутрішньобанківської платіжної системи термінових переказів коштів по Україні в національній валюті;

    д) забезпечити здійснення виплат належних кожному вкладнику коштів відшкодувань у будь-якому своєму відокремленому підрозділі на території України не пізніше другого робочого дня після перерахування їх Фондом на транзитний рахунок;

    е) забезпечити обмін з Фондом інформацією з виплати відшкодувань Вкладникам у вигляді подання електронних файлів, в тому числі і надання звітності із зазначенням дати виплати та інформації про одержувача відшкодувань, передбачених вимогами нормативно-правового акта Фонду щодо порядку здійснення відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб.

    2. Протягом останніх дванадцяти місяців банки повинні:

    а) не бути віднесеним Національним банком України до категорії проблемних або неплатоспроможних;

    б) не мати програми фінансового оздоровлення;

    в) не бути об’єктом застосування Національним банком України заходів впливу щодо обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій із залучення у вклади (депозити) коштів від фізичних осіб;

    г) дотримуватися встановлених Національним банком України економічних нормативів капіталу;

    ґ) на позабалансових рахунках за даними балансу станом на кінець звітного місяця не мати документів клієнтів банку (фізичних та/або юридичних осіб), що не виконані в строк з вини банку;

    д) своєчасно та в повному обсязі сплачувати початковий, регулярний та спеціальні збори до Фонду згідно із Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»( 4452-17 );

    е) не мати фінансової заборгованості перед Фондом щодо сплати зборів;

    є) не бути об’єктом застосування адміністративно-господарських санкцій відповідно до статті 33 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»( 4452-17 ).

    3. Банк, який не відповідає одній або більше вимогам, визначеним у пунктах 1 та 2 цього розділу, не може бути обраним банком-агентом Фонду.

    4. Санаційний та перехідний банк не можуть бути банками-агентами Фонду.

    ІІІ. Процедура проведення відбору та визначення банків-агентів

    1. Для виконання організаційної роботи, пов’язаної з визначенням банків-агентів Фонду, директор-розпорядник Фонду видає наказ про створення з числа працівників Фонду комісії з визначення банків-агентів у кількості не менше 5 осіб (далі — Комісія), яка діє впродовж дванадцяти місяців.

    Комісію очолює заступник директора-розпорядника Фонду або керівник структурного підрозділу Фонду.

    2. Для визначення банків-агентів Фонд, керуючись розподілом Національного банку України на групи за розміром активів на поточний рік, направляє до банків I та II груп повідомлення про можливість стати банком-агентом Фонду для здійснення виплати відшкодувань у разі ліквідації банків.

    3. Зацікавлені банки — претенденти повинні надати до Фонду (у строки, вказані у повідомленні про участь у процедурі визначення банків-агентів) такі документи:

    звіт про дотримання економічних нормативів та лімітів відкритої лінії за останні дванадцять місяців ( za353-03 ) за формою, визначеною постановою Правління Національного банку України від 19 березня 2003 року № 124( z0353-03 ) «Про затвердження Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України», зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 07 травня 2003 року за № 353/7674;

    дані про кількість і місцезнаходження відокремлених підрозділів банку, через які пропонується здійснювати виплати Вкладникам;

    інформацію про наявність сучасних технологій здійснення грошових переказів у вигляді внутрішньобанківської платіжної системи термінових переказів коштів по Україні в національній валюті.

    Для підтвердження наявності у банку внутрішньобанківської платіжної системи термінових переказів коштів до Фонду подаються копії документів, які затверджені правлінням (радою директорів) банку у вигляді відповідних правил, положень тощо.

    4. Фонд має право направити запит банку-претенденту для уточнення інформації, наданої банками в документах, а також запит на додаткову інформацію, необхідну Фонду для прийняття рішення при визначенні претендента як банку-агента Фонду.

    5. Днем подання банком документів вважається день їх реєстрації у Фонді.

    6. Комісією розглядаються тільки ті банки-претенденти, які своєчасно та в повному обсязі надали документи, передбачені пунктом 3 цього розділу.

    7. Засідання Комісії проводиться не пізніше 10 робочих днів після закінчення строку надання банками документів, зазначеного у повідомленні.

    8. Комісія визначає перелік банків-агентів за встановленими розділом ІІ цього Положення вимогами.

    9. Результат засідання Комісії з відбору банків оформлюється протоколом, який передається на розгляд виконавчій дирекції Фонду для прийняття відповідного рішення.

    10. Перелік банків-агентів Фонду затверджується рішенням виконавчої дирекції Фонду не пізніше 10 робочих днів з дня одержання протоколу.

    11. Фонд протягом 3 робочих днів після прийняття рішення виконавчою дирекцією Фонду письмово повідомляє банки, які брали участь у процедурі відбору банків-агентів, про включення або про невключення банку до переліку банків-агентів із зазначенням мотивованих підстав щодо такого невключення.

    12. Із банками, які включені до переліку банків-агентів, який затверджений виконавчою дирекцією Фонду, та на дату укладання договору відповідають вимогам пунктів 1 та 2 розділу ІІ ( z1494-12 ) цього Положення, укладаються договори.

    13. Рішення виконавчої дирекції про проведення додаткового відбору банків-агентів не позбавляє банків-агентів, включених до переліку, прав і надалі виконувати функції банку-агента до завершення наступної щорічної процедури із визначення банків-агентів.

  3. 14. Додатковий відбір банків-агентів проводиться відповідно до цього розділу.
  4. Заступник начальника відділу економічного аналізу та поточного моніторингу

    О. Л. Дещеня

    Начальник відділу організації виплат

    І. В. Араліна

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.6/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Лєна КОЛАРСЬКА-БОБІНСЬКА: «Я хотіла б застерегти Україну від помилки»

    Сланцевий бум охопив Польщу кілька років тому. Оскільки ця країна так само, як і Україна, залежить від поставок газу від одного постачальника, вона міцно ухопилася за можливість диверсифікації. ...

    Про приєднання України до Угоди про Раду з гуманітарного співробітництва держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, Президент України

    Указ  Президента України З метою сприяння розвитку гуманітарного співробітництва в рамках Співдружності Незалежних Держав постановляю: 1. Приєднатися до Угоди про Раду з гуманітарного співробітництва держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав( 997_f51 ), учиненої 28 листопада 2006 року у м. Мінську з таким застереженням:

    За іпотеку відповідатимуть керівники регіонів

    Мінрегіон розраховує забезпечити укладення 6700 іпотечних договорів у рамках програми здешевлення іпотеки 3+13%.

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa