• Нашими кліентами вже стали:
    Ми вже не перший рік надаємо юридичні послуги резидентам та нерезидентам України, і за цей час нашими кліентами стали відомі українські та зарубіжні фірми и корпорації, що підтверджує наш професіоналізм.

Будь-яка технологія термічної обробки їжі за температури, вищої за 120°С, небезпечна

    Будь-яка технологія термічної обробки їжі за температури, вищої за 120°С, небезпечна

    Скажи картоплі фрі: «фу»

    Багато робіт доктора біологічних наук Олександра Рибалки, який працює у Селекційно-генетичному інституті — національному центрі насіннєзнавства та сортовивчення, розпочинається словом: «Уперше…». Зокрема, й коли йдеться про використання виробів із зерна. Так з’являється інформація, цікава і потрібна не лише вченим, а й кожному з нас.

    Смачно. А чи корисно? Фото з сайту inform24.ru

    Коричневий колір — сигнал небезпеки

    — Перед вами дві скибки хліба, засмажені на тостері, — каже Олександр Ілліч. — Одна слабо коричнева, інша — темна. Яку оберете?..

    Здебільшого перевагу віддають привабливішій на вигляд, бо вона ще й пахне приємніше. Саме від такого вибору вчений застерігає. За його словами, висока температура сприяє формуванню у продуктах харчування небажаних для здоров’я людини сполук. Серед них — акриламід.

    Раніше він був відомий фахівцям як хімічний агент, що використовується у виробництві пластмас. Вплив високих концентрацій акриламіду на живі об’єкти провокує патологічні наслідки для нервової системи. Більше того, спричиняє у піддослідних тварин ракові пухлини та негативний вплив на репродуктивні функції.

    У спеціальних дослідах було продемонстровано, що акриламід спонтанно утворюється у процесі кулінарної обробки за температур, вищих 120°С, особливо під час смаження харчових продуктів. Це стосується передовсім продуктів із картоплі, таких як фрі та чипси, бісквіти і крекери, злакові суміші для швидких сніданків, смажена на олії картопля, хлібопродукти й кава.

    Нагрівання продукту до високої температури ініціює серію хімічних перетворень, що приводять до формування коричневого кольору (обвуглювання). Наочна ілюстрація — популярний серед гурманів спосіб засмажування білого хліба до коричневого кольору на тостерах. При цьому концентрація підвищується втричі.

    Утворення акриламіду — процес до кінця достеменно невивчений. Водночас очевидно, що концентрація акриламіду в продукті залежить від типу продукту, температури та тривалості термічної експозиції. Загалом такі основні продукти харчування, як хліб, картопля, які зазвичай потребують тривалої термообробки, містять і відносно високі концентрації акриламіду.

    За висновками експертів, основні продукти харчування населення більшості країн мають таку частку в загальному споживанні акриламіду з харчовими продуктами: фрі (16—30%), чипси (6—46%), кава (13—39%), кондитерські вироби й бісквіти (10—20%), хліб разом зі смаженим на тостерах (10—30%).

    За вмістом акриламіду популярні продукти харчування розміщуються у такому порядку: найвищий його відсоток знайдено у французькій картоплі фрі, смаженій картоплі. Трохи нижчий вміст акриламіду в картопляних чипсах, потім — злакові сніданкові суміші, кава, солодке печиво, смажений на тостері хліб, торти та тістечка, крекери, м’який хліб, сніданки із зерна кукурудзи. Серед продуктів-рекордсменів за вмістом акриламіду виявилися такі популярні ласощі, як солодке арахісове печиво, де залежно від тривалості випікання вміст акриламіду змінювався від 99 мікрограм/кг (9 хвилин) до 301 мікрограм/кг (17 хвилин).

    Щоденне споживання населенням акриламіду з їжею у країнах ЄС варіює між 0,3 та 1,4 мікрограми на кілограм маси тіла. А внесок у загальний обсяг споживання акриламіду з їжею в ЄС залежить від національних особливостей харчування.

    Жодних слідів акриламіду не було знайдено у продуктах харчування, які виготовляють шляхом кип’ятіння чи обробки харчової сировини парою. Це пояснюється тим, що максимальна температура за умов цих технологій обробітку продуктів не перевищує 100°С і не з’являється коричневе забарвлення продукту під час термообробки.

    Характерною ознакою, що віддзеркалює вміст акриламіду в продуктах, є ступінь побуріння у процесі його термічної обробки. Що більше, то гірше. Логіка проста: полюбляєш їсти засмажене «на повну», відповідно отримуєш і дозу канцерогену-нейротоксину також «на повну».

    Як уберегтись від перегріву

    Відкриття нейротоксичного та канцерогенного агенту акриламіду в традиційних харчових продуктах спонукало вчених до нових досліджень для розроблення засобів та методів мінімізації його вмісту в продуктах.

    Так, у ЄС виходить спеціальний інформаційний вісник, який фактично є порадником до практичної дії: що і в який спосіб потрібно робити, щоб мінімізувати небезпеку. Саме мінімізувати, оскільки повністю вивільнити продукти харчування від акриламіду неможливо.

    Безпечності бісквітів, приміром, можна досягти, зокрема, заміною в сиропах фруктози на глюкозу, додаванням лимонної кислоти. Важливим технологічним чинником зниження концентрації небажаного компоненту в хлібопродуктах є процес ферментації. Використання під час випікання хліба замість традиційної печі технологій нагрівання у хвильовому інфрачервоному діапазоні дає змогу на 50% підвищити його безпечність.

    У всьому цивілізованому світі вчені, технологи, дієтологи та медики вже кілька років б’ють на сполох із приводу проблеми вмісту надзвичайно небезпечної речовини в широко вживаних продуктах харчування. Наукомісткі високотехнологічні галузі в індустріально розвинених країнах залучені до розв’язання цієї важливої проблеми.

    — І стає боляче від того, — завершує розмову вчений, — що в нас із цього приводу повний штиль. Як кажуть, їли всяку всячину і їстимемо. Зокрема й акриламід з іншими канцерогенами, і консерванти з барвниками, і важкі метали з радіоактивними елементами, і мінеральні мастила, і грибні токсини, і ГМО, і пестициди, і ракетне паливо — все проковтнемо. Адже вміст усіх цих нечистот у харчових продуктах у нас майже ніхто не контролює. За зловживання нікого не карають. Хіба що від випадку до випадку, коли вже сам смажений півень довбоне у тім’ячко. Не дивно, що ведемо перед у Європі за болячками і смертністю населення, дивуємося, що так помолодшав рак і що випадки цього смертельного захворювання дедалі частішають.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, базується на 12 голосах.
    Юридичні новини
      В МВФ призвали Украину повысить ...

      В МВФ призвали Украину повысить тарифы в нефтегазовом секторе Украине следует повысить тарифы в нефтегазовом секторе. Об этом на Международном инвестиционном форуме в Киеве заявил постоянный представитель МВФ на Украине Жером Ваше.

      На Дніпропетровщині пройшла акція ...

      На Дніпропетровщині пройшла акція «Стань помітним у темряві – врятуй своє життя!» З метою розяснення маленьким пішоходам та їх батькам правила поведінки на дорозі в темну пору доби, працівники сектору профілактичної роботи відділу ДАІ з обслуговування міста Кривий Ріг провели ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися ...

      Найголовніше навчити дітей дотримуватися Правил дорожнього руху і використовувати світловідбиваючі елементи В Управлінні Державтоінспекції Миколаївської області відбулася прес-конференція на тему Стан аварійності за участю, з вини дітей і пішоходів.

    Це буде Вам цікаво:

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 30.01.2013 № 70, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 30.01.2013 № 70 Відповідно до Закону України "Про електроенергетику" ( 575/97-ВР ), Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059 ( 1059/2011 ) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", постанови НКРЕ від 26.08.2005 № 707( v0707227-05 ) "Про затвердження Порядку розрахунку єдиних роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається для кожного класу споживачів, крім населення, населених пунктів та зовнішнього освітлення, на території України" та згідно з листом ДП "Енергоринок" від 01.02.2013 № 02/32-1027 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Лишь 1% преступлений сексуального характера в Англии и Уэльсе влекут за собой приговор

    Согласно статистике, опубликованной министерством юстиции Великобритании, каждая пятая женщина в Англии и Уэльсе подвергалась изнасилованию или попытке изнасилования в 2012 году, сообщает The ...

    В Минюсте обсудили обеспечение возврата на Украину активов, полученных преступным путем

    В Министерстве юстиции состоялась встреча заместителя Министра юстиции Украины Руслана Рябошапка с международными экспертами в рамках работы миссии совместной Инициативы по возвращению похищенных активов (StAR) Управление ООН по наркотикам и преступности и Всемирного банка Найджелом Бартлетом, Жан-Пьером Брюне, Лаурой Поп и Алексеем Фещенко. Об этом сообщает пресс-служба ведомства.

    Контакти

    (044)

       Якщо Ви потребуєте допомоги юриста, кваліфікованого адвоката, чи будь-якої юридичної послуги, зателефонуйте до нас за вищевказаним телефоном; ми зробимо все можливе, щоб Вам допомогти!

       Або, якщо у Вас немає змоги зв'язатись із нами, заповніть форму нижче і ми Вам зателефонуємо:

    Наші Послуги

    Юридичні консультації
    Безкоштовна і на платній основі допомога юристів по Україні
    Послуги в суді
    Представництво інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів
    Адвокат із карних справ
    Допомога адвоката у кримінальних справах, участь у допитах
    Послуги сімейного адвоката
    Юрист по сімейним питанням надасть повний спектр послуг
    Юридична допомога
    Консультації від юристів по питанням будь-якої складності
    Спадкові справи
    Оформлення спадщини, поновлення строків на спадок, спадкування через суд
    Реєстрація підприємств
    Реєстрація ТОВ, ПП та ліквідація ФОП, послуги для бізнесу
    Юридична адреса
    Юридичні адреси у всіх районах Києва та у містах області
    Адвокат у кримінальній справі
    Адвокат надасть послуги із кримінального права за помірну ціну у всіх областях України
    Сімейний адвокат
    Спадщина, розлучення, розподіл майна, місцепроживання дитини
    Автоадвокат
    Захист автовласників, допомога юриста та адвоката по ДТП, судові спори зі страховою компанією, відшкодування збитків, послуги автоексперта

    Наші Вакансії

    Вакансія юриста
    Вільні вакансії на посади молодшого юриста та юриста в юридичній компанії

    Суди Києва

    Голосіївський районний суд
    Голосіївський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дарницкий районний суд
    Дарницкий суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Деснянский районний суд
    Деснянский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Дніпровский районний суд
    Дніпровский суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Оболонський районний суд
    Оболонський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Печерський районний суд
    Печерський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Подільський районний суд
    Подільський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Святошинський районний суд
    Святошинський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Солом'янський районний суд
    Солом'янський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    Шевченківський районний суд
    Шевченківський суд, м.Київ: новини, адреса, реквізити тощо.
    35cb4f48bd529bcedde62c8e21cb9aaa